Automoto

Najstarija priredba u Matuljima: Gimkana ne bira godine

Sportnet • petak, 23.09.2022.
Najstarija priredba u Matuljima: Gimkana ne bira godine

Prvi jesenji vikend, točnije subota 24.rujna, u svojevrsnoj oktanskoj, motociklističkoj prijestolnici Matuljima rezerviran je ove godine za najstariju sportsku manifestaciju Općine Matulji.

Riječ je o gimkani, vožnji spretnosti motorima svih kubikaža i oblika. Nakon višegodišnje pauze, običaj okupljanje i starog i mladog, do prošle jeseni prvog vikenda lipnja, u srcu Matulja, obnovljen je prije koju godinu, da bi korona, mijenjajući nam život i navike u svakom pogledu, prošlogodišnjeg rujna iznjedrila jedan novi, ranojesenski termin koji se pokazao dobrim, pa se organizaciji ove velebne priredbe prišlo s onim istim žarom kao desetljeća prije.

"Bivat pul Matuj, a ne imet motor?! Imet motor, a ne vozit gimkanu?! Skoro pa ni moguće", piše po domaću, u sadržajnom tekstu o povijesti gimkane, znani matuljski kroničar i svestrani zanesenjak Alfred Šaina, i sam svojevremeno uspješni sudionik motociklističkih okupljanja.

Gimkana je jedinstvena manifestacija znana još u Italiji sredinom prošlog stoljeća održavana jahanjem na konjima. U naše primorske krajeve stiže netom iza Drugog svjetskog rata, kada na jednoj takvoj moto priredbi, na ondašnjem riječkom stadionu Kantrida nastupa i legendarni i trofejni matuljski motociklist Luciano Saletnik.

Ovogodišnju manifestaciju Gimkana – Memorijal Mario Ravnić, imenom u čast nekadašnjeg motociklističkog zanesenjaka i jednog od najuspješnijih sudionika 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, organiziraju vrijedni članovi udruge Auto moto društvo Matulji, Moto cross klub Kvarner na čelu s trofejnim motokrosistima Sašom i Lukom Matušićem, te Motoklub Matulji racing uz agilnog sportskog djelatnika Deana Grpca.

Na poligonu pored matuljske osnovne škole nastupiti smiju "...i deca i ženske,... i staro i mlado,... svi koji mogu na dva kola pokazat koliko su spretni...", a organizatori su osigurali brojne "...nagrade i pehare, paštice i pašarete, razglas i muziku". Raspisane su kategorije juniora i veterana, skutera, motora u dvije klase, te posebno kultne marke Tomos. Uz to nagradit će se najbrži, najsporiji, najatraktivniji, najmlađi, najstariji. Očekuju se i znana imena iz svijeta oktana na dva i više kotača.

Okupljanje je već od 8 sati, sat kasnije slijedi trening, a potom i vožnje za nagrade. Očekivani broj sudionika kreće se od 50 do 70, a uzrasne dobi od 4 do 70 i više godina. Na prostoru između sportske dvorane i škole još će jednom svoje umijeće prolaskom brojnih zamki, čunjeva, klackalica, deve, prepreka i mogućeg prehrambenog zadatka pokazati svi hrabri na dva kotača pred mnoštvom navijača.

Gimkana će biti uvod u još jednu svečanost, s početkom u 13 sati, proglašenja najuspješnijih sportaša Općine Matulji za 2020. i 2021. godinu u organizaciji Zajednice sportskih udruga. I motociklisti imaju svog aduta, Talijana Stefana Bonettija iz MK Matulji racing, europskog prvaka na brdskim stazama.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!