Nogomet

Australci odabrali svoju 'momčad stoljeća', na popisu i dvojac hrvatskih korijena

Matej Kačan • četvrtak, 22.09.2022.
Australci odabrali svoju 'momčad stoljeća', na popisu i dvojac hrvatskih korijena
Foto: EPA

Nogometaši hrvatskog podrijetla Mark Viduka i Mile Jedinak našli su svoje mjesto u najboljoj momčadi stoljeća po izboru australskih navijača i povjesničara...

Australski nogometni Savez 2022. godine slavi sto godina od prvog okupljanja i utakmice svoje A reprezentacije, a uoči svog susreta s Novim Zelandom, Savez je odabrao najbolju momčad u tih sto godina.

Savez je otvorio glasanje za 16 mjesta koja su birali navijači kroz kolovoz i rujan, a dodatnih sedam imena na listi igrača odabrao je panel povjesničara. Od tih sedam, svaki igrač je predstavnik po jedne "ere" u povijesti nogometa u Australiji.

Ima tu nekih zaista velikih imena poput Guusa Hiddinka na klupi, Harryja Kewella, Marka Bresciana, Marka Schwarzera i ostalih, a svoje mjesto našla su i dva nogometaša hrvatskih korijena.

Mark Viduka je branio boje tadašnje Croatije i našao je svoje mjesto u napadu, dok je u veznom redu Mile Jedinak, legenda reprezentacije koja je kao tinejdžer igrala i u Varteksu.

Jedinak je rođen 1884. u Australiji kao dijete Slavonaca, a za reprezentaciju Australije upisao je 79 nastupa uz 20 pogodaka. Igrao je na tri SP-a, a igrao je i za Crystal Palace te Aston Villu.

Kao 19-godišnjak bio je na posudbi u Varteksu, ali bez HNL nastupa. S druge strane, Viduka je ostavio velik trag u Hrvatskoj, igrajući tri godine za Croatiju uz 40 pogodaka iz 84 ligaška nastupa.

Nastupao je kasnije i za Celtic, Leeds, Middlesbrough i Newcastle, a u reprezentaciji je skupio 43 nastupa uz 11 pogodaka.

MOMČAD STOLJEĆA: John ALOISI, Mark BRESCIANO, Tim CAHILL, Scott CHIPPERFIELD, Reg DATE*, Brett EMERTON, Mile JEDINAK, Harry KEWELL, John KOSMINA*, Joe MARSTON*, Judy MASTERS*, Jimmy MCNABB (Gk)*, Craig MOORE, Aaron MOOY, Lucas NEILL, Alf QUILL*, Mathew RYAN (Gk), Mark SCHWARZER (Gk), Alex TOBIN, Tony VIDMAR, Mark VIDUKA, Johnny WARREN, Peter WILSON*

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!