Nogomet

Dalić: 'Igrat ćemo 4-3-3, napravit ću promjene u zadnjem redu i u napadu'

Matej Kačan • subota, 24.09.2022.
Dalić: 'Igrat ćemo 4-3-3, napravit ću promjene u zadnjem redu i u napadu'
Foto: FaH

Prije utakmice protiv Austrije u Beču, Zlatko Dalić je u najavi susreta otkrio neke promjene koje su moguće, sustav u kojem će se igrati i način na koji se pristupa utakmici...

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić želi na klupi reprezentacije napraviti još jedan veliki uspjeh s plasmanom na Final Four Lige nacija. Kako bi Hrvatska to sama odradila i ne ovisila o Dancima i Francuzima, treba svladati Austriju u Beču.

" Velika je šansa pred nama, za nju smo se sami izborili. Mi taj posao moramo odraditi, ne čekati što će uraditi Francuzi. Ljepše bi bilo da završimo s pobjedom prije SP-a, ali i da se dogodi nešto drugo neće nas poremetiti. Moramo se pripremati za SP, napravili smo puno dobrih stvari i na dobrom smo putu. Očekujem tešku utakmicu u kojoj moramo dati sve od sebe da se uvedeno na završni turnir, a ne računati da će nam netko drugi pomoći", rekao je, prenosi SN.

Druga utakmica u tri dana, Hrvatska je pokazala da ima širok kadar i jaku klupu pa se očekuju i neke promjene u sastavu.

"Bit će promjena. Ovdje je više ciljeva, prvi je napraviti dobar rezultat, drugi da isprobamo neke igrače, da damo svima šansu ako je moguće jer poslije nema više prijateljskih susreta. Napravit ćemo promjene u zadnjem redu i fazi napada. Erlić se vratio u trening i vidjet ćemo koliko je pametno da ga se koristi, rizik je da se ne dogodi nova ozljeda. Josip Šutalo je dobio udarac u gležanj, bio je na snimaju, nije ništa puno, ali treba vidjeti... Želim osvježiti ekipu, ali i da budemo maksimalno trkački spremni jer čeka nas težak dvoboj."

Traži se "devetka", na Maksimiru su to igrali Kramarić i Petković, a za očekivati je da će se sad isprobati Budimir i Livaja.

"Imamo četvoricu na popisu, nisu svi istog stila, pokušat ćemo tražiti nešto drugo, još jedno rješenje koje nam treba. Nekad nam treba robustan napadač, nekad šmeker, zavisi što želimo igrati. Bio bih sretan da imamo točno rješenje, ovog časa ga tražim. Vjerujem da će netko iz četverca Kramarić, Petković, Livaja i Budimir iskoristiti šansu."

Hrvatska je upisala tri pobjede u nizu nad ekipama iz Top 10 na FIFA ljestvici, ali izbornik se time ne zanosi.

"Kao i uvijek ću reći da moramo stati na loptu, euforija vodi u propast, tragedija također. Jesmo pokazali veliku kvalitetu i dobru igru, možemo biti i bolji, imamo širinu, igrače koji to mogu... Učinit ću sve da to smirim Lijepo je čuti da ljudi vjeruju u nas, ali mi se moramo dokazivati svaku utakmicu ne smije biti opuštanja. Moramo ponavljati Dansku, imamo širinu, vjerujem u reprezentaciju i igrače, ali moramo se smiriti i biti skromni."

Mnogi su stava da je ova reprezentacija jača i šira nego u Rusiji, a Dalić misli da je i situacija sa SP usred sezone dodatna prednost.

"Jedno je drugačije i možda bitnije, svi su igrači usred prvenstva, u formi, u ritmu, bolja je to stvar za nas nego kad su igrači izmoreni i potrošeni na kraju sezone kad je inače SP. Po širini i kvaliteti nezgodno je govoriti, onu ekipu su složili izbornici prije mene, u selekciji nisam imao udjela, ali sam je vodio, ovo bi mi bio draži rad kad bih napravio rezultat. Vjerujem u reprezentaciju, a vidjet ćemo što će biti. Jedno je jasno, igrači su spremniji nego što su bili u Rusiji."

Poraz u Osijeku važna je lekcija pa Hrvatska mora temeljito pristupiti pripremi igre za Beč.

"U Osijeku je bio problem jer primali smo golove iz laganih kontri. Bili smo preduboko i preširoko. Sad mora biti puno bolje, moramo biti kompaktniji i agresivniji. Igrat ćemo 4-3-3, kad imate takva vezni red kao mi moraš težiti igri i kroz posjed stvarati šanse. Nećemo odustati od toga, nema smisla, to je naša snaga. Igra mora krenuti od zadnjeg reda, kad igrači iz veze ne moraju po loptu u obranu opasniji smo. Igrat ćemo presing kad bude moguće, kad ne djelovat ćemo u bloku te njegovati kombinatornu igru jer imamo takve igrače."

Premda su Austrijanci posustali nakon sjajnog starta u Ligu nacija, Dalić ih poštuje i oprezan je.

"U prve tri utakmice vidjelo se da se igrači dokazuju novom izborniku, imali su novi stil. U Osijeku su bili dobro složeni, ne znam što se dogodilo u zadnje dvije utakmice. Jako moramo biti oprezni, nije ih ni sada Francuska lako dobila. Poštujem rivala, morat ćemo maksimalno ući u utakmicu. Izbornik Ralf Rangnick je vrhunski trener koji je napravio puno velikih stvari", zaključio je.

FOTO: HINA/Mario Strmotić

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!