Nogomet

Nova afera o seksualnom uznemiravanju nogometašica trese SAD

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 04.10.2022.
Nova afera o seksualnom uznemiravanju nogometašica trese SAD
Foto: EPA

Istraživačko izvješće koje je naručila uprava Američke ženske nogometne lige (NWSL) otkrilo je rašireno seksualno uznemiravanje igračica od strane njihovih trenera.

U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračica.

Ovlaštena neovisna istražna komisija rekla je da su radnje sustavne prirode koja je duboko ukorijenjena u američkom ženskom nogometu, kao iu ligama mladih.

"Zlostavljanje u NWSL-u duboko je ukorijenjeno u američkom ženskom nogometu, normalizirajući verbalno uvredljivo treniranje i brišući granice između trenera i igračica", stoji između ostalog u izvješću.

"Momčadi, liga i Američki nogometni savez ne samo da nisu uvijek iznova reagirali kada su se suočili s pritužbama igračica i dokazima o zlostavljanju, nego također nisu poduzeli osnovne korake da to spriječe i riješe", navodi se u izvješću.

Počinitelji često nisu kažnjavani, a nakon zlostavljanja mogli su se nesmetano priključivati ??novim ekipama, te nitko u nogometnoj upravi, ligi ili savezu nije tražio od trenera da se poprave, dodaje se u izvješću.

Istragu, u kojoj su istražitelji obavili razgovore s više od 200 nogometašica, uključujući mnoge reprezentativke SAD-a, naručila je uprava Američke ženske nogometne lige nakon prošlogodišnje lavine optužbi od strane igračica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!