Ostali sportovi

Hrvatski stolnotenisači otvaraju Svjetsko prvenstvo protiv Singapura

Branimir Korać, HINA • petak, 30.09.2022.
Hrvatski stolnotenisači otvaraju Svjetsko prvenstvo protiv Singapura

U petak je u kineskom Chengduu započelo ekipno Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu, a hrvatski stolnotenisači otvaraju sa Singapurom u subotu...

Prvenstvo se održava nakon točno 1609 dana od onog posljednjeg održanog u švedskom gradu Halmstadu 2018. godine, prvotno se SP trebalo održati u južnokorejskom gradu Busanu u ožujku 2020., da bi se zbog većeg broja slučajeva COVID-19 termini tri puta pomicali, a u prosincu iste godine donijeta je odluka o njegovom otkazivanju.

Domaćinstvo je potom dobio kineski grad Chengdu u kojem se ovo natjecanje prvobitno trebalo održati u travnju, ali je početkom godine odgođeno za 30. rujna zbog porasta slučajeva koronavirusa Omikron varijante.

Inače, ovo ekipno Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu bit će prvi veliki sportski događaj u Kini nakon Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u veljači u Pekingu, što i ne čudi s obzirom na status koji ovaj sport ima u toj zemlji. U međuvremenu su otkazane Azijske igre koje su se trebale održati ovog mjeseca u kineskom gradu Hangzhouu, a Kina je odustala i od domaćinstva finala Azijskog nogometnog prvenstva sljedeće godine.

Naši stolnotenisači Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Filip Zeljko i Ivor Ban igrat će u skupini 7 s Kineskim Tajpehom, Belgijom i Singapurom. Za prolaz dalje trebat će dohvatiti jedno od prva dva mjesta ili eventualno biti među najboljim trećeplasiranima, što je s obzirom na skupinu ostvarivo, ali nema lakih protivnika.

"Uvijek kad se izvuku skupine se obično svakome subjektivno čini da je mogao dobiti lakšu grupu. Ali naravno to je subjektivno. Svjesni smo mi uvijek da ako hoćeš na tako velikm natjecanjima nešto napraviti moraš ne jedan meč, nego puno mečeva moraš igrati jako dobro. Tako da ždrijeb je takav kakav je i idemo meč po meč. Prvi meč je sa Singapurom 1. listopada u 13 sati po hrvatskom vremenu. Ne znamo puno o njima. Nismo baš previše pojedinačno igrali s njima, tako da vidjet ćemo, ono što vidimo taktički sa snimki, sa interneta što skinemo. Ono što respektiramo, oni su sad na zadnjim igrama Commonwealtha dobili Englesku u najjačem sastavu i Pitchford je tu gubio mečeve, tako da je to apsolutno ekipa koja ima kvalitetu i morat ćemo vjerojatno odigrat na jednoj dobroj razini da to prođemo. Prvi meč je uvijek svima najteži, kako nama, tako i drugima i manje je bitna nekakva kvaliteta igre ili ljepota igre. Bitno je na bilo koji način taj prvi meč nekako izvući, iščupati i dobiti. Eto, nadamo se da ćemo mi tu imati dovoljno mirnoće i prvi mečevi su obično prilagodba na dvoranu, ne znaš gdje si po pitanju forme dok ne počnu ti prvi mečevi", kazao je izbornik seniorske muške reprezentacije Neven Karković za web-stranicu Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Prvi nositelj skupine je Kineski Tajpeh od kojeg je Hrvatska poražena na Olimpijskim igrama u Tokyju s 3-0, no glavna vijest je da su oslabljeni neigranjem svog prvog igrača Lin Yun-Jua (7. na svijetu).

"Na papiru izuzetno jaka momčad. Ove informacije da nema Lin Yun-Jua čuli smo i mi, međutim nismo ih vidjeli u dvorani, vidjeli smo samo Chuanga koji je ovdje. Ostale nismo ni vidjeli tako da nismo sigurni što se tu događa. Da li su u zadnji tren imali neke promjene, pa je ipak netko od njih došao za koje su rekli da neće, ne znamo. Znat ćemo nakon prvog meča kada će oni igrati s Belgijom pa ćemo vidjeti u kojem su sastavu. U svakom slučaju iskusna, jaka ekipa ako igra u najjačem sastavu, ako i ne, imaju puno dobrih mladih igrača. Pa, ako nisu u najjačem sastavu onda ćemo tu apsolutno imat šansu. Vidjet ćemo u konačnici, ali kao što sam rekao, je li sastav ovaj ili onaj o tome će puno ovisiti. Tako da će o tome ovisiti i naša postava, a što očekujem? Ne mogu reći da očekujem ništa, puno će ovisiti o prvom meču kako smo odigrali i kako su oni odigrali prvi meč. Ako nisu u najjačem sastavu onda, naravno, mogu izgubiti i od Belgije. Tako da će to sve psihološki djelovat na svaku ekipu ovisno kako je prošla u prethodnom meču", kazao je Karković.

Igrači su stigli posebnim čarter letovima od strane ITTF-a, a prvenstvo će se zbog nulte tolerancije na Covid odvijati u "balonu" sa strogim režimom kao i na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama početkom godine.

"Što se tiče uvjeta tu, pa oni su poznati da je organizacijski sve kako treba. Puno ljudi radi tu na svakom kutu. Spremni su napravit uslugu, pomoć, ukazat tako da je po tom pitanju sve jako dobro. Testiramo se obavezno svaki dan. Čak su i neki prvi pozitivni, pomoćni rumunjski trener je pozitivan i morat će ići u neki drugi hotel. To je zasad što znamo. A mi se pokušavamo pazit najbolje što možemo. Mora se konstantno držat maska, za vrijeme doručka, ručka i večere su separei u smislu da smo na stolovima odvojeni sa pregradnim staklom".

Podsjetimo, na prethodnom Svjetskom prvenstvu prije četiri godine muška reprezentacija je zaustavljena u osmini finala od Brazila s 3-2, a ženska također u osmini finala od Turske s 3-1. Naslov u obje konkurencije brani Kina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!