Nogomet

Pašalić: 'Bilo bi stvarno lijepo otići na tu završnicu i biti među četiri najbolja u Europi'

Mihaela Bradovski • utorak, 20.09.2022.
Pašalić: 'Bilo bi stvarno lijepo otići na tu završnicu i biti među četiri najbolja u Europi'
Foto: EPA

Mario Pašalić mogao bi biti važan Dalićev adut u naredna dva susreta Lige nacija protiv Danske i Austrije, a nada se kako će Hrvatska završiti na vrhu skupine...

Mario Pašalić jedan je od aduta Zlatka Dalića na kojeg izbornik može računati i u završnici, vrlo je opasan svojim ulascima iz drugog plana. Možda baš Pašalić postigne vrijedan pogodak.

"Ne bih ni ja imao ništa protiv iako naravno nije bitno tko će zabiti. Bitna je pobjeda kojoj se nadamo, koju priželjkujemo, koja je, na kraju krajeva, i cilj. Imamo jako dobru priliku završiti prvi u grupi i otići na taj Final4. Znamo kakva su bila prva dva izdanja Lige nacija tako da je ovo jedna lijepa prilika i želimo je iskoristiti. Bilo bi stvarno lijepo otići na tu završnicu i biti među četiri najbolje ekipe u Europi."

Ulazak u sezonu za Pašalića je uglavnom u sličnom stilu kakva je bila prošla sezona.

"Super se osjećam. Manje više minutaža je standardna kao i u proteklim sezonama. Dijelimo prvo mjesto s Napolijem tako da smo jako dobro ušli u prvenstvo. Zdrav sam i spreman sam."

Danci nisu nepoznanica, Pašalić ih dobro poznaje.

"Tijekom sutrašnjeg dana ćemo imati detaljniju analizu Danske, ali vidjeli smo i u prvoj utakmici, pogotovo prvo poluvrijeme, da je to jedna jako nezgodna ekipa koja igra uglavnom preko bokova. Na tom lijevom boku znam dobro Maehlea jer je to moj suigrač iz Atalante. Dosta nam je problema stvarao i nije to dobro izgledalo, međutim ulaskom Luke i Kove, ako se ne varam, podigli razinu igre, uzeli posjed, dominirali i na kraju pobijedili. Nadam se da ćemo sada krenuti od početka kako smo tada krenuli to drugo poluvrijeme. I držati taj nivo tijekom čitave utakmice. Sigurno da je Danska nezgodna, brza reprezentacija. Očekujem tešku utakmicu, ali smatram da imamo dobre šanse za tri boda."

Pašalić u reprezentaciji igra na raznim pozicijama, svejstan je i sam velike konkurencije u veznom redu i koliko teško može do minutaže na svojoj poziciji.

"Pozicija desetke je moja prava pozicija, ali svjestan sam da u sredini terena imamo tu trojku Broz-Kova-Luka, tako da se otvara to mjesto na desnom boku koje sam pokrivao, pa eto i u samoj toj utakmici protiv Danske. Mogu to odigrati, ne kao klasično krilo nego na drugačiju taktičku varijantu, ovisno kako je izbornik postavi."

Novo ime u danskoj reprezentaciji je Pašalićev klupski suigrač Rasmus Hojlund.

"Dobio je prvi puta poziv. Sami taj poziv za njega, s 19 godina, je sigurno velika stvar. Odličan je igrač, mjesec dana je s nama, ali već je pokazao da ima brzinu, jak je u duelu, i već sada pokazuje da može biti ozbiljan igrač."

Bliži se Svjetsko prvenstvo, ali Pašalić o njemu još ne razmišlja.

"Što se mene tiče, iskreno ne. Ima još mjesec i pol dana, proći će to jako brzo, ali imamo ispred nas taj cilj odlaska na Final4 i posvećeni smo maksimalno, pogotovo prvenstvo toj prvoj utakmici s Danskom. A onda ako je uspješno riješimo onda se posvećujemo Austriji."

Iako mnogi nisu ljubitelji Lige nacija, Pašaliću je samo igranje za reprezentaciju već dovoljna motivacija.

"Dolazim igrati za reprezentaciju i samim tim to mi je dovoljna motivacija da odradim utakmice na najvećem mogućem nivou. Nije isto igrati prijateljsku utakmicu, ali isto tako nije niti naboj kao kada je veliko natjecanje. Službeno je natjecanje koje nosi svoje prednosti i u ždrijebu, daje ti pogodnosti za kvalifikacije. Ozbiljno je natjecanja i tako ga i shvaćamo."

Hrvatska je unatoč smjeni generacija ostala visoko po kvaliteti.

"Napravila se polagano neka smjena generacija. Nas par što smo bili od ranije možda smo dobili veću ulogu, neki mlađi su došli i odmah pokazali da mogu igrati na visokom nivou. Stvorila se ponovno jedna jaka reprezentacija i mislim da se s pravom možemo nadati ozbiljnijem rezultatu na Svjetskom."

Pobjeda nad Francuskoim značajno je podigla samopouzdanje.

"Jako puno. Ti Francuzi su nam stvarno svima bili preko glave, nikako ih nismo uspijevali pobijediti. Sada nam se s tom pobjedom sve otvara, sve je u našim rukama i nogama u ove dvije utakmice. Puno nam je donijela ta pobjeda."

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!