Nogomet

Moharrami s Iranom prijeti favoriziranim Englezima, jesu li zaboravili Ligu nacija?

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.11.2022.
Moharrami s Iranom prijeti favoriziranim Englezima, jesu li zaboravili Ligu nacija?
Foto: EPA

Drugi dan Svjetskog prvenstva donosi nam tri utakmice, a program u 14 sati otvaraju Engleska i Iran. Bit će to njihov prvi međusobni dvoboj na velikim natjecanjima...

Engleska i Iran sastaju se u prvom današnjem meču i bit će to susret koji će mnogi s velikim zanimanjem popratiti. Na papiru su Englezi veliki favoriti, ali u realnosti mogli bi imati velikih problema.

Kada se pogleda samo forma u posljednje vrijeme, dovoljno je razloga da Gareth Southgate bude zabrinut. Engleska je kroz kvalifikacije prošla bez ikakvih problema, ali izdanje iz Lige nacija bilo je loše i tu se tražio čak i Southgateov odlazak.

U Ligi nacija Engleska je tri puta remizirala i tri puta izgubila, ostala je bez ijedne pobjede i ispala iz Lige A. Ono što je posebno naljutilo navijače bilo je domaće izdanje protiv Mađarske koja je pomela Englesku s čak 4:0.

U konačnici sve to nije ubilo optimizam engleskih navijača koji ponovno zazivaju "povratak trofeja kući" i borbu za titulu prvaka. Forma je možda upitna, neki od igrača su u upitnom stanju, ali Engleska i dalje ima visoku individualnu kvalitetu i bit će svima težak protivnik.

Mogao bi i njoj Iran biti vrlo težak protivnik jer je riječ o vrlo borbenoj, dinamičnoj i agresivnoj reprezentaciji koja je na svim dosadašnjim natjecanjima stvarala velike probleme protivnicima.

"Imamo veliki respekt prema našem protivniku, poznata nam je njihova kvaliteta, nekolicina igra u europskim klubovima, a neki su igrali i u Engleskoj. Dobro nam je poznat i izbornik Carlos Queiroz, Iran je na prošlom Svjetskom prvenstvu bio vrlo dobro organizirana momčad i svima je bilo teško igrati protiv njega. Spremni smo za utakmicu i teško iskušenje, moramo biti u svom najboljem izdanju ako želimo doći do pobjede", poručio je Southgate.

Southgate ne može računati na Kylea Walkera koji je blizu ulaska u konkurenciju za nastup, slično je i s Jamesom Maddisonom

Problema ima i Portugalac na klupi Irana, Carlos Queiroz, kojem je glavni adut Sardar Azmoun van akcije već neko vrijeme i Iranci ga pokušavaju osposobiti za nastup na ovom Svjetskom prvenstvu. Možda neće biti spreman za današnji dvoboj, ali kasnije bi mogao zaigrati.

Priča oko Irana je poznata, mnogima u iranskom nogometu nije sjela nenadana smjena Dragana Skočića koji je odveo Iran na Svjetsko prvenstvo, da bi se instalirao ponovno Queiroz. Skočić je odradio sjajan posao, ali ćudljivost nogometnih vladara pokazala je svoje lice i u njegovom slučaju.

Koliko Iran može, teško je reći, može odigrati dobro, stvoriti velike probleme, važnije je pitanje koliko tako može igrati u kontinuitetu. Azmounova ozljeda je problem, Iranci s njim i Taremijem bili bi još veći problem.

Međutim probat će zapapriti Englezima koje Queiroz jako cijeni.

"Nova generacija pod vodstvom Garetha Southgatea je prema mom mišljenju najtalentiranija i natjecateljski najbolja engleska reprezentacija od 1966. godine. Znamo da nas čeka teška utakmica. Bit će vrlo važno da u svakom segmentu igre budemo koncentrirani, svaku minutu usredotočeni i pokažemo naš fantastičan momčadski duh i pobjednički mentalitet", poručio je Queiroz.

Mogući sastavi:

Engleska: Jordan Pickford; John Stones, Eric Dier, Harry Maguire; Kieran Trippier, Declan Rice, Jude Bellingham, Luke Shaw; Bukayo Saka, Harry Kane, Raheem Sterling

Iran: Alireza Beiranvand; Sadegh Moharrami, Hossein Kanaanizadegan, Majid Hosseini, Ehsan Hajsafi; Ahmad Nourollahi, Saeid Ezatolahi, Omid Ebrahimi; Alireza Jahanbakhsh, Karim Ansarifard, Mehdi Taremi

FOTO: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

SP 2022., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Engleska6:2Iran
SAD1:1Wales
1Engleska 39:2+77
2SAD 32:1+15
3Iran 34:7-33
4Wales 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!