Nogomet

Velika utakmica za Vatrene, ulog su rezultat u Ligi nacija, ždrijeb za EURO i 'audicija' za Katar

Matej Kačan • četvrtak, 22.09.2022.
Velika utakmica za Vatrene, ulog su rezultat u Ligi nacija, ždrijeb za EURO i 'audicija' za Katar
Foto: EPA

Veliku i važnu utakmicu igra hrvatska nogometna reprezentacija protiv Danske. Ima Hrvatska priliku ići i na završni turnir Lige nacija, a Zlatko Dalić ima za riješiti neke nedoumice pred Katar...

Tko bi rekao da će nakon četiri godine ponavljanja kako Liga nacija nije za Hrvatsku baš najvažnije natjecanje Vatreni biti u prilici da sami odlučuju o osvajanju skupine i plasmanu na završni turnir tog natjecanja.

Nakon četiri kola Hrvatska u skupini ima dva boda manje od prvoplasirane Danske te veliku šansu za osvajanje prvog mjesta. Za taj bi joj pothvat mogla biti dovoljna i četiri boda iz dvije utakmice uz uvjet da Danska ne svlada Francusku.

Osim toga, za Zlatka Dalića i izabranike tu su još dva velika cilja i uloga. Traži se i plasman u prvu jakosnu skupinu u ždrijebu kvalifikacija za EURO 2024 u Njemačkoj, a i tu je ključna utakmica s Danskom.

Hrvatska ima sedam bodova i na sedmom je od deset mjesta koje donose prvi šešir. Pobjeda protiv Danske osigurala bi prvu jakosnu skupinu, dovoljan bi bio vjerojatno i remi, a bod bi donio i siguran ostanak u Ligi A Lige nacija.

To su, dakle, rezultatski ciljevi. Pobjeda bi Hrvatsku približila najvećem uspjehu u svojim nastupima u Ligi nacija, bod bi ostvario neke manje ciljeve, a poraz ne bi bio toliko dobar.

No, osim toga za igrače je ovo audicija za Katar. Dalić je rekao da nedoumica nema, ovo je vjerojatno roster koji i ide na SP, ali preostaje podijeliti startna mjesta. Točnije, neka od njih.

Uzmimo da su Joško Gvardiol na stoperu, Josip Juranović na desnom boku, trolist Modrić-Brozović-Kovačić u vezi i Ivan Perišić na lijevom krilu sigurni.

To ostavlja pet mjesta za popunu. Hoće li Livaković ili Ivušić na gol, Sosa ili Barišić lijevo, tko će od kvarteta Šutalo, Erlić, Lovren, Vida na drugog stopera?

Posebno otvorena dva mjesta su desno krilo i napadač. Tu idealnog rješenja za ono što Dalić želi nema. Nemamo klasično desno krilo, guraju se tu oni prekobrojni iz veze ili napada pa su tu poziciju redom krpali Kramarić, Majer, Vlašić, Pašalić, a isto je i s devetkom.

Livaja, Petković, Budimir i Kramarić su kandidati, u prikrajku i na pretpozivu čeka i Čolak. Svi imaju neke izražene vrline, ali i mane, Dalić bi htio klasičnu devetku "parkiranu" u kaznenom prostoru, a Petković, Livaja i Kramarić to nisu.

No, u ove dvije utakmice Dalić o tome ima odlučiti jer prije otvaranja SP ostat će samo prijateljski susret sa Saudijskom Arabijom. Motiva za igrače ne bi trebalo nedostajati. Rezultatski imperativ je tu, ali otvorena je i utrka za ući u startnih 11 i tamo ostati.

Imaju i Danci svoj jasan cilj. Pobjedom bi ostvarili pet bodova prednosti i osigurali čelo skupine te bi opušteno išli u susret s Francuskom. U slučaju remija ovisili bi sami o sebi, ali uz pobjedu nad Tricolorima, dok bi porazom ovisili o dobroj volji Austrije protiv Vatrenih.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Riječ je o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji. Nemaju velikih zvijezda osim Eriksena, ali su kompaktna ekipa. Igraju visoki presing, djeluju zajedno. Imaju problema s ozljedama, ali su i dalje sjajni i za nas je bila velika stvar dobiti ih u Kopenhagenu."

Kasper Hjulmand, izbornik Danske: "Jedva čekamo početak susreta, očekuje nas velika utakmica. U situaciji smo da pobjedom možemo osigurati prvo mjesto. U sličnoj situaciji smo bili u zadnjem izdanju protiv Belgije, ali tada nismo uspjeli. Sada ćemo učiniti sve kako bi uspjeli."

Nedostaju

Hrvatska: Martin Erlić (ozljeda)

Danska: Lindstrom, Wind, Cornelius, Poulsen (ozljede), Skov (upitan)

Mjesto, vrijeme, suci

Maksimir, 20:45

SUCI: Davide Massa, Filippo Meli, Stefano Alassio, VAR: Marco Di Bello, Alessandro Lo Cicero

Posljednji susret

Danska - Hrvatska 0:1 - Čudna utakmica na Parkenu gdje je Hrvatska odigrala dva suprotna poluvremena. U prvom su Danci dominirali i stisnuli, Livaković je morao spašavati i braniti, a onda u drugom dijelu ulaze Modrić i Kovačić i sve se mijenja. Hrvatska je krenula dominirati, a na kraju je pogotkom Pašalića u 69. minuti stigla i do pobjede.

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!