Rukomet

Hrvatske rukometašice odigrale dobru utakmicu i svladale Sloveniju

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 27.10.2022.
Hrvatske rukometašice odigrale dobru utakmicu i svladale Sloveniju

U sklopu priprema za Europsko prvenstvo koje počinje za osam dana, hrvatska ženska seniorska reprezentacija pobijedila je u prijateljskom susretu zatvorenog tipa jednog od domaćina, Sloveniju, 27:24. Hrvatska je odigrala vrlo dobru utakmicu koja može biti odličan temelj za nastavak priprema i veliko natjecanje koje je pred njom.

Zbog manjih problema sa stražnjom ložom, Larissa Kalaus je bila pošteđena nastupa u Laškom, a u Poreču su zbog manjih poteškoća s ozljedama, ostale Katarina Pavlović i Tena Japundža.

Jako dobro prvo poluvrijeme odigrale su hrvatske rukometašice. To posebno vrijedi za obranu. Hrvatska je otvorila susret s 1:4. Onda je upala u malu krizu pa je Slovenija nizom od tri pogotka u desetoj minuti stigla do izjednačenja. Ali, nije posustala ili se uplašila jednog od tri domaćina skorašnjeg Europskog prvenstva.

Dapače. Nakon novih deset minuta, hrvatske rukometašice imale su ponovno tri razlike (6:9). Kada se prednost popela na plus četiri (7:11) u 22. minuti, izbornik Slovenije Dragan Adžić morao je pozvati prvu minutu predaha.

Nije previše pomoglo jer je Hrvatska ostala izuzetno pokretljiva i čvrsta u obrani, s vrlo dobrim vratarkama, tako da je naša prednost u 25. minuti bila već velikih šest razlike (8:14). Do poluvremena, ta je prednost narasla do pomalo nestvarnih sedam razlike (10:17).

Hrvatska je nastavila u istom ritmu i na početku drugog dijela. Tako je već nakon samo tri minute igre, hrvatska prednost bila devet pogodaka. Slovenija je ipak, nakon toga malo uspjela povezati svoje redove s novim svježim igračicama s klupe. Tako je serijom 3:0 spustila svoj zaostatak na minus šest. Hrvatski je izbornik reagirao minutom predaha i uspio zaustaviti nalet suparnica.

Onoga trenutka kad je promijenio cijelu postavu, pojavili su se problemi s realizacijom. A Slovenija je suviše iskusna ekipa da to ne bi znala iskoristiti. Uspjela je u jednom razdoblju tako napraviti niz od šest pogodaka za redom i doći do izjednačenja 23:23. Ali je izbornik onda ponovno na teren vratio udarni sastav i sve je sjelo na svoje mjesto. Nizom od 1:4 Hrvatska je zatvorila susret i upisala lijepu i vrijednu pobjedu koja će joj nedvojbeno pomoći u dizanju samopouzdanja uoči Europskog prvenstva.

Tri naše vratarke ukupno su imale 14 obrana, od toga dva sedmerca. Po šest pogodaka dale su Paula Posavec i Valentina Blažević. Pet je dodala Kristina Prkačin. Kod Slovenije najbolja Nina Zulić s pet pogodaka.

Sutra će te dvije reprezentacije imati zajednički trening, a u subotu 29. listopada u Laškom i drugi prijateljski susret.

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

FOTO: IHF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!