Automoto

12. Rally Show Santa Domenica: Pobjeda Mađara

Sportnet • utorak, 29.11.2022.
12. Rally Show Santa Domenica: Pobjeda Mađara

Mađarska posada Butor-Makai opravdala status broja jedan, favorit Wagner se krovirao u drugoj vožnji...

Održan je 12. Rally show Santa Domenica 2022., međunarodna automobilistička manifestacija začeta prije više od deset godina kao svojevrsna završnica sezone, opuštajući ogled onih iskusnih i trofejnih, ali i onih koji ulaze ili su onako usput uz automobilizam, uz rally na makadamu koji daje neke svoje specifične draži.

Organizator i ovog puta Auto karting kluba Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing, ove godine ipak sa znatno manjim brojem sudionika u odnosu na prethodne sezone. Na startu se pojavilo tek 58 posada iz osam zemalja. Uobičajeno se vozilo u šljunčari uz predviđena četiri brzinca, svaki po 9,27 km, ukupne duljine 37,08 km.

U svečanosti otvaranja manifestacije, uz domaćine i organizatore, sponzore i goste u ime nacionalne asocijacije sudjelovao je i Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Startni brojevi već su naznačavali favorite, pa je tako i ove godine najviše pažnje privukao nastup Mađara i Austrijanaca. Do konačne pobjede stigla je upravo posada s brojem 1 Robert Butor-Gergely Makai u prestižnom Citroenu C3 WRC. Bili su brži i bolji tek 10,9 sekundi od sunarodnjaