Nogomet

Bišćan: 'Nikada nismo imali nogometnu reprezentaciju na OI, bio bi to sjajan uspjeh'

Mihaela Bradovski • srijeda, 28.09.2022.
Bišćan: 'Nikada nismo imali nogometnu reprezentaciju na OI, bio bi to sjajan uspjeh'
Foto: hns.family

Cilj je ostvaren, mčlada hrvatska nogometna reprezentacoija eliminirala je vrlo kvalitetnog protivnika i izborila je nastup na Europskom prvenstvu...

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine izborila je nastup na Europskom prvenstvu, a nakon povratka u Hrvatsku Igor Bišćan još jednom je izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenim plasmanom.

"Jako sam sretan i zadovoljan što smo ostvarili jako lijep uspjeh, nastavili kontinuitet nastupa mlade reprezentacije na europskim prvenstvima što je dokaz da se sustavno dobro radi. Prošli smo sve i svašta u ovim kvalifikacijama. Od prvih šest, sedam utakmica u kojima smo, činilo se, osigurali nastup, nakon čega smo upali u malu krizu i doveli taj nastup u pitanje, do borbe s Danskom u playoffu. U te dvije utakmice također je bilo svega; neizvjesnosti, obrata, i na kraju na najduži i vjerojatno na najteži mogući način došli do toga Eura. Zbog načina na koji smo to uspjeli sam posebno sretan, pokazali su zavidnu razinu karaktera, pobjedničkog i borbenog duha jer da nisu, jako teško bi ovo uspjeli izvući."

Bilo je potrebno sve to izdržati, vratiti se nakon što je Hrvatska imala u rukama plasman na Europsko prvenstvo i u grupnoj fazi protiv Norveške gdje je izgubila već dobiven meč. I onda kao šlag na tortu još dva psihički jako teška meča protiv Danske.

"Nije lako, posebno ta utakmica s Norveškom. Misliš da se to tebi neće dogoditi nikada u karijeri, da vodiš u sudačkoj nadoknadi, a onda u par minuta sve izgubiš. Sigurno da se tada uvuče i doza sumnje, dodatnog stresa i nervoze, i na kraju izvučeš Dance koji su sigurno bili najjači mogući protivnik. Znaš da ćeš jako teško izboriti taj plasman, pa još uzvratna utakmica krene kako je krenula. Stvarno nije lako i jednostavno, ali dečki su bili glavni u svemu tome, oni su ti koji su smogli snage i znanja i umijeća da se ne predaju, da se vrate u utakmicu i da se nametnu. Počeli smo stvarati prilike, boraviti sve više i više vremena ispred njihova gola i nešto je moralo ući. U produžecima smo bili jako blizu da postignemo pogodak, bilo je u par navrata blizu i da ga primimo. Bilo je jako, jako napeto. Ali kada je jednom došlo do jedanaesteraca vjerovali smo u sebi, znali smo da imamo jako dobre šanse. Kota je obranio dva, što bi i inače trebalo biti dovoljno na pobijediš na jedanaesterce. Sve u svemu, dobili smo puno toga u ovim kvalifikacijama, dobili smo jednu karakternu grupu igrača koji su svjesni da kada su zajedno, kada se ne predaju i kada vjeruju u sebe da mogu biti uspješni i na ovom nivou. S tim stavom ćemo ići i na Euro."

Hrvatska je često bila na rubu i u prošlom ciklusu, ali Bišćan niti u jednom trenutku nije gubio vjeru u rezultat i momčad.

"Čak i one prve kvalifikacije smo bili dobri i plasirali se direktno uz to što smo završnicu ciklusa igrali jako dobro. Išao nam je na ruku i splet okolnosti, promjena formata natjecanja zbog korone te neki rezultati u zadnjem kolu i stvarno smo bili jako blizu tome da ne idemo pa smo išli pa smo prošli grupu kako smo prošli u zadnjim sekundama pa smo na kraju u četvrtfinalu izgubili ovakvu sličnu, dramatičnu utakmicu. I sada čitave ove kvalifikacije, posebno Norveška, bilo je jako, jako teško za podnijeti. Pa ova Danska također. Ali uvijek imam vjeru u nas, u te dečke. Kada ste s njima neko vrijeme vidite da su oni stvarno vrijedni svog tog stresa i brige jer daju maksimum od sebe i to je u pravilu sve ono što možemo tražiti od njih."

U Vejleu je u potpunosti pogodio s izmjenama, igrači koji su ušli s klupe igrali su jako bitnu ulogu.

