Nogomet

Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu: Koja su tri najveća 'dark horsea'?

Sponzorirani članak • petak, 21.10.2022.
Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu: Koja su tri najveća 'dark horsea'?
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. počinje za manje od mjesec dana, a uzbuđenje svih nogometnih zaljubljenika neprestano raste. Izbornici reprezentacija dorađuju taktiku, a bliži se i konačan popis igrača koji će otputovati u Katar.

Favorite već znamo. Selekcije poput Brazila i Francuske imaju ogromnu kvalitetu i mogu pobijediti svakoga te ih, stoga, najbolje online kladionice svrstavaju na prve dvije pozicije najvećih favorita. Međutim, Svjetsko prvenstvo je u prošlosti imalo podosta iznenađenja. Primjerice, prije 12 godina Gana je bila ta o kojoj su svi pričali nakon što su “Black Starsi” propustili svoje mjesto u polufinalu nakon jedanaesteraca. Godine 2014., Kostarika je bila “dark horse” natjecanja. Najprije je osvojila prvo mjesto u skupini s Italijom, Engleskom i Urugvajem te se kasnije plasirala u četvrtfinale. Na SP-u Rusiji, naši “Vatreni” pojavili su se kao “dark horse” i prvi put u povijesti stigli do finala, drugi put do medalje.

Budući da je Mundijal iza ugla, ovaj tekst razmatra nekoliko zemalja koje bi se mogle pojaviti kao potencijalna iznenađenja u nadolazećem izdanju Svjetskog nogometnog prvenstva.

1. Senegal

Afrički prvaci trenutno su na 18. mjestu FIFA-ine ljestvice. Njihova famozna pobjeda protiv Francuske 2002. smatra se jednim od najvećih iznenađenja u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Ovo je Senegalu tek treći nastup u ovom natjecanju. Prva dva puta nastupili su 2002. i 2018. godine.

S igračima kao što su Sadio Mane i Eduoard Mendy, Senegal bi mogao postati jedan od najvećih iznenađenja ove kasne jeseni. U Rusiji prije četiri godine ispali su iz grupne faze na temelju fair-playa, što je omogućilo Japanu da se plasira ispred njih. Međutim, imaju kvalitetu da postanu prva afrička momčad koja je prošla četvrtfinale SP-a.

Čeka ih relativno nezgodna skupina s domaćinima, Katarom, te Nizozemskom i Ekvadorom.

2. Nizozemska

Nizozemska reprezentacija bila je odsutna na SP-u prije četiri godine. Njezin posljednji nastup, 2014., bio je za pamćenje jer je osvojena bronca. “Oranje” vodi isti čovjek koji ih je odveo na posljednje Svjetsko prvenstvo, Louis Van Gaal. Ovaj 71-godišnji stručnjak ovog će puta biti spreman odvesti svoju zemlju još i dalje od bronce.

Nizozemska je neporažena otkako se Van Gaal vratio u momčad prošle godine i remizirala je u samo četiri utakmice. Osvojili su svoju skupinu Lige nacija, pobijedivši Belgiju kod kuće i u gostima. Trenutno su osmi na svjetskoj ljestvici. Nizozemska je tri puta bila u finalu SP-a i sva tri puta je izgubila. Onaj najsvježiji poraz dogodio se prije 12 godina od Španjolske (0:1).

Ipak, s kvalitetom ove momčadi na svim dijelovima terena, kao što su Virgil Van Dijk, Memphis Depay i Frenkie De Jong, imaju snagu osvojiti naslov po prvi put u povijesti svoje nacije. Prema posljednjim informacijama, trebalo bi ih mnogo navijača bodriti u Kataru.

3. Danska

Danska je bila “dark horse” na Europskom prvenstvu prošle godine. Impresivne predstave, pogotovo u nokaut fazi, dovele su je do polufinala, samo da bi ih potom s turnira izbacio kontroverzni jedanaesterac Harryja Kanea kojeg je iznudio Raheem Sterling. Danska bi opet mogla biti “dark horse” sa sličnom kvalitetom u momčadi koja ide na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Danska ekipa trenutno je na desetome mjestu FIFA-ine ljestvice, i to s pravom. Danci su bili prvi u svojoj kvalifikacijskoj skupini, izgubivši samo jednu utakmicu. U Ligi nacija, svoju grupu okončali su na drugome mjestu, iza Hrvatske, unatoč tome što su u posljednjoj utakmici pobijedili Francusku 2:0, što nije bilo prema očekivanjima kladionica kao što je FavBet.

Njihov najbolji plasman na SP-u dogodio se 1998. kada ih je Brazil izbacio u četvrtfinalu.

FOTO: EPA/Koen van Weel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja