Ostali sportovi

Bernard Bakonji od ove sezone u Španjolskoj: 'Najveći problem je komunikacija'

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 11.11.2022.
Bernard Bakonji od ove sezone u Španjolskoj: 'Najveći problem je komunikacija'

Organizator igre hrvatske reprezentacije, dojučerašnji odbojkaš Mladosti Bernard Bakonji, uoči svog 25. rođendana koji je krajem ovog mjeseca krenuo je graditi inozemnu karijeru.

Ovo je ljeto potpisao za španjolskog prvaka Unicaja Costa de Almeria, nakon dugog reprezentativnog ljeta u kojem su on i njegovi suigrači ostvarili velike rezultate. Od zlata na Mediteranskim igrama i bronce u Zlatnoj skupini Europske lige do najvažnijeg zadatka, plasmana na Europsko prvenstvo dogodine, čime hvataju kontinuitet nastupa na smotri najboljih europskih selekcija.

Nije bilo puno odmora za dva metra visokog organizatora igre, već je odmah uskočio u nove klupske obveze. Novi klub, novo okruženje, novi jezik ali i klima. "Sve je bilo baš novo, totalna promjena. Ovdje je još uvijek toliko toplo da hodamo u kratkim rukavima i još se privikavam na novu sredinu. Klub je lani bio prvak. Ali ove smo sezone loše startali", priznaje Bernard Bakonji i nastavlja: "Nakon šest kola smo na devetom mjestu od dvanaest klubova. Izgubili smo tri susreta u startu koja smo morali dobiti, no sada se polako sve stabiliziralo, dobili smo posljednja dva i imamo devet bodova. Bilo je nekih ozljeda na startu, kasno smo se i okupili, a i totalno je nova momčad sa samo tri lanjska igrača. Liga je vrlo izjednačena tako da primjerice trećeplasirana Barcelona ima samo tri boda više od nas. Zbog nekih problema s financiranjem u klubu se nisu odlučili igrati ove godine euro-kupove."

Španjolska liga je vrlo kvalitetna. "Iznimno izjednačena i kvalitetna, puno bolja od hrvatske Superlige, tu doista svatko svakoga može dobiti ako ima svoj dan. Puno je dobrih igrača i s te strane mislim da sam dobro odlučio doći u Španjolsku. Ovdje sam prvi tehničar, to mi je bilo jako važno kada sam pregovarao s njima. Cilj nam je ponovno doći do finala, kroz play-off u kojem nakon dvokružnog sustava od 22 kola ulazi osam momčadi."

Bernard je za sada zadovoljan svojim nastupima u dresu kluba iz Almerije, a jedini problem mu predstavlja jezična barijera. "Dobio sam što sam želio, viši nivo igranja. Zadovoljan sam, ide sve po planu, iako, naravno, uvijek može bolje. Dajem sve od sebe, mislim da to i u klubu vide. Sada kada smo počeli pobjeđivati biti će još bolje. Zapravo, jedini problem ovdje, zasada, mi je komunikacija. Malo tko ovdje priča engleski jezik, ili vrlo slabo, uključujući i trenera, tako da treba dosta snalaženja kako bi se razumjeli. To nije problem samo u klubu, nego i bilo gdje drugdje u gradu, od restorana do trgovina. Stoga intenzivno učim španjolski jezik, pomažu mi tu i suigrači, ali ne ide to baš preko noći, iako već puno toga razumijem."

Ovo ljeto Bernard se s hrvatskom reprezentacijom često susretao sa Španjolcima. "Imam u klubu tri reprezentativca i svako malo ih 'podsjetim' na naš ovogodišnji skor s njima, 4-0. Šalimo se na taj račun, iako im nije baš svaki puta drago. Ja jedva čekam ljeto i ponovno okupljanje reprezentacije, igrat ćemo opet u Zlatnoj skupini Europske lige ali i na Europskom prvenstvu čemu se neizmjerno veselim i za što se već sada spremam", zaključio organizator igre naše reprezentacije Bernard Bakonji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!