"To s izmjenama je osjećaj. Trener tu mora imati i dozu sreće, ali te izmjene se rade prema onome što vidiš po zbivanjima na terenu. Naravno da mi je jako drago kada se te stvari dogode, na kraju krajeva, zato i imamo dvadeset, dvadeset dva ili dvadeset pet igrača. I zvali smo ih ovoga puta čak i nešto više nego inače jer smo znali da nas čekaju teške utakmice. Imali smo ih dosta koji nisu u nekom idealnom stanju, znali smo da bismo mogli izgubiti neke nakon prve utakmice. Ovi koji su ušli napravili su ono zbog čega su ušli. U svemu tome je jako bitno što smo od prvoga dana isticali kako svi imamo svoju ulogu, da nije bitno jesi li automatski starter ili igraš manje nego što si možda očekivao. Prilikom samog dolaska na okupljanje dečki su to shvatili, bili su grupa sa zavidnom razinom zajedništva da bi se ostvario ovakav uspjeh."

I u ovoj reprezentaciji ima kandidata i za Svjetsko prvenstvo, prvenstveno Luka Sučić.

"Sigurno da je on glavni kandidat. Neću ići tako daleko i sugerirati izborniku takve stvari. On i njegovi suradnici su jako dobro upoznati, komuniciramo redovito. Neki već i jesu tamo, Josip Šutalo je mogu reći već i potvrđeni član A reprezentacije. Luka je igrač koji ima kvalitetu i koji je na razini onoga što A reprezentacija treba tako da će izbornik i njegov stožer uzeti ono što misle da vrijedi uzeti."

Reprezentacija U-21 sigurno će imati još nekoliko provjera i u narednim slobodnim reprezentativnim terminima uoči Eura, a protivnici još nisu poznati.

"Sad je to malo nezgodno jer većina reprezentacija koje se nisu plasirale na Euro će za iduće termine odigravanja nekih utakmica koristiti iduću generaciju tako da smo mi osuđeni igrati s onima koji će igrati na Euru. Idući termin u studenom i još jedan u ožujku. Da bismo bilo što po tom pitanju planirali moramo čekati ždrijeb da se ne bi dogodilo da dogovorimo utakmicu s ekipama s kojima se možemo naći u grupi. Ždrijeb je, ako se ne varam, 18. listopada. Čekat ćemo njega i tada dogovoriti za studeni jedan prijateljski okršaj s nekom od ekipa koje će biti na Euru, a to ćemo napraviti i u ožujku."

S kojim kadrom će na Euro, Bišćan još naravno ne zna.

"Daleko je Euro. Prije toga je i Svjetsko i u isto će se vrijeme, mislim, igrati i završnica Lige nacija koja je izrazito bitna. Vidjet ćemo. A reprezentacija je prioritet, svi koji radimo u nižim kategorijama tu smo da bismo dali neki naš doprinos tome da ona bude opskrbljena koliko je god moguće bolje. A izbornik će odlučiti što će s njima biti."

Pojasnio je Bišćan i zašto Martin Baturina nije bio u sastavu.

"Imao je virozu, imao je jako visoku temperaturi, nije se osjećao dobro i nije bio u stanju biti niti na klupi."

Što se tiče rezultata na Euru, Bišćan neće stavljati nikakav imperativ pred igrača, ali bilo bi sjajno kada bi se osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Moja očekivanja su uvijek da dostojno predstavimo naš nogomet. Možda ne bi bilo realno od njih tražiti da ponove određeni uspjeh ili da ga čak i poprave. Morate znati da je ova generacija, morao bih provjeriti, ali skoro pa sam siguran, jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa u čitavim kvalifikacijama, a to znači da smo imali jako puno igrača koji su dvije pa čak i tri godine mlađi od svojih protivnika iz drugih reprezentacija. Što je opet dobar zalog za iduću generaciju. Takvih desetak igrača je dalo svoj doprinos što nije mala stvar. Jako je teško procijeniti za što smo mi tamo sposobni. Najrealnije je ići tamo ambiciozno, ali ne pred te dečke stavljati neke prevelike ciljeve. Imamo stvarno jako puno mladih igrača, a i ne znamo u kojem ćemo stanju dočekati Euro. Idealan scenarij bi bio da se izborimo za borbu koja bi nam omogućila odlazak na Olimpijske igre što znači polufinale, a možda čak i više od toga s obzirom da će ići Francuska koja je domaćin plus još tri reprezentacije. Što bi značilo da Francuska mora biti u polufinalu da bi išle još tri, a ako ona nije onda znači samo tri. Hrvatska nikada nije bila na Olimpijskim igrama i to bi bio jedan specifičan uspjeh. Ali trebamo se spremiti i biti kompetitivni tamo, to je sam vrh europskog rukometa. Vidjeli smo na prošlo Euru koji je to visoki nivo."

FOTO: Drago Sopta/HNS

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!