Automoto

Gimkana oktanski kult Matulja, tradicija nije iznevjerena

Sportnet • nedjelja, 25.09.2022.
Gimkana oktanski kult Matulja, tradicija nije iznevjerena

Pored matuljske osnovne škole okupilo se 41 motociklista svih uzrasta, a najuspješniji je bio Gordan Poščić. Najmlađi sudionici s pet, a najstariji s 72 godine

Zaštitni znak Matulja svakako su oktanski sportovi, ali jedna manifestacija generacijama je bila i ostala kult. Gimkana, vožnja motociklima svih veličina, kubikaža i oblika zujalica na dva kotača, tradicija je koja se u motociklističkoj metropoli Kvarnera, posljednje dvije godine održava u ranojesenjem terminu.

Desetljeća unatrag pamte se ogledi mnogih mladih, danas nešto godinama iskusnijih, od kojih se neki ne libe i sada pokazati svoje umijeće, prolaskom ne baš jednostavnom stazom punom zamki, čunjeva, klackalicom i devom, prepreka i uvijek specifičnog prehrambenog zadatka. Dan danas ima onih, mlađih koji su ih voljni slijediti, koji svojom vožnjom i pristupom zadatku najavljuju da će biti i uspješniji.

Zadaću okupljanja, ove godine 41 motociklista, na poligonu pored Osnovne škole Andrija Mohorovičić u centru Matulja, na sebe su uzeli dečki iz domicilnog Moto cross cluba Kvarner, predvođeni Sašom i Lukom Matušićem, uzornim entuzijastima koji su svoja umijeća dokazivali na niz vrhunskih cross priredbi širom Europe. U svemu su im pomogli i oni stariji iz Moto kluba Matulji racing, a sve objedinjeno kroz legendarno Auto moto društvo Matulji.

Organizatori i sudionici i ovogodišnje su izdanje slavne Gimkane posvetili legendi moto sporta ovog kraja Mariju Ravniću.

O poretku u sportskom pogledu odlučivale su dvije vožnje, poslije kojih je do pobjedničkog trona stigao, najboljim ukupnim rezultatom Gordan Poščić na Tomosu.

Ukupnim vremenom 1:48,129 minuta bio je uspješniji za 355 tisućinki sekunde od Adriana Lade, isto na Tomosu. Svakom od njih pripala je i po jedna najbolje izvedena vožnja, a postolje je na još jednom Tomosu zaokružio Sandro Kukurin uz dvije sekunde slabije vrijeme od pobjednika. Bio je to i poredak najbrojnije od raspisanih klasa imenom slavne marke Tomos.

U klasi motora preko 50 ccm pobjedu je odnio zasigurno najtrofejniji i najiskusniji među sudionicima Saša Matušić ispred Sanija Hlanude i Damira Marota.

Pobjedom u klasi motora do 50 ccm slavio je Lukas Kusturin. Skupina skutera bila je podijeljena isto na one do i preko 50 ccm. U jačoj najbolji Sani Hlanuda ispred Davora Deškovića i Antonia Marinca, a u onoj slabijoj Luka Matušić bio je uspješniji od Luke Ružića i Patrika Viskića.

Svaki od sudionika svojim je motorom bio bučan i prepoznatljiv, dok je jedini sudionik skupine Elektro bio tih, ali atraktivan u vožnji. Andre Surina dokazao je kako su i elektro motocikli budućnost, a u ukupnom poretku zauzeo je zlatnu sredinu.

Osam je mladih vozača konkuriralo za juniorski poredak. Najuspješnijim se pokazao Matia Požarić, ispred Nine Matušić i Monike Poščić, mladih, nadarenih i perspektivnih motociklistkinja. Veterana su ovog puta bila samo dvojica, uspješniji Arsen Matušić je pobjedio Ferandu, ali zato ostaje za generacije žitelja Matulja svakom u uhu izjava Arsena Matušića, ujedno najstarijeg sudionika ovogodišnjeg ogleda, sa 72 godine, koji kaže:

"Imet motor, a ne vozit, gotovo to ne more. Bivat poli Matuj, a ne imet motor, isto ne more."

S tih nekoliko simboličnih riječi, domaćim izričajem, iskazana je sva simbilika matujske Gimkane, tradicije što će se nastaviti već slijedeće jeseni.

A do tada vrijedi upisati još dva imena, onih najmlađih. Sa samo pet godina nastupili su Nina Matušić i Matija Selak, a za posebni pljesak brojnih obožavatelja i poklonika motociklizma pobrinuo se Lucijan Božić, čija je vožnja proglašena najboljim umjetničkim dojmom.

Organizatori su zadatak odradili i više nego uspješno, a poslužilo ih je i suho vrijeme, usprkos naoblaci, koja je od Učke ipak ovog puta mimoišla oktanski centar Kvarnera.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!