Košarka

Kyrie Irving u novim problemima nakon reklamiranja filma s antisemitskim sadržajem

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 03.11.2022.
Kyrie Irving u novim problemima nakon reklamiranja filma s antisemitskim sadržajem
Foto: EPA

Američka košarkaška zvijezda Kyrie Irving priznao je u srijedu da je promicanje filma s antisemitskim sadržajem na njegovim društvenim mrežama imalo "negativan utjecaj" na židovsku zajednicu, obećavši pritom da će donirati 500.000 dolara organizacijama koje rade na iskorjenjivanju mržnje i netolerancije.

Njegov klub Brooklyn Nets preuzeo je istu financijsku obvezu, zajednički su objavili u priopćenju za tisak koje su napisali zajedno s Anti-Defamation League (ADL).

Ova nevladina organizacija, čiji je cilj potpora Židovima u borbi protiv svih oblika antisemitizma, oštro je osudila objavljivanje postera filma "Hebrews to Negroes: Wake Up Black America" na Irvingovom Twitteru i Instagramu te njegovo dijeljenje poveznice na Amazonu za iznajmljivanje ili kupnju filma.

Taj je film režirao 2018. Ronald Dalton Jr., a radi se o dokumentarcu koji je adaptacija istoimene knjige iz 2015., u kojoj, između ostalog, piše, da su "mnogi poznati visokorangirani Židovi priznali da su štovali Sotonu ili Lucifera".

"Svjestan sam negativnog utjecaja moje poruke na židovsku zajednicu i preuzimam odgovornost za to", rekao je Irving. "Ne vjerujem da je bilo što što je rečeno u filmu istina ili da odražava moj moral i načela."

"Nisam namjeravao nauditi nijednoj grupi, rasi ili vjeri, samo želim biti svjetionik istine i svjetla", dodao je igrač, koji je isprva branio svoje pravo na objavu poveznice u subotu tijekom burne press konferencije, prije nego što ju je konačno povukao u nedjelju.

"Ova etiketa antisemita koja mi je prilijepljena nije opravdana i ne odražava stvarnost ili istinu u kojoj živim svaki dan. Prihvaćam sve pozadine i sve religije, želim učiti od njih", rekao je tada branio se.

U petak je vlasnik Netsa, Joe Tsai, osudio njegovu inicijativu, rekavši da je "razočaran što Kyrie izgleda podržava film temeljen na knjizi punoj antisemitskih dezinformacija".

Pridružili su mu se i bivše zvijezde u kritikama Irvinga pa ga je tako Shaquille O'Neal nazvao "idiotom", a Charles Barkley je prosvjedovao što ga NBA nije suspendirala.

FOTO: EPA/JASON SZENES

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!