Automoto

Karting slalom u Dubrovniku, nastavak turneje Hrvatskom

Sportnet • srijeda, 16.11.2022.
Karting slalom u Dubrovniku, nastavak turneje Hrvatskom

U dubrovačkoj Luci Gruž, na poligonu se okupilo 30-tak hrabrih, među kojima su najbolji nagrađeni peharima HAKS-a...

Odbor za karting sport Hrvatskog auto i karting saveza neumorno radi i u ove jesenje dane promovirajući diljem Hrvatske novu disciplinu oktanskog sporta, karting slalom, koji bi, prema planovima od iduće sezone trebao zaživjeti kao kup ili prvenstvo Hrvatske. Poslije uspjelih promocija u Našicama i Virovitici, na red je došao krajnji jug Hrvatske, gdje je uz pomoć autoklubova Ragusa Racing i Dubrovnik Racing, a sve u sklopu dvodnevnog natjecanja automobilista u ocjensko-spretnosnim vožnjama, održana promocija, kao uvod u natjecanja već iskusnih oktanaca.

Pozivu da sudjeluju u različitim kategorijama odazvalo se 30-tak hrabrih i odlučnih, tek poneki od njih već s iskustvom u karting vožnji. Nastupa se u kartinzima koji su dio donacije FIA Svjetske automobilističke federacije, a sve u sklopu programa kojima se u većini zainteresiranih zemalja promovira karting slalom kao novi vid okupljanja i natjecanja. Umjesto na kružnim stazama i s prioritetom brzine, u slalomu se vozi po zadanoj putanji, izbjegavajući šumu čunjeva koji, uz brzi prolazak, moraju ostati na svojim mjestima.

"Izuzetno nam je drago da ostvarujemo dio zacrtanog programa i da smo stigli u Dubrovnik. Interes je veliki, što čini temelj da i ubuduće ova disciplina nađe svoje poklonike. Izvrsno smo primljeni, lokacija je za poželjeti, a nadamo se već dogodine povratku u okviru bodovnog natjecanja kojeg ćemo kao sustav raspisati za 2023. godinu", istakao je, vidno raspoložen Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport i član Upravnog odbora HAKS-a.

Sudionici su raspoređeni, uglavnom prema uzrasnoj dobi, u četiri kategorije. Najbrojniji su bili kadeti, a među njih 16 najspretnijim i najbržim vožnjama dokazao se Antonio Kmetović, koji je poslije tri bodovne vožnje za 11, 543 sekunde bio uspješniji od Ante Krešića. Treće mjesto zauzeo je Dominik Batalić.

Svoje iskustvo s karting utrka najboljim rezultatom i u slalomu pokazao je, u kategoriji juniora Antonio Pendo, osvojivši pobjedu među deset konkurenata, s 9,705 sekundi boljim rezultatom od drugoplasiranog Marka Muhoberca. Do trećeg je mjesta stigao Dario Jozović.

Čak šest mladih vozačica upustilo se u borbu sa zadanim elementima karting slaloma uspješno savladavajući zadani ispit. Najboljom se pokazala Mara Franić, desetak sekundi brža i spretnija od Karle Popović, dok se trećim mjestom ponosila i Una Pendo.

Najbržim vremenom jedne vožnje, 35,096 sekundi, bez ijedne pogreške, dokazao se Lukša Tešanović, pobijedivši u kategoriji seniora ispred Krešimira Šabadina i Mihaela Penda.

"Karting slalom je novost na ovim našim prostorima i drago nam je da smo uz automobiliste, u istom vikendu, na poligonu gruške luke, ugostili i mlade kartingaše. Nastavit ćemo tijesnu suradnju s OKS-om u cilju oplemenjivanja karting sporta i na krajnjem jugu Hrvatske", kazao je Dragan Serden, član UO HAKS-a i predsjednik Odbora za autosportove, ujedno ispred AK Ragusa Racing, domaćin ove izuzetno uspjele promocije.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!