Automoto

10. Rally Nova Gorica: Turk prvi Slovenac na tronu pobjednika

Sportnet • utorak, 27.09.2022.
10. Rally Nova Gorica: Turk prvi Slovenac na tronu pobjednika

Posada Rok Turk-Blanka Kacin pobjedom obilježili su jubilarni rally FIA ERT u Sloveniji, među 88 posada iz devet zemalja, a od tri hrvatske posade dvije su bile na cilju...

Jubilarni Mahle 10. Rally Nova Gorica 2022. prvom je slovenskom pobjedom obilježio jedan od najuspješnijih tandema Slovenije, ali i šire, Rok Turk i Blanka Kacin u Hyundai i20 Rally2. Na rally, svrstan u bodovni sustav FIA Europskog Rally Trophya, FIA CEZ Historic, Mitropa Cupa i slovenskog prvenstva, s 15 zahtjevnih brzinskih ispita u širem okruženju Nove Gorice, stiglo je 88 posada iz devet zemalja, među kojima su bile i tri hrvatske.

Rally je zaključen, pomalo neočekivano, pobjedom slovenske posade, koji su vodeću poziciju preuzeli tek dva brzinca prije cilja i to nakon izlijetanja do tada vodećih, prvoplasirane češke posade Erik Cais-Igor Bacigal (Ford Fiesta R5 MK2) i austrijsko-slovenskog tandema Simon Wagner-Pia Šumer (Škoda Fabia Rally2 Evo). U trodnevnom nadmetanju, po, uglavnom izuzetno kišnom vremenu i kliskom asfaltu, poveo je Wagner i zadržao se u vodstvu tek dva brzinca, da bi potom lidersku poziciju preuzeo Cais. No, već nakon dva brzinska ispita vraća se na čelo ljestvice održavajući tijekom slijedeća četiri brzinska ispita minimalnu prenost nekoliko sekundi ispred Caisa i nešto više Turka. Deseti BI bio je presudan da se Cais vrati na vodeću poziciju i zadrži je narednih četiri, kada je na jednom od najkraćih brzinaca Ravnica, duljine tek 4,8 km, izletio sa staze. Na istom mjestu, izlijeće i Wagner koji je zbog oštećenja morao i odustati. Cais je imao više sreće, vratio se na stazu, završio brzinski ispit na posljednjoj, tada 67. poziciji uz zaostatak gotovo dvije minute. Turk je, do tada cijelo vrijeme održavao treću poziciju, da bi mu ova promjena donijela vodstvo koje uspijeva zadržati i s minimalnih 46,7 sekundi pobjeđuje ispred Caisa. Na treću poziciju postolja tada je uletjela izvrsna slovenska muško-ženska posada Marko Grossi-Tara Berlot (Hyundai i20 R5), uz zaostatak od 5:07,9 minuta za pobjednicima.

Cais je osvojio sedam najboljih brzinaca, a Wagner i Turk po četiri. I tako je Rok Turk konačno osvojio i generalku Rallya Nova Gorica, nakon što je u dva navrata, jednom zbog osobne pogreške, a jednom tehničkog kvara, izgubio praktično dobivenu pobjedu. Prva slovenska pobjeda u Novoj Gorici, a Turk je i kao prvi Slovenac slavio nedavno i na Rallyu Kumrovec.

"Više od pobjede mi znači to što sam mogao držati korak s Caisom i Wagnerom. Bio sam svjestan toga da je to prijeko potrebno i to je na kraju presudilo.Ovaj zavoj je bio vrlo zahtjevan, prije mnogo godina sam i sam tu sletio s ceste. Ovo je samo dio rallya", zadovoljan trijumfom istakao je Rok Turk.

Među 88 posada startale su i tri hrvatske. Do cilja su stigle, među 62 posade, dvije: Martin Ravenščak (AKK Sveta Nedelja) i Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport) u Ford Fiesti Rally 4 na 18. mjestu ukupno, odnosno šestim u klasi FIA ERT-a, dok je s 30. pozicijom ukupno (deseti u klasi ERT) završio mladi Jan Pokos (AKK Fly with Kolman Zagreb), ovog puta uz suvozača Slovenca Vilija Ošlaja u Peugeotu 208 Rally4. U konkurenciji juniora Ravenščak je bio drugi, a Pokos peti.

Treća posada, Mađari Janos Szilagyi (AK Delta Sport) i Kristof Belso su zbog tehničkih poteškoća svog Peugeota 208 Rally4 odustali na BI 10 Banjšice.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!