Rukomet

Šoštarić: 'Oni koji kažu da ova utakmica ništa ne znači, oni nisu sportaši i nemaju pojma o sportu'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 14.11.2022.
Šoštarić: 'Oni koji kažu da ova utakmica ništa ne znači, oni nisu sportaši i nemaju pojma o sportu'
Foto: EPA

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u srijedu od 18 sati igra protiv Švedske zadnji susret druge faze natjecanja....

Iako je Hrvatska bez šanse za drugu fazu natjecanja, izbornik Nenad Šoštarić vidi ovaj susret kao jako bitan kao i svaki sdrugi koji reprezentacija igra.

"Oni koji kažu da ovo ništa ne znači, oni nisu sportaši i nemaju pojma o sportu. Svaka utakmica za reprezentaciju znači puno svima nama koji trošimo svoje vrijeme, svoje zdravlje i svoje živce te ostavljamo ovdje sve za hrvatske boje."

Pobjeda protiv Švedske puno bi značila ovoj reprezentaciji.

"Ova utakmica može nam u nekoj varijanti značiti da preskačemo Švedsku, a samim time dolazimo u šansu za bolji plasman. Švedska je rukometna velesila iako se ne može podičiti nekim rezultatima u zadnje vrijeme jer niti Švedska jako dugo nema nikakvu medalju. Međutim u Švedskoj je rukomet pokret, nešto što se jako cijeni i za njih je poput nacionalnog simbola."

Što se tiče Švedske, tu je posebno istaknuo visoku i snažnu vanjsku liniju.

"S Isabellom Gullden su izgubili kreatora, maštovitost, ali i dalje trče i u tome imaju fantastičnu tehniku, a to je nekakav trend kojim se sada ide, a to je trend snage i brzine. Kada pogledate njihovu vanjsku liniju jedino je Jamine Roberts malo tanja. ali kada postavite tamo Stromberg, Lindqvist, Axner, Thorleifsdottir, to su sve cure preko 1.85, visoke, jake, ali i izuzetno brze cure i ono što je posebno bitno, s velikom dozom ponavljanja. Rukomet je sport brzinske izdržljivosti, agilnosti, promjena pravca kretanja i tu uvijek morate imati vrhunsku tehniku."

Šoštarić smatra kako Hrvatska može puno naučiti i od Švedske.

"Ovdje svaki put kada igrač izvuče jednog i pol igrača, lopta ide dalje. Uvijek se traži da onaj u najboljoj poziciji šutira na gol bez faula i tako ima i veće šanse za gol. Treba učiti od boljih pa tako i mi u svojoj školi rukometa moramo krenuti dalje, kad učimo djecu da to nije samo stani, stani, nego da se sve radi u punoj brzini i pod cijenu grešaka i da ih tako privikavamo na ono što ih čeka. Sve što mi radimo u našem rukometu, svi oni dragi ljudi i iz malih mjesta što se muče s malo lopti i malo igrača, svi oni koji stvaraju igračice koje dođu do reprezentacije, svima treba zahvaliti na tome što rade. Isto tako moramo vidjeti da se sve mijenja, od tehnologije treninga pa nadalje i moramo sve to ubvrzati."

FOTO: EPA/ANTONIO BAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!