Automoto

Završnica sezone na Grobniku i Platku: Čavle novi rally centar

Sportnet • ponedjeljak, 07.11.2022.
Završnica sezone na Grobniku i Platku: Čavle novi rally centar

Prvi puta vozi se rally sa startom u Čavlima, a dionice su pista Automotodroma, Platak i Gornje Jelenje...

Ovogodišnja rally sezona Prvenstva Republike Hrvatske i Međunarodnog zonskog Prvenstva Hrvatske zaključit će se 11. i 12. studenog novim natjecanjem pod nazivom 1. Čavle Rally Challenge 2022., što će se u organizaciji Autokluba Poreč Motorsport, a uz suorganizaciju AKOK Skok racing 1993 iz Gambetića, održati na širem području Općine Čavle, uključujući Automotodrom Grobnik i Platak.

Središnja baza rallya je Automotodrom Grobnik, po čijoj će se pisti voziti i dio brzinskih ispita, dok će ceremonijalni start biti održan sa središnjeg parkirališta u zaleđu Doma kulture Čavle. Preostali brzinski ispiti, po tri puta tijekom subote, vozit će se na Platku i Gornjem Jelenju. Naime, na dva dijela, ali u suprotnom smjeru od onog što je vožen tijekom travnja kao sastavnica WRC Croatia Rallya, bit će raspoređeni brzinci, prvo duljine 7,25 km do velikog platoa, a potom od Malog Doma prema Gornjem Jelenju u duljini 8,69 km. Grobničkom stazom vozit će se jutarnji uvodni brzinac na nepunoj duljini jednog kruga staze (3,6 km), da bi u kasnijem programu posade odrađivale po nepuna tri kruga (11,38 km). Ukupni itinerer, što se vozi u subotu 12. studenog, dug je 149,15 km, uz devet brzinskih ispita duljine 75,18 km.

Bit će to sedmo natjecanje sezone na kojem će pasti konačna odluka o ukupnom pobjedniku, kao i najboljima u nekim od do sada neriješenih klasa.

Trenutno vodeći, s najvećim izgledima za novu pobjedu u PH, ima najtrofejniji hrvatski vozač Zagrepčanin Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja), dok su još tri konkurenta za završno postolje sezone: Buzećanin Viliam Prodan (AK Opatija Motorsport), Zagrepčanin Nenad Lončarić (AKK Sveta Nedelja) i mladi Austrijanac Alfred jr. Kramer, vozač Autokluba Rijeka. S posebnim se zanimanjem očekuje sraz Kramera i Prodana u prestižnoj domaćoj klasi 2, gdje ih uoči završnog natjecanja dijeli samo jedan bod.

Tijekom petka, pored administrativnih poslova i tehničkog prijama, posade će moći odraditi i Shakedown, a potom i večernji ceremonijalni start u Čavlima.

Subotnji program kreće s Automotodroma od 8,33 sati, a dolazak pobjedničke posade u cilju se očekuje oko 16 sati.

Podršku ovom novom automobilističkom događanju, kao pokrovitelji su dali Općina Čavle i Turistička zajednica Općine Čavle, a planovi organizatora su da natjecanje postane tradicija završnice domaćeg prvenstva.

Dvodnevni program upotpunit će u petak navečer i svečanost Hrvatskog auto i karting saveza, odnosno Odbora za autosportove, koji će u Domu kulture Čavle uručiti priznanja najuspješnijim sudionicima Državnog prvenstva u rallyu za sezonu 2021.godine.

Automotodrom Grobnik poslije kružne utrke EuroNascar serije i PH, kao i završnice kronometar prvenstva, nastavlja iz vikenda u vikend, sada s rallyjem, sedam dana kasnije Formulom driver, a posljednjeg vikenda u studenom vozi se i hrvatski Endurance, utrka izdržljivosti na kružnoj stazi.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!