Ostali sportovi

Dragan Crnov: 'I u novom Zakonu o sportu ima dosta nelogičnosti'

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 29.11.2022.
Dragan Crnov: 'I u novom Zakonu o sportu ima dosta nelogičnosti'

Iza Dragana Crnova je sjajna godina. Glavni trener judo kluba Solin postao je glavni trener ženske seniorske i juniorske reprezentacije za razdoblje do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, njegova judašica Lara Cvjetko osvojila je srebro na Svjetskom prvenstvu u Taškentu, a Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora uvrstilo ga je u program vrsnih trenera.

No, ako ga tražite u Solinu najčešće ćete ga pronaći u podrumu, jer puno je sportaša iz borilačkih sportova u Hrvatskoj koji treniraju u podrumima ili atomskim skloništima.

"Tako je to silom prilika. Ne bismo sigurno sami odabrali trenirati u takvim prostorima. Riječ je o neatraktivnim dvoranama u kojima ostali ne mogu li ne žele trenirati, pa onda mi tamo postavimo strunjače i nastojimo maksimalno iskoristiti mogućnosti koje nam takvi prostori nude", kaže Crnov.

Naravno, tome nije tako cijele godine jer judašice i judaši dobar dio priprema odrađuju u inozemstvu.

"Mi većinu priprema odrađujemo vani jer ovdje nemamo dovoljno kvalitetne sparing-partnere. Mi možemo sami raditi na snazi i tehnici, no na određenoj razini nam kvalitetni sparing-partneri postaju nužni. I Svjetska i Europska judo federacija organiziraju olimpijske trening-kampove, organiziramo ih i mi u Hrvatskoj. U Splitu i Poreču, primjerice. U inozemstvu biramo one kampove koji nam najviše odgovaraju s obzirom na to tko na njima sudjeluje."

O statusu i podcijenjenosti trenera u Hrvatskoj već je puno toga rečeno i napisano. Novim Zakonom o sportu regulirat će se barem trenerske naknade za izvrsnost, no samo to neće biti dovoljno.

"S obzirom na naš trud i sve ono što značimo u sportu, ne mislim samo u judu, mogu slobodno reći da jesmo zapostavljeni i podcijenjeni. Sada se neke stvari mijenjaju nabolje, ali i tu ima dosta nelogičnosti. Eto, prema novom Zakonu o sportu će i treneri imati pravo na naknade za izvrsnost, ali samo ako su njihovi sportaši osvojili odličja na Olimpijskim igrama. Sportaši naknadu dobivaju i za svjetska odličja", kaže Crnov i dodaje:

"Mi stvaramo sportaše od njihove 5. ili 6. godine života, oni kasnije imaju svoje sportske i druge karijere, a mi i dalje stvaramo nove sportašice i sportaše. Pa onda Lara Cvjetko na svjetskom prvenstvu osvoji srebro i ostvari pravo na naknadu, a ja kao njezin trener ne."

Crnov je, kako kaže, imao puno ponuda za preuzimanje reprezentacija u Europi i izvan nje, čak i onih koje su među top pet u svijetu, no ipak nije otišao iz Hrvatske.

"Meni je Hrvatska domovina i ostat ću tu neovisno o financijama. Ako drugi i nude više, ostat ću ovdje sve dok osjećam potporu za svoj rad od HOO-a, saveza, kluba i grada Solina, što trenutno imam. Meni je najbitnije da drugi cijene moj rad. Preko 200 dana godišnje sam na putu i jako mi je važno da mi se da povjerenje, koje ću ja nastojati opravdati."

Lara Cvjetko je nedavno rekla da nije zadovoljna medijskim tretmanom juda u Hrvatskoj, a neke druge judašice misle da judo nije dovoljno iskoristio svoje marketinške potencijale s obzirom na velike uspjehe koje ostvaruje.

"Stvari se tu mijenjaju nabolje. Naš savez dobro radi i judo je sve bolje zastupljen i praćen. Kada smo se nedavno vratili sa svjetskim odličjima bili smo primljeni kod premijera, ministara, sponzora… Ali, zanimljivo, ne i u Solinu. Bili smo u svim glavnim medijima, nismo ni sami svjesni koliko su velik odjek imale te naše medalje. Tri naše najbolje judašice iz Solina dobile su automobile i ugovore s Ministarstvom obrane. Mijenjaju se te stvari u posljednje vrijeme nabolje sasvim sigurno."

Nakon posljednjih uspjeha naših judašica još će porasti apetiti sportske javnosti. Točnije, očekivat će se judaška medalja na Olimpijskim igrama u Parizu. Svjestan je toga i Crnov.

"Mi smo već u Tokiju bili jako razočarani zbog toga što je Barbara Matić ostala bez odličja i zauzela peto mjesto iako je bila velika kandidatkinja za medalju. Ni u Pariz ne idemo turistički, nego idemo po medalju. Imamo jako dobru žensku reprezentaciju, vjerojatno među najboljima na svijetu, i ambicije su nam velike. Na OI u Parizu očekujem da ćemo nastupiti u pet ili šest kategoriji. A onda, osim o nama, sve ovisi o ždrijebu, danu, raspoloženju, sreći… "

Dragan Crnov na poziciji glavnog trenera ženske reprezentacije ima svoju viziju bliske budućnosti juda u Hrvatskoj.

"Najbitnije je proširiti kvalitetu na sve kategorije i biti konkurentan u svakoj. U svakoj kategoriji moramo imati tri dobre cure koje guraju jedna drugu naprijed do boljeg rezultata. Meni je tek 38 godina, a gledajući samo cure iz kluba Ana Viktorija Puljiz ima 20, Lara Cvjetko 21 godinu i do njihove 30. pred njima su još barem dva olimpijska ciklusa. I puno prigoda za velike rezultate."

Foto: JK Solin/IJF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!