Ostali sportovi

U konjičkom klubu Zagreb rađa se nova generacija mladih jahača

Sportnet • utorak, 29.11.2022.
U konjičkom klubu Zagreb rađa se nova generacija mladih jahača

Mia Ivančić (21), Nika Picek i Laura Lopert predvode novu generaciju jahača. Da se dobro i kvalitetno radi pokazuje njihov rezultat na Zagreb Openu, ekipnom natjecanju koje je organizirao Zagrebački konjički savez. Naime, na tom natjecanju su osvojile prvo mjesto.

Da se dobro i kvalitetno radi pokazuje njihov rezultat na Zagreb Openu, ekipnom natjecanju koje je organizirao Zagrebački konjički savez. Naime, na tom natjecanju su osvojile prvo mjesto.

"Iskreno, očekivalo smo pobjedu. Znali smo da ima dosta ekipa ali smo vjerovali u sebe i na naša grla s kojima s o nastupili. Na kraju je ispalo da na zadnjoj utakmici dvije ekipe imaju isti broj bodova pa je odlučivalo vrijeme. Laura je trebala biti brža od Marka Hercigonja i to joj je uspjelo", rekla je Mia koja se jahanjem bavi 12 godina.

"Živjela sam blizu hipodroma na Jarunu i tamo bi svaki dan gledala konje. Trenirati sam počela u klubu Sokol Dupci pa sam došla u KK Zagreb. Inače, kao mala trenirala sam tenis, plivanje i odbojku. I danas znam zaigrati odbojku, rekreativno. U konjičkom sportu ima najmanje novaca, a dosta se mora ulagati. Trenutno zarađujem džeparac pomažući Renatu Levanića u klubu. Na početku karijere su me financijski pomagali roditelji. Nemam svoje grlo, uglavnom jašem tuđe konje. Trenutno jašem na grlu Be aware. Jasno, želja mi je jednog dana imati svog konja. Ima vremena", priča Mia koja je lani pobijedila na prvenstvu Hrvatske za amatere.

"Teško je ići na velike utakmice bez svog konja. Sada skačem visine 1,00 do 1,10 metara. Nije me strah od ozljeda. Imala sam dosta padova. Ne tako davno sam slomila nogu pa sam na štakama dolazila na hipodrom", naglasila je Mia koja je studirala Kineziološki fakultet, ali je zbog prevelikih obaveza na hipodromu odustala.

Laura Lopert je iz Murske Sobote, ali već neko vrijeme živi u Zagrebu.

"Uzela sam stan na Kajzerici, 900 metara od hipodroma", istaknula je Laura.

Otkud u Zagrebu?

"Dolazila sam na treninge kod Levanića i malo po malo odlučila sam da je za mene najbolje da cijelo vrijeme budem tu. Tu su sa mnom i tri moja grla, a najčešće nastupam s grlom Eddie Cara", rekla je Laura koja se jahanjem bavi devet godina.

I Laura je imala nezgoda što se tiče jahanja...

"Jedan dan, uoči puta na jedno natjecanje pala sam na stepenicama i nosila sam gips dva mjeseca. Jednom sam na jahanju slomila nos", rekla je Laura.

Kako je u Zagrebu?

"Pomalo upoznajem grad. Tu sam od siječnja. Za sada imam nekoliko prijateljica s kojima se družim. Na početku nisam baš tečno pričala hrvatski pa sam često pričala engleski ili jezik rukama, ha, ha, ha", rekla je Laura.

Uskoro Vas očekuje međunarodni nastup?

"Da, početkom prosinca idem na turniru u Slovačku" zaključila je Laura.

Nika Picek je učenica 3. razreda VII gimnazije u Zagrebu.

"Počela sam se baviti s jahanjem u dobi od osam godina, a moji početci u sportu bili su u školi jahanja na zagrebačkom hipodromu. Oduvijek sam voljela životinje, a na početak bavljenja s jahanjem me potaknula mama. Na prva natjecanja krenula sam 2017. godine s kobilom Ebony, a nastavak ozbiljnije sportske karijere imala sam sa svoja dva konja, Quest For Gold i Royal Thunderom. Imala sam prilike natjecati se na mnogim turnirima izvan Hrvatske, a destinacija koja mi je ostala u najljepšem sjećanju je San Giovanni u Italiji gdje sam osvojila svoj prvi internacionalni plasman. Ovo proljeće sam imala stanku od natjecanja zbog zdravlja te mi zbog toga ekipna pobjeda na Zagreb Open turniru puno znači kao prvi ozbiljniji rezultat nakon mog povratka natjecanjima. Konjem s kojim sam se natjecala na Zagreb Openu je desetogodišnji kastrat Royal Thunder kojeg imam nesto duže od godinu dana i s kojim gradim uspješno partnerstvo. Cilj mi je s njime postići što bolje rezultate u kategoriji juniora na nacionalnim i internacionalnim turnirima", rekla je Nika.

Konjički klub Zagreb samo je jedan od primjera kako se dobrim i kvalitetnim radom može puno toga napraviti. Klub je vrijedan član Zagrebačkog konjičkog saveza i kroz povijest svog djelovanja polučio je niz sjajnih rezultata, te iznjedrio niz kvalitetnih jahača- To je klub koji odiše toplotom i svaki novi član kada jednom doše više nikad ne odlazi. U klubu rade kvalitetni stručnjaci poput Renata Levanića koji godina okuplja mlade jahače i od njih napravi odlične natjecatelje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!