Ostali sportovi

Novi uvjerljiv poraz hrvatskih odbojkašica, Tajlanđanke puno bolje

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 28.09.2022.
Novi uvjerljiv poraz hrvatskih odbojkašica, Tajlanđanke puno bolje
Foto: EPA

Treća utakmica i treći poraz hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije na SP, u skupini B koja se igra u Gdanjsku, ovoga puta od Tajlanda 3:0 (18, 13, 21).

Još jedna prilično loša partija hrvatskih odbojkašica koje su igrale bez prave energije i samopouzdanja. Tajland je doduše bio favorit i prije susreta, pobijedio je na ovom SP-u pomalo neočekivano 3:2 Tursku, koja ih je baš dobila 3:1 u četvrtfinalu Lige nacija te izgubio 3:0 od Poljske dan ranije.

"Tužne smo, no Tajlanđanke su bile bolje. Ovo je veliko natjecanje, moramo još puno raditi i steći iskustvo. Sada nam preostaju još dvije utakmice u kojima se nastavljamo boriti", istaknula je reprezentativka Ema Strunjak dok je Mika Grbavica dodala: "Doživjeli smo teški poraz. Teško nam je to palo, no imamo još dvije utakmice za odraditi u skupini stoga još uvijek postoji šansa za prolaz. Dat ćemo sve od sebe, iz ovog natjecanja izvući lekcije te gledati pozitivne stvari dok ćemo negativne nastojati promijeniti."

Hrvatski izbornik Ferhat Akbas, promijenio je donekle udarnu postavu. Umjesto Laure Miloš u postavi je Mika Grbavica na poziciji primačice-pucačice, uz Luciju Mlinar, dok su ostale standardne srednje blokerice Martina Šamadan i Božana Butigan, organizatorica igre Lea Deak te kapetanica i korektorica Samanta Fabris, uz Izabelu Štimac na poziciji libera. No ta promjena, osim visine u startnoj postavi nije puno donijela. Slično kao i dan ranije protiv Dominikanki, od starta su hrvatske djevojke bile u podređenom položaju, tek tri puta u egalu, posljednji puta kod 4:4. Tajlanđanke, ekipa u kojoj najviša igračica ima 184 cm, bile su prebrze i prekombinatorne u napadu za hrvatski blok, a dobro im je funkcionirao i prijem servisa za razliku od hrvstakog.

Vrlo komotno su Tajlanđanke osvojile prvi set sa 25:18, a u drugom još više pritisnule gas. U tom periodu naše djevojke nisu izborile čak niti nijedan neriješen rezultat tijekom seta. Na kraju je taj set završio sa 25:13. Uveo je u tom dijelu igre naš izbornik Lauru Miloš umjesto Mlinar, Emu Strunjak umjesto Božane Butigan te Nataliju Tomić umjesto Samantre Fabris, ali rezultat sugerira – bez uspjeha.

U trećem smo setu gledali donekle ravnopravnu igru, tu je postava bila Strunjak-Šamadan srednjakinje, Miloš-Mlinar pucačice-primačice te Deak tehničarka i Fabris korektorica. Nakon serije od 3:0 Hrvatske, Tajlanđanke uzimaju minutu odmora kod 13:12 za njih, a nakon toga Hrvatice osvajaju još jedan poen za izjednačenje od 13:13. Imale su još i 14:14, a onda serijom 4:0 suparnice uzvraćaju i odlaze ponovno u za njih mirniji dio utakmice. Na kraju su i taj set dobile sa 25:21.

Na neki se način pokazalo da nam azijski stil igre ne leži, s odličnom obranom i brzim kombinatornim napadom. I na SP 2010. u Japanu Hrvatska je ne sličan način stradala od Tajlanda, bilo je i tada brzih 3:0 (15, 14, 17).

Samanta Fabris s 13 poena bila je naučinkovitija u hrvatskim redovima (30 napada), Mika Grbavica i Martina Šamadan šest, Božana Butigan i Laura Miloš tri, Lea Deak dva, te s po jednim poenom Lucija Mlinar, Ema Strunjak i Dijana Karatović. Tajland je imao 47 poena u napadu, Hrvatska 30, sedam as servisa, Hrvatska dva te po četiri poena blokom na obje strane, uz 17 neforsiranih pogrešaka Hrvatske i jedne manje Tajlanda.

Sljedeći susret Hrvatska igra protiv Turske, u četvrtak 29. rujna u 17.30 sati.

Na Svjetskom prvenstvu za Hrvatsku igraju: Klara Perić, Samanta Fabris, Lea Deak, Mika Grbavica, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan, Natalia Tomić i Izabela Štimac. Izbornik reprezentacije je Ferhat Akbas.

FIVB Svjetsko prvenstvo igra se do 15. listopada u Nizozemskoj i Poljskoj. Sve utakmice u izravnom su TV prijenosu na Sport klub kanalima.

FOTO: EPA/ADAM WARZAWA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!