Automoto

Završnica sezone na Grobniku i Platku: Odlučuju se prvaci

Sportnet • petak, 11.11.2022.
Završnica sezone na Grobniku i Platku: Odlučuju se prvaci

Svih 30 prijavljenih posada ceremonijalnim startom iz središta Čavala najavilo zavšnicu domaćeg i međunarodnog zonskog prvenstva u sustavu HAKS-a...

Središtem Čavala prodefilirali su rally automobili u pripremi za nastup na prvom međunarodnom Čavle rally Challenge 2022., trodnevnoj manifestaciji što će objediniti završnicu ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske i Međunarodnog zonskog Prvenstva Hrvatske u rallyu, ali i na grobničkom automotodromu već tradicionalnu i čestu priredbu Rally in Circuit Championship. Na startu se očekuje više od 70 posada iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske.

Prigodni večernji prolaz startnom rampom sudjelujućih posada, u zaleđu Doma kulture, bio je samo dio višesatnog bogatog i sadržajnog programa, koji je upotpunjen domicilnom gastronomijom i zabavom, zahvaljujući pokroviteljima Općini Čavle i Turističkoj zajednici, dok je sve pod organizacijskom palicom Autokluba Poreč Motorsport i suorganizatora AKOK Skok racing 1993.

Zaleđe čavjanskog Doma kulture tijekom ceremonijalnog večernjeg starta bilo je, oko startne rampe i 60-tak automobila, načičkano ljubiteljima oktana, kojima su se obratili talijanski partner organizatora Achille Guerrera, predsjednik Organizacijskog odbora Edi Milokanović, izaslanik predsjednika i član Upravnog odbora HAKS-a Miroslav Krpan, da bi prvi Čavle rally proglasila otvorenim općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, ponosna na tri velike automobilističke priredbe samo u jednoj godini – WRC, Nascar Euro Seriju i ovu novu koja ima otvoren put tradicije.

U ranim popodnevnim satima posade su imale prigodu voziti stazom Automotodroma Grobnik, koji je jedan od partnera u organizaciji, a sve u okviru Shakedowna.

Rally Čavle sedmo je bodovno natjecanje ovogodišnjeg PH i MZPH na kojem će se odlučivati u većini raspisanih kategorija pobjednici i prvaci.

U ukupnom poretku s najviše bodova, 129, nastup očekuje najtrofejniji hrvatski rally as Juraj Šebalj koji će do nove titule nastojati doći uz pomoć suvozača Marijana Stublića (AKK Sveta Nedelja) u Toyoti GR Yaris i 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja. Šebalj lovi 12. naslov hrvatskog prvaka. Tri su posade unutar četiri boda, teorijski i u borbi za naslov ukupnog pobjednika, ali još više za završno pobjedničko postolje sezone hrvatskog rallya: Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport, Renault Clio Rally 4), Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić-Pinky (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza Sti) i Austrijanac Alfred Kramer junior (AK Rijeka) s Dankinjom Jeannette Andersson Kvick u Peugeotu 208 Rally4. Za otpisati iz borbe za sam vrh nije niti posadu AK Rijeka Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio RS), koja s pete pozicije ima matematičkih izgleda za proboj prema vrhu generalke.

Zasigurno najzanimljivija borba je u dvije klase u kojima se odlučuju pobjednici sa statusom državnih prvaka – Klasi 2 Kramer i Prodan, a u najbrojnijoj domaćoj klasi 5 Lončarić i Šebalj. Juniorski naslov već je osigurao mladi Austrijanac, dok vozači AK Opatija Motorsport love treći prestižni naslov klupskih prvaka Hrvatske.

Subotnji program kreće od 8,36 sati prvim brzincem na stazi u duljini nepunog kruga 3,6 km, potom BI Platak (7,25 km) i nastavak na BI Gornje Jelenje (8,69 km).

I tako tri puta, s tim da se preostala dva Grobnika voze po tri kruga (11,88 km), sve do ciljne rampe, ponovo u Čavlima u 16 sati. Vozi se itinererom dugim 157,38 km, od čega na devet brzinaca otpada 75,18 km.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!