Ostali sportovi

Uspješan tjedan za hrvatske odbojkaše i odbojkašice

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 21.10.2022.
Uspješan tjedan za hrvatske odbojkaše i odbojkašice

Srijeda 19. studenoga ostat će u lijepom sjećanju zagrebačkim odbojkašicama i osječkim odbojkašima jer su napravili velike poduhvate, ostvarili rezultate koje je od njih na početku sezone malo tko očekivao.

Zagrebačka je Mladost s jako promijenjenom ekipom u odnosu na lani, slobodno možemo reći slabijom, a lani su ostvarile polufinale Kupa CEV, u kvalifikacijama za Ligu prvakinja u prvom susretu u Domu odbojke pobijedila favorizirani Calcit Kamnik s 3:0 (13, 17, 20) za samo 68 minuta igre. Velikoj pobjedi s 12 poena pridonijele su svakako reprezentativka Josipa Marković te novakinja u ekipi Andrea Mihaljević. Mladost je imala sedam as servisa, gošće tek dva. Uzvrat se igra idućeg tjedna u Sloveniji, a Mladostašicama su za prolaz potrebna tek dva osvojena seta ili u slučaju pobjede Kamnika od 3:0 ili 3:1, pobjeda u zlatnom setu koji bi se u tom slučaju igrao.

Novi trener Mladostašica Miodrag Miki Stojaković, ujedno i izbornik hrvatske kadetske reprezentacije bio je vrlo ponosan na svoje igračice nakon susreta: "Očekivao sam da se možemo nositi s Calcitom, ekipom koju jako dobro poznajem od ranije. Samo je trebalo uvjeriti i moje igračice da im se mogu suprotstaviti na pravi način i pobijediti. Ostvarili smo veliku pobjedu, no još ništa nije gotovo jer slijedi uzvrat u kojem moramo biti barem jednako dobri kao i u prvoj utakmici."

U slučaju pobjede Mladosti bi se pred ulaskom u grupnu fazu Lige prvaka ispriječila Crvena zvezda koja još mora odraditi posao s finskim predstavnicama iz Kuusama, no i u slučaju negativnog ishoda postoji još jedan 'popravni'. To znači da su pred Zagrepčankama nakon povoljnog ishoda u Sloveniji još najmanje četiri kvalifikacijska susreta za Ligu prvakinja, dok im je CEV kup i ove sezone zagarantiran.

U CEV kupu su pak odbojkaši Murse Osijek napravili povijesni uspjeh, u gradu na Dravi još se nije slavila euro-pobjeda. Odbojkaši trenera Marija Tepperta, ujedno i pomoćnog trenera u najboljoj hrvatskoj nacionalnoj vrsti, pobijedili su Strumicu najprije u Makedoniji 3:2, potom i u uzvratu u srijedu u Osijeku 3:1 (21:25, 25:17, 25:19, 25:15) za 93 minute igre. Izrazito su bolji bili na servisu, sedam aseva prema tri gostiju.

Trener Mario Teppert je istaknuo: "Ovo je stvarno veliki rezultat za osječku odbojku kakvog do sada nije bilo. Odradili smo već tamo ogroman posao i doma samo finiširali. Iako smo slabiji za individualnu kvalitetu Matokovića koji je lani nosio našu momčad, s novim kvalitetnim igračima koji su pristigli dobili smo na širini i na polivalentnosti. Sada se puno teže braniti od nas nego li prijašnjiih godina jer igramo raznovrsnije."

Danilo Vuković s 19 poena bio je jedan od junaka ove pobjede, a slijedeći suparnik u 16-ini finala Kupa CEV 9. studenoga je odlična momčad Česke Budejovice.

Odbojkaši Mladosti, aktualni prvaci Hrvatske koji su ove godine pretrpjeli velike promjene unutar momčadi i definitivno su slabiji 'na papiru', u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka poraženi su u Bugarskoj od jakog Hebar Pazarđika 3:1 (25:27, 25:21. 25:14, 25:15) nakon 98 minuta dobre igre. Domaći su bili posebno dominantni u bloku (18:4). Najbolji igrač Mladostaša bio je reprezentativac Ivan Zeljković sa 18 poena.

Uzvrat je u Zagrebu 27. listopada gdje Mladost vidi svoju priliku za prolazak u grupnu fazu lige najboljih europskih klubova. Za to će im trebati pobjeda od 3:0 ili 3:1 te još dodatna potvrda kroz zlatni set.

Direktor Mladosti Darko Antunović uvjeren je da se to može i ostvariti: "Odigrali su u Bugarskoj odličnu utakmicu, a za prolazak dalje morat ćemo biti negdje na razini one igre kao protiv Švicaraca u drugom kolu kvalifikacija. Mislim da bi ukoliko dečki ponove još jednu takvu partiju kao u Zagrebu, mogli ostvariti veliki cilj."

Za podsjetnik, Mladostaši su u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka izgubili 1:3 u gostima kod Lindaren Volleya iz Amriswila da bi ih potom u Domu odbojke deklasirali s 3:0 plus još dodatni zlatni set.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!