Ostali sportovi

Prva profesionalna pobjeda Axela Laurancea, Milan i dalje na vrhu

Sportnet, Branimir Korać • petak, 30.09.2022.
Prva profesionalna pobjeda Axela Laurancea, Milan i dalje na vrhu

Francuz Axel Laurance, član momčadi B&B Hotels-KTM, pobjednik je četvrte etape ovogodišnje biciklističke utrke CRO Race vožene od Biograda na Moru do Crikvenice u dužini od 219 kilometara.

Laurance se u kišnim uvjetima u Crikvenici u završnom sprintu uspio provući pored Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious) te odbiti napad vodećeg u ukupnom redoslijedu Talijana Jonathana Milana (Bahrain-Victorious). Milan je ciljem prošao kao drugoplasirani, a Mohorič kao trećeplasirani.

"Finiš je bio iznimno zahtjevan zbog kiše i skliske ceste, a uz to je bilo i puno borbe za pozicije. Znao sam da moram u zadnjim zavojima biti naprijed i da je to jedini način da pobijedim u ovoj etapi. Borba je bila do zadnjeg metra. Utrku vozim dan po dan i sutrašnja etapa ponajprije ovisi o ambicijama Jumbo-Visme i Bahrain-Victoriusa. Ovo je moja prva profesionalna pobjeda i nevjerojatno sam sretan zbog nje, a volio bih se i vratiti u Hrvatsku na odmor", izjavio je Laurance.

U ukupnom redoslijedu Milan je povećao svoju prednost te sada ima 10 sekundi bolje vrijeme od drugog Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), odnosno 14 sekundi ispred trećeg Mohoriča. Milan je i dalje vodeći i u redoslijedu po bodovima te u redoslijedu za najboljeg mladog vozača.

Kako se prvi prolazni cilj u Sukošanu nalazio samo 10,8 kilometara nakon starta, Milan je iskoristio priliku za povećanje svoje prednosti. Za prvo mjesto na toj točki dobio je tri sekunde bonusa i tako u tom trenutku povećao svoju prednost u odnosu na drugoplasiranog Vingegaarda na četiri sekunde. I preostale bonifikacije u Sukošanu osvojili su Talijani – dvije sekunde bonusa za drugo mjesto osvojio je Jacopo Mosca (Trek-Segafredo), a jednu za treće mjesto Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa Team).

Nakon što je Milan osvojio bonifikaciju u Sukošanu, momčad Bahrain-Victoriousa, koja je kontrolirala utrku, dopustila je bijeg šestorice vozača. To su bili Slovenci Kristjan Hočevar (Adria Mobil Cycling) i Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic), Austrijanci Rainer Kepplinger (Hrinkow Advarics Cycleang) i Linus Stari (Team Vorarlberg), Španjolac Eugenio Sanchez Lopez (Equipo Kern Pharma) te Poljak Tobiasz Pawlak (HRE Mazowsze Serce Polski).

Ta je šestorka vrlo brzo stvorila više od tri minute prednosti u odnosu na peloton pa su bodove na drugom prolaznom cilju u Starigradu Paklenici osvojio Stari kao prvi, Sanchez Lopez kao drugi i Pawlak kao treći.

Na 150. kilometru etape prednost vodeće šestorice dosegla je maksimalnih četiri minute, a brdskim ciljem Čačići prvi je prošao Pawlak koji je s ta tri boda preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu za najboljeg penjača. Drugi na Čačićima bio je Kepplinger, a treći Hočevar.

Stari je bio prvi i na prolaznom cilju u Senju ispred Pawlaka i Sancheza Lopeza.

Bjegunci su uhvaćeni 14 kilometara prije cilja pa je na brdskom cilju u Dramlju prvi bio Francuz Alexis Guerin (Team Vorarlberg) ispred Australca Christophera Hamiltona (Team DSM) i Talijana Luce Colnaghija (Bardiani–CSF–Faizane). S tim je bodovima Guerin osigurao nošenje zelene majice u petoj etapi.

Bicikliste su na startu četvrte etape ispratili direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija i direktorica Turističke zajednice grada Biograda na Moru Nives Jeličić. U Crikvenici su ih dočekali gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić, predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Silvia Brala Haramina i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Crikvenice Mario Zubčić.

Peta etapa utrke kreće u petak 1. listopada iz Opatije u 11:20 sati, cilj joj je u Labinu, a dolazak biciklista u Labin očekuje se između 15:13 i 15:38 sati.

FOTO: KL-Photo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!