Automoto

12. Rally Show Santa Domenica: Opuštanje u šljunčanoj stazi

Sportnet • četvrtak, 24.11.2022.
12. Rally Show Santa Domenica: Opuštanje u šljunčanoj stazi

Kraj studenog, do sada je, već više od deset godina, bio rezerviran za svojevrsnu automobilističku završnicu sezone u Šljunčari nadomak Samobora i Svete Nedelje.

Kontinentalno poznat i popularan Rally Show Santa Domenica upisat će ovog vikenda svoje 12. izdanje. Ove godine nije i neće biti posljednji domaći oktanski ogled na makadamu, jer će u prosincu još dvije destinacije, Čazma i u središnjoj Istri Karojba, upriličiti slična događanja.

No, jedna je i jedinstvena Santa Domenica, pomalo već kultna manifestacija hrvatskog automobilizma, iza koje stoje neumorni zanesenjaci brzina i organizatori Auto karting kluba Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing. Na startu se ove godine ipak očekuje znatno manje posada od ranijih godina, lista prijava zaključena je na 65 posada koje stižu iz osam europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije, Mađarske, Srbije, Rumunjske i Njemačke.

Na suvozačkom će sjedalu, svoju ulogu odraditi, 18 suvozačica u konkurenciji za posebne nagrade Hoosier Co-driver Ladies trophy, dok je tek devet mlađih vozača upisalo podatak da su u konkurenciji Junior Trophy. Znakovit je i podatak da će sudionici, u više konkurencija, pokušati ostvariti dobar rezultat u 20 različitih svjetskih marki automobila, među kojima prednjače Škoda, Mitsubishi i Ford.

U okolici Svete Nedelje i Samobora, vikend 26. i 27. studenog zasigurno je rezerviran za pravi oktanski show. Na listi prijava znana su inozemna imena prestiža, imena rezultatima ovjenčana, imena prvaka.

Posebnu pažnju privlače dva dvostruka pobjednika Santa Domenice, dvostruki austrijski rally prvak 2021. i 2022. godine Simon Wagner, koji vozi uz suvozačicu Annu Mariu Seidl, te Mađar Peter Ranga sa suvozačem Janekom Czakom. Ta dva znana rally vozača naizmjenično su pobjedama obilježili posljednja četiri izdanja RSSD-a, a ove su godine za upravljačima identičnih marki automobila Škoda Fabia R5. Startni broj jedan dodijeljen je Mađarima Robert Butor-Gergely Makai, u prestižnom Citroenu C3 WRC, a zanimljivo će biti pratiti nastup povratnice na rally prostranstva, uspješne i trofejne Slovenke Asje Zupanc, svojevremeno pobjednice Mitropa Cupa, koja će u megdan uz iskusnu suvozačicu i višestruku slovensku prvakinju, ove godine i prvakinju CEZ-a, Blanku Kacin u Mitsubishi Lanceru Evo IX.

Među prvih 15 na listi prijava nalazimo tek četvoricu hrvatskih vozača, uvijek uspješnog na ovom natjecanju Ivana Kodrića u tandemu s Tomislavom Pazmanom (Škoda Fabia Rally2 Evo), potom Tomislava Muhvića u Škoda Fabia R5, veterana i trofejnog hrvatskog asa Niku Pulića uz kojeg će u Škoda Fabia Rally2 Evo ovog puta sjediti Tomislav Sajko, te ikonu domaćeg okruženja Nenada Lončarića uz Tajanu Vojvodić-Pinky u Subaru Imprezi Sti.

Uobičajeno su predviđena četiri brzinca, svaki po 9,27 km, ukupne duljine 37,08 km. Vozila će biti razvrstana u pet klasa, a posebno će se nagrađivati juniori, suvozačice, Production car trophy N4/R4, RWD Trophy (stražnji pogon), Valvoline Masters trophy“(seniori stariji od 50 godina), te Historic Trophy (automobili stariji od 30 godina). Uz nagrade svih navedenih kategorija posebno će biti nagrađen najatraktivniji skok, ali i još poneka specifičnost.

Oktanski vikend počinje u subotu od 8 do 10 sati izdavanjem putne knjige i startnih brojeva, potom verifikacije i tehničkog prijema, da bi istovremeno od 9,30 do 11 sati bilo omogućeno upoznavanje staze brzinskih ispita. Od 14 do 17 sati, gotovo do sumraka, na rasporedu je Shakedown, a u centru Svete Nedelje, na Trgu Ante Starčevića od 19 sati slijedi urbani spektakl – ceremonijalni start kao službeni početak natjecanja. Brzinski ispiti na rasporedu su u nedjelju od 8 sati, a proglašenje najuspješnijih i uručenje nagrada predviđa se u 17 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!