Nogomet

Dalić: 'Sada više nije bitno tko je mlađi, tko je stariji, već tko dobro igra'

Mihaela Bradovski • petak, 23.09.2022.
Dalić: 'Sada više nije bitno tko je mlađi, tko je stariji, već tko dobro igra'
Foto: FaH

Zlatko Dalić imao je puno razloga za zadovoljstvo. Hrvatska je upisala vrlo važnu pobjedu, a reprezentacija izgleda jako dobro dva mjeseca uoči Svjetskog prvenstva...

Nitko protiv Danske nije očekivao jednostavnu utakmicu i takva nije ni bila. Hrvatska je ipak pronašla način kako nadjačati kvalitetnog protivnika i to uz dobar nastup.

"Čestitao bih svojim dečkima na sjajnoj utakmici, pogotovo to drugo poluvrijeme. Dobili smo jako, jako dobru momčad Danske koja je kompaktna, agresivna, trkački dobra, kvalitetna. Mi smo se u tom drugom dijelu samo malo presložili, ali čitava utakmica je za pohvalu. Agresija, trka, borba, mirnoća u igri, pas i na kraju zaslužena pobjeda."

Manji pad dogodio se u završnici prvog dijela nakon čega je Hrvatska pokazala pravo lice u nastavku.

"Malo smo se pogubili zadnjih 15-ak minuta prvog poluvremena. Nismo bili u presingu, nismo bili kompaktni, brzo su nam okretali strane, čuvali su loptu i u tom dijelu im se nismo uspjeli othrvati. U poluvremenu smo napravili rošadu, s Perišićem visoko na njihovom stoperu, Kovačić je ostao na veznom igraču, i tu su i Perišić i Pašalić odigrali puno kvalitetnije i u fazi obrane i presingu. Dobili smo dubinu i ta je skroz drugačija igra bila puno, puno bolja."

Majer i Sosa postigli su krasne poogotke.

"Oba pogotka su lijepa. Prvi nakon kornera kojeg smo radili, vježbali. Lovro je dao gol čim je ušao. Stalno govorim kako sada imamo širok kadar, širok broj igrača koji mogu ući i sačuvati utakmicu u barem istom ritmu."

Hrvatska je napravila ono što je željela, na prvom mjestu čeka zadnje kolo.

"Sad smo na prvom mjestu, moramo u Beč ići po pobjedu. I tamo nas očekuje puno naših navijača i veselimo se tom susretu. Definitivno smo drugi i to je dobro za ždrijeb u listopadu za Europsko prvenstvo. To je cilj koji smo ostvarili. Do sada nam je Liga nacija bila borba da ostanemo u toj elitnoj skupini, a danas smo u jednoj zaista sjajnoj situaciji. I zašto onda ne učiniti sve da odemo na taj Final4."

Dalić nije mogao propustiti osvrnuti se na otužno izdanje maksimirske ruševine.

"Mi gdje god igramo lijepo nam je, a na Maksimiru nismo bili jedno dvije ili tri godine. Ali šteta da nemamo uvjete. Pogledajte danas sve utakmice Lige nacija i da se niti jedna ne igra na ovakvom stadionu koji je prazan s jedne strane. Svjetski doprvak koji nema svoj stadion, ja sam se potrošio o tome govoreći, ali nažalost na to nitko ne reagira. To zaista ne mogu shvatiti."

Velike pohvale zaslužili su i Joško Gvardiol i Josip Šutalo, stoperski par budućnosti.

"Rekao sam neki dan da imamo pet, šest odličnih stopera. Sada više nije bitno tko je mlađi, tko je stariji već tko dobro igra. Imamo zaista široki kadar i imamo sjajnu situaciju za budućnost. Primili smo pogodak iz prvog šuta na naš gol. Livaković je bio sjajan, ovaj pogodak nije mogao niti braniti. Sretan sam što imam toliki broj igrača i što možemo raditi stvarno kvalitetne promjene. Mislim da je ovo sada jedno top izdanje Hrvatske."

Iako je jasno kako je ovo kadar koji će u najvećoj mjeri putovati za Katar, Dalić ostavlja mogućnost i ostalima da se nametnu.

"Rekao sam da nemam puno neodumica, ali nije to to za Katar. Imamo još mjesec i pol dana. Nadam se da neće biti nikakvih ozljeda. Dečki imaju šansu da se kroz svoje lige nametnu. Ono što ja garantiram je da stožer i ja svakog analiziramo i nitko neće biti zakinut. Hrvatska će ići s najboljim kadrom u Katar."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!