Automoto

23. INA Rally Poreč: Pedesetak posada vozit će poznatim dionicama

Sportnet • četvrtak, 29.09.2022.
23. INA Rally Poreč: Pedesetak posada vozit će poznatim dionicama

Porečki rally s dugom tradicijom nastavlja se 23. izdanjem poznatim dionicama šireg okruženja Poreča i Zapadne Istre za bodove FIA CEZ i Prvenstva Hrvatske...

Prvi listopadski vikend rezerviran je za tradicionalni međunarodni 23. INA Rally Poreč 2022., čiju organizaciju zajednički potpisuju Autoklub Poreč Motorsport i AKORK Skok racing 1993. Rally je bodovno natjecanje FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone i Prvenstva Republike Hrvatske.

"Stiglo nam je 47 prijava iz pet zemalja, a najveći je broj hrvatskih, 32 iz 14 klubova. Šesto je ovo natjecanje sezone državnog prvenstva kojeg koncepcijski, u odnosu na prošlogodišnje izdanje nismo mijenjali. Vozače očekuju uvijek atraktivne i izazovne dionice brzinskih ispita koje prolaze kroz nekoliko područja gradova i općina, a mi smo zahvalni svima koji su nam pružili pomoć u bilo kojem pogledu. Još samo da nas organizatore, posade i gledatelje posluži vrijeme bit ćemo zadovoljni", istakao je na uobičajenom susretu s novinarima, u sjedištu Grada Poreča, Edi Milokanović, predsjednik Organizacijskog odbora.

Rally Poreč dugi je niz godina bio završnicom hrvatskog prvenstva, dolazili su i brojni slovenski vozači bilo u sustavu nacionalnog prvenstva, bilo zbog oduška završnice sezone. Sada su neka druga vremena. Hrvatsko će prvenstvo završiti sredinom studenog na Grobniku, a Slovenci su jesenje termine usmjerili na svoj teritorij. Uz borbu za domaće bodove zasigurno će biti zanimljiva i borba za svaku poziciju generalke nekoliko inozemnih posada koje slove favoritima. Stari znanci Poreča su Mađari Antal Kovacs i Gergely Istovics (Hyundai i20 R5) sa startnim brojem 1, slijedi trofejni talijanski tandem Claudio De Cecco i Lisa De Cecco u identičnom automobilu, a kao pritajeni favorit slovi još jedan mađarski tim Laszlo Bodolai-Attila Deak (Ford Fiesta MkIi R5). Visoku startnu poziciju s brojem 4 ima najtrofejniji hrvatski automobilist Dubrovčanin Niko Pulić (AK Konavle) koji se ove godine, nastupom na nizu manifestacija, prema osobnoj najavi oprašta od aktivne automobilističke karijere. Ovog je puta u Ford Fiesti Rally 3 ponovno uz znano prezime Devunić. No, neće to biti jedan od njegovih najdugovječnijih suvozača Davor, već njegova odnedavna nevjesta Aleksandra (djevojačko Kovačić) iz AK Delta Sport Zagreb, znana i uspješna kopilotkinja. Zajedno su u tandemu, na jedinom ovogodišnjem rallya PH u Karlovcu slavili pobjedom. Što im donosi Poreč, tek će se vidjeti.

U domaćem prvenstvu bodovna tablica je krajnje zanimljiva i neizvjesna. S po 99 bodova prvo i drugo mjesto ukupnog poretka dijele Alfred Kramer jr. (AK Rijeka) i Dankinja Jeannette Andreson Kvick (Peugeot 208 Rally 4) i u domaćim okvirima nenadmašni rally as Juraj Šebalj sa suvozačem Marijanom Stublićem (AKK Sveta Nedelja) u Toyoti GR Yaris. Slijede s osam bodova manje Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić pinky (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza Sti) i bod manje buzetsko zagrebački tandem AK Opatija Motorsporta Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (Renault Clio Rally4).

Upravo su njih dvojica bili gosti pressice uoči rallyja.

"Ponavljam se, ali moram kazati, kao rođeni Buzećanin porečki rally osjećam domaćim terenom. Uvijek težak, klizav, lijepo je nastupiti, štoviše čast, zato je na svojevrstan način kultni hrvatski rally. Nastojat ćemo u završnici nadoknaditi propušteno ove sezone, a prva nam je prilika upravo kraj ovog tjedna", kazao je Prodan.

Ovogodišnji rally odvijat će se u petak i subotu, prvog dana uz dva brzinska ispita Sv.Lovreč s početkom od 15:23 sati, kojima će od 12 do 14 sati prethoditi Shakedown, na dionici Tar-Rošini, da bi u subotu sve krenulo s tradicionalnim BI Tar, potom BI Žbandaj, a u poslijepodnevnom dijelu Flengi i Kanfanar, svaki po dva puta. Na cilju, u zoni Servisnog parkirališta Žatika, pobjedničku se posadu očekuje 1. listopada u 18:30 sati. Ukupna duljina je 341,03 km, s deset brzinaca na pet lokacija, ukupno 95,92 km.

Uz sudionike bodovnih prvenstava za nagrade organizatora na rallyju će nastupiti još desetak posada iz Italije.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!