Rukomet

Šoštarić: 'Smiješno je kada se kaže da je ovo početak priprema, nema to veze s pripremama'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 24.10.2022.
Šoštarić: 'Smiješno je kada se kaže da je ovo početak priprema, nema to veze s pripremama'
Foto: FaH

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija okupila se na pripremama za Europsko prvenstvo koje je na rasporedu od 3. do 20. studenog...

Izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić okupio je igračice na pripremama za Europsko prvenstvo koje će biti prekratke za sve ono što bi se trebalo napraviti.

"Meni je smiješno kada kažu da počinju pripreme za Europsko prvenstvo koje sve zajedno traju tri dana. Sve je to, da malo budem grub, maloumno. Ako se spremaju juniorke za EP i SP, one imaju pripreme 20, 21 dan. Ako se spremaju muške reprezentacije one imaju mjesec dana i više. A kada se za velika natjecanja sprema ženska reprezentacija pripreme su vam ukupno sedam dana s tim da mi sada nemamo pola ekipe jer su još jučer igrale u Ligi prvaka. Znači, skupljamo se danas i sutra, već u četvrtak smo u Laškom gdje igramo utakmice sa Slovenijom i imamo zajednički trening, vraćamo se u subotu u Poreč i već u utorak praktički idemo na Euro. Da se razumijemo, to nema veze s pripremama", ističe Šoštarić.

Ono što je pozitivno, ova ekipa je dugo na okupu i igračice se dobro poznaju.

"Sva sreća, to su igračice koje su duže vremena zajedno, koje se poznaju. Ono što mi sada možemo i moramo, dižemo moral, timski duh i sve što ide uz tu priču i radimo varijantu obrane koja nam je najbitnija da bismo tamo mogli nešto napraviti."

Niti na prošlom Europskom prvenstvu Hrvatska nije bila kompletna, neće niti sada, nedostaju neki bitni aduti.

"Mi prošli put nismo imali igračice Podravke, sada nemamo Ćamila Mičijević i nemamo Dejanu Milosavljević. Dvije lijeve vanjske koje su sigurno klasična postava s tim da znate svi da je Ćamila i dobar duh reprezentacije što je strašno bitno na ovakvim okupljanjima i natjecanjima. Ona je onaj netko tko će dizati moral svima i onda kad nije baš najljepše. Zatim, nemamo Anu Turk na desnom krilu, to nam je isto jedan veliki problem. Kada nema Kate Pavlović praktički nemamo klasičnog pucača. Ako neće moći igrati, a nadamo se da će moći. Franušić je izgubljena od prije kao i Klara Birtić na koju sam jako puno računao s obzirom da se pokazala jako dobrom i može igrati u oba smjera."

Izbornik ističe kako će Hrvatska igrati borbeno i ima profil igračica koje mogu dobro odgovoriti.

"Gledat ćemo Hrvatsku koja će dati sve od sebe, koja će ostaviti srce na parketu. Rukomet se sve više i više, a pogotovo ženski, svodi na relativno mali broj šuteva s deset metara. Ako pogledate statistiku, jako puno golova se zabija između šest i devet metara, a tu sve naše mogu reagirati. Imamo odlične igračice koje to mogu odraditi, ali bitno je biti pravi u pravom trenutku."

Prolazak skupine je glavni cilj.

"Osnovni cilj je proć skupinu, to je pod broj jedan. Drugi cilj, koji bi bio odličan, je proći s dva boda. Za to bismo po nekoj teoriji, logici, morali pobijediti Mađarsku i Švicarsku. Mađarska je nova reprezentacija s novim izbornikom, ali reprezentacija u kojoj igraju sve igračice koje su dva puta bile juniorske prvakinje svijeta. Dobra, jako dobra reprezentacija. Švicarska radi puno, Švicarska ima puno igračica u Danskoj, pogotovo jedna Kündig koja igra u Viborgu. Radna su ekipa, imaju trenera Skandinavca i na tom principu i igraju."

Nakon prvog kruga, slijedi još teži posao.

"Ako prođemo, da prođemo s dva boda, a onda idemo opet na one priče o skupini smrti. Ta skupina s kojom se mi križamo je grupa u kojoj su Srbija, Slovenija, Danska i Švedska. Jedna od te četiri vrhunske ekipe mora ispasti, ali ako prođemo s dva boda dalje onda je sve otvoreno. Onda su svi putevi otvoreni i onda se kreće s onim utakmicu po utakmicu i svaki osvojeni bod je veliki poguranac za ono iduće."

Šoštarić se iskreno nada velikoj podršci s tribina.

"Mađara će biti strašno puno, a htio bih u Ljubljani vidjeti sve one koji su bili u Grazu. Otprilike je ista udaljenost, neka te djevojke napokon osjete kako je to igrati s tih par tisuća ljudi u crveno-bijelim kockicama koji dišu za njih. To je njima već dva, tri gola više. Mi zaista dajemo sve od sebe, sve one uživaju biti u reprezentaciji. Ovo je reprezentacija države koju mi svi toliko volimo."

Hrvatska će prvi krug natjecanja igrati u Ljubljani. U skupini su Norveška s kojom se sastaje 4. studenog u 20.30 sati. Nakon toga, slijedi susret s Mađarskom 6. studenog u 18 sati, a posljednji nastup u skupini igra 8. studenog u 18 sati protiv Švicarske. Tri najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje.

Popis seniorske ženske reprezentacije:
IVANA KAPITANOVIĆ, CS RAPID BUCURESTI
TEA PIJEVIĆ, ALBA FEHERVAR KC
LUCIJA BEŠEN, RK PODRAVKA VEGETA
PAULA POSAVEC, CS GLORIA 2018 BISTRATA – NASAUD
ANDREA ŠIMARA, RK PODRAVKA VEGETA
LARA BURIĆ, RK LOKOMOTIVA ZAGREB
TENA JAPUNDŽA, RK LOKOMOTIVA ZAGREB
NIKOLINA ZADRAVEC, RK PODRAVKA VEGETA
KATARINA JEŽIĆ, KASTAMONU BLD GSK
ANA DEBELIĆ, VIPERS KRISTIANSAND
SARA ŠENVALD, RK PODRAVKA VEGETA
KRISTINA PRKAČIN, SCM GLORIA BUZAU
TINA BARIŠIĆ, RK PODRAVKA VEGETA
TENA PETIKA, RK LOKOMOTIVA ZAGREB
VALENTINA BLAŽEVIĆ, SCM GLORIA BUZAU
STELA POSAVEC, RK LOKOMOTIVA ZAGREB
LARISSA KALAUS, RK PODRAVKA VEGETA
DORA KALAUS, RK PODRAVKA VEGETA
KATARINA PAVLOVIĆ, CSM TARGU JIU
DORA KRSNIK, CS DACIA MIOVENI

FOTO: HINA/Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!