Ostali sportovi

Barbara Matić uoči SP-a: 'Idem opušteno kao i prošle godine'

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 04.10.2022.
Barbara Matić uoči SP-a: 'Idem opušteno kao i prošle godine'

Započelo je odbrojavanje za najočekivaniji judo događaj u 2022. godini, od 6. do 13. listopada Uzbekistan će biti domaćin Svjetskog prvenstva...

Već 48 sati Humo Ice Dome u Taškentu mijenja svoje lice. Inače ograđenim prostorom stadiona odjekuje zvuk klizaljki i hokejaških pakova, dok će u nadolazećem tjednu metalnim svodom odjekivat ippon, na radost ljubitelja juda.

U međuvremenu, sportski objekt izgleda kao mravinjak usred ljetne sezone i vidljivo je kako napreduju građevinski radovi. Tako je u manje od 24 sata led nestao u korist poda koji će za nekoliko sati više primiti dvije tatami površine. Izgled i dojam također se brzo mijenjaju, a kupola se ukrašava bojama Svjetskog prvenstva.

Organiziranje Svjetskog prvenstva, kao što je Taškent 2022., nije jednostavno i stotine ljudi rade na tome da nastup počne na vrijeme 6. listopada. S gotovo 600 sportaša iz 87 zemalja koji se očekuju u glavnom gradu Uzbekistana, improvizaciji nema mjesta, čak i ako su prilagodbe u zadnji tren uvijek moguće i potrebne.

Među skoro 600 sportaša tu je i devet natjecatelja iz Hrvatske koji će za dva dana odmjeriti snage s najjačim judašima i judašicama svijeta za naslov svjetskog prvaka. Hrvatska predvođena aktualnom svjetskom prvakinjom Barbarom Matić (1 #WRL -70kg) zaputit će se uskoro prema uzbekistanskoj prijestolnici Taškent.

Barbara jedna si od rijetkih koja na Svjetsko prvenstvo dolazi kao aktualna svjetska prvakinja i broj jedan na svjetskoj rang ljestvici (WRL). Da li postoji pritisak ili ti je to samo dodatan vjetar u leđa?

"Nema uopće pritiska, ranije me jedan novinar isto pitao. Ne doživljavam to kao Svjetsko prvenstvo, da sam ja sada tu broj jedan, odnosno favorit. Idem opušteno kao prošle godine, nitko neće uzeti moju titulu iz 2021. ovo je druga godina i vidjet ćemo što bude, bude."

Svjetsko je prvenstvo, dakle nema lagane borbe, tim više jer se natjecatelji moraju kvalificirati. Kako bi prokomentirala svoju trenutnu formu i kako su tekle pripreme?

"Osjećam se dobro, puno smo borbi odradili na trening kampovima. Vidjeli smo protivnice, mislim da smo više-manje to odradili kako treba, najbitnije od svega nije bilo ozljeda tako da je kontinuitet trening održan i ja se nadam da je to tô, ali pitajte trenera ja mislim da je u redu", rekla je Matić uz smijeh na kraju.

Što možemo očekivati od hrvatske reprezentacije u Taškentu?

"Šteta što još radi ozljeda nisu Vikica i Karla (op.a. Ana Viktorija Puljiz; Karla Prodan) s nama, to bi bila onda top postava, ali sigurno da imamo tu i Laru Cvjetko koja tu može jednako kao i ja do medalje. Nadam se da će nam se i drugi približiti te da nećemo jedine konkurirati za medalju u Uzbekistanu. Ako ne u Taškentu onda će nas definitivno u nadolazećim godinama biti više."

Kakva je atmosfera unutar reprezentacije?

"Mislim da je super, pogotovo mi ženske. Dosta često imamo odvojene treninge od muške reprezentacije, pa ne stignemo niti provoditi puno vremena zajedno. Ali evo mi cure nedavno smo odradile pripreme u Splitu, stvarno se super sve slažemo. Mislim da je to bit i poanta svega te da će nas to gurati sve zajedno još više."

