Ostali sportovi

Mihalj: 'Mladost ima šanse protiv Bugara, na Savi su složili respektabilan tim'

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 18.10.2022.
Mihalj: 'Mladost ima šanse protiv Bugara, na Savi su složili respektabilan tim'

Sjajno su startali hrvatski odbojkaški reprezentativci u svojim klubovima po okončanju dugog reprezentativnog ljeta u kojem su ostvarili iznimno velike rezultate: broncu u elitnoj, Zlatnoj skupini Europske lige, potom zlato na Mediteranskim igrama te na kraju se kroz neizvjesne kvalifikacije plasirali na Europsko prvenstvo 2023., čime su ostvarili kontinuitet nastupa na kontinentalnoj smotri najboljih odbojkaških zemalja.

Uz Petra Đirlića, kojem je već dva puta pošlo za rukom biti MVP utakmice njegove talijanske Top Volley Cisterne u Serie A, to je ostvario i u talijanskoj A2 ligi mladi Tino Hanžić koji je s 18 poena bio MVP susreta u pobjedi 3:1 njegovog Santa Crocea protiv Cantua. Još jedan hrvatski internacionalac je bio MVP utakmice, Ivan Mihalj dominirao je u trijumfu njegovog CSKA Sofija protiv Dobrudža od 3:0, ugradivši u pobjedu 11 poena, od čega sedam u napadu i četiri blokom.

Ivanu, 211 cm visokom srednjaku, koji će krajem studenoga napuniti 32 godine, ovo je, ako smo dobro računali, trinaesti klub u dugogodišnjoj karijeri, započetoj dolaskom u Dom odbojke 2008. godine. Dakle, karijera koja traje već 15-ak godina i još joj se ne vidi kraja. "Ne razmišljam još o kraju karijere, igrat ću sve dok mi to bude pričinjavalo zadovoljstvo i dok me tijelo bude slušalo. Kao što i ja slušam tijelo jer što si stariji i iskusniji sve više pažnje polažeš na odmor i regeneraciju tijela, paziš na zagrijavanje prije utakmice i vježbe opuštanja nakon nje."

Ivan doista iz godine u godinu djeluje, baš poput dobrog, kvalitetnog vina, sve bolji i zreliji. Tome zasigurno pomaže i njegova uravnotežena svakodnevica, posebno obitelj na koju je jako ponosan. "Supruga se posvetila meni i mojoj karijeri, kasnije je tu došla i naša kćerkica Ella kojom se bavi. Gdje god ja idem, u kojoj god klub ili zemlju, oni su sa mnom i to mi jako puno znači. Meni je dom tamo gdje smo mi zajedno. Takav smo životni put odabrali i to nam je u redu, prilagodili smo se."

Nakon što je prošlu sezonu igrao u Grčkoj sada je odabrao Bugarsku kao novu destinaciju. "Nova država, novi klub, CSKA, nekada vojni, a danas privatni klub. Moram odmah reći da sam se odlično uklopio, puno bolje no što sam i mogao zamišljati. Nisam najstariji, ima ih trojica-četvorica starijih od mene. Sve je ovdje profesionalizirano, baš kako treba, tako da ne moram o ničemu drugom razmišljati osim o treninzima. Radi se dobro, treninzi su dva puta dnevno i za sada je sve u najboljem redu. Dobro smo i krenuli u domaćoj ligi, evo i ja sam stoga bio MVP u posljednjem susretu. Nemamo presiju rezultata, lani su bili peti, ove bi, vjerujem, mogli u veliku četvorku. Cilj im je dugoročno, kroz nekoliko godina, ponovno zauzeti primat koji su nekada imali jer su klub s najviše trofeja u Bugarskoj."

Kada smo već kod Bugarske, Ivanova Mladost, klub u kojem je započeo svoju veliku internacionalnu karijeru i kojem se uvijek rado vraćao, u srijedu 19. listopada igra u trećem krugu kvalifikacija za Ligu prvaka prvu utakmicu protiv Hebara Pazardžik. "Gledao sam ih u bugarskom Superkupu, a nadam se da ću stići i na utakmicu, jer je to otprilike sat vremena udaljeno mjesto od Sofije. To je starija momčad i vrlo, vrlo iskusna, valjda 90 posto igrača je prošlo kroz bugarsku reprezentaciju. Trener je Talijan Placi, primač je Talijan Massari, korektor Hirsch, Nijemac, ozlijedio se pa su uzeli Srbina Premovića za zamjenu, legendarni Bugar Salparov je libero, tu si i neki Bugari koji su prošli već kroz talijansku ligu. Vrlo, vrlo iskusna momčad, no vjerujem da Mladost ima šansu protiv njih, pogotovo jer se drugi susret igra u Domu odbojke. Poznajem momčad Mladosti, trenirao sam s njima nakon što sam na kraju ljeta završio s reprezentacijom i dok još nisam otišao u CSKA. Iako je lanjska Mladost na papiru bila možda jača i ove su godine na Savi složili respektabilan tim. Posebno mi se svidio mladi Sven Jakopec, strašno me podsjetio na mene kada sam prvi puta onako žgoljav došao u Dom odbojke."

Ivan prati i Superligu. "Kad god mogu pogledam neki susret, gledao sam već Mladost, Centrometal, Kaštela, Mursu. Čini mi se da je liga iz godine u godinu sve jača i jača, sve bolja. Tome zasigurno pridonose i kvalitetni stranci kojih ima sve više u našim klubovima jer bez njih se nažalost ne može dovoljno dobro i brzo napredovati s onako malom bazom kakvu Hrvatska ima."

Iskusni, nezamjenjivi srednji bloker hrvatske odbojkaške reprezentacije Ivan Mihalj na kraju zaključuje: "Odlično je bilo ljeto, rezultatski ali i na svaki drugi način i to nakon dosta godina. Imali smo vrhunsku atmosferu unutar kolektiva, dobro se radilo, izbornik je odličan, a mislim da su i mlađi igrači dosta napredovali. Pogodak u svakom pogledu. Reprezentacija nakon dugo godina funkcionira odlično i na terenu i van njega, do sada je uvijek nešto od toga falilo, a sada je došao i rezultat. Već sada se veselim idućem ljetu. Ako me izbornik pozove, tu sam, meni je najvažnije da se ugodno osjećam s izbornikom i momčadi. Što se pritiska tiče, to nama kao profesionalcima nitko ne treba posebno nametati, to mi sami pred sebe postavljamo jer je to dio sporta. Želja da budeš što bolji, želja za pobjedama, želja za svakodnevnim dokazivanjem."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!