Očekuješ li neka iznenađenja u drugim kategorijama?

"Uvijek bude iznenađenja, ne znam što bi se točno moglo dogoditi, ali uvijek bude toga", dodala je za kraj 27-godišnja Splićanka.

Uz sportaše naravno putuje i Vladimir Preradović, izbornik ženske reprezentacije, koji je sa Barbarom prošle godine u Budimpešti ispisao povijest hrvatskog sporta.

Vladimire, prošle godine Barbara i ti pokazali ste cijelom svijetu, ali ono bitnije svima u Hrvatskoj da je moguće, da se može. Iako je Svjetsko prvenstvo, da li su sad očekivanja porasla u smislu da moramo imati medalju ili barem plasman?

"Sigurno da su očekivanja od javnosti sada porasla i da je to sada neki standard, ali svi koji su aktivni u sportu pogotovo u judu razumiju da je titulu puno teže obraniti nego osvojiti. Samim osvajanjem medalje na Svjetskom prvenstvu ogroman je uspjeh, a da ne pričamo vratiti se dva puta zaredom s medaljom sa Svjetskog prvenstva velik je uspjeh za bilo kojeg sportaša, pa tako i za Barbaru i za mene kao njenog trenera. Mi ćemo dati sve od sebe, spremni jesmo."

Što možemo očekivati od hrvatske reprezentacije u Taškentu?

"Hrvatska ženska reprezentacija je brojna, čak sedam natjecateljica imamo dok će muški dio predstavljati dva natjecatelja. Potencijala imaju, cure su mlade, mislim da je to jedno veliko iskustvo. Za neke od njih to je prvo Svjetsko prvenstvo, nadam se da neće pasti pod utjecaj treme velikog natjecanja i tog pritiska. Dat ćemo sve od sebe da ih uspijemo rasteretiti i da budu motivirane sa željom da se prikažu u najboljem svijetlu. Vidjet ćemo kada dođemo tamo i kako će biti na sam dan natjecanja."

Hrvatska ima svjetsku prvakinju, broj 1 na #WRL, što se od prošle godine promijenilo i što misliš kakav je utjecaj imalo na ostale judaše i judašice u Hrvatskoj?

"Definitivno da je Barbara od svojih kadetskih početaka krčila put ispred sebe i pokazivala mladim judašima i judašicama da se može iz jedne male Hrvatske napraviti vrhunski rezultat, a pogotovo sada nakon osvojenog Svjetskog prvenstva i aktualnim brojem jedan (1#WRL) da sve djevojčice koje treniraju judo i svi judaši vjeruju da i oni danas-sutra mogu to postati."

Jedan od naša dva muška predstavnika na Svjetskom prvenstvu bit će Zlatko Kumrić, osvajač srebrne medalje na IJF Grand Prixu 2015.godine, baš u Taškentu.

Zlatko kako su tekle pripreme za SP i kako bi prokomentirao svoju trenutnu formu?

"Pripreme su prošle zaista u najboljem redu, bez nekih ozbiljnijih ozljeda što je najbitnije, tako da sve u svemu sam zadovoljan trenutnom formom."

Ako se ne varamo, ovo će ti biti šesto SP, koliko ti je bitno prijašnje iskustvo za nadolazeće SP i što možemo očekivati od tebe u Taškentu?

"Tako je, čeka me šesto po redu Svjetsko prvenstvo. Prijašnje iskustvo mi je izuzetno bitno, ipak malo je lakše kada si već uhodan. Teško je reći što možemo očekivati, to nitko ne zna, ja sam spreman ali i drugi su spremni. Tko bude bolji taj dan, taj nosi sve."

Osam dana, osim samih sportaša, morat će se pobrinuti da svi nađu svoje mjesto: službene osobe, VIP-ovi, novinari, publika. Trenutno sve ide prema planu, pa nas već u srijedu 05. listopada očekuje službeno izvlačenje parova.

FOTO: Gabi Juan/EJU

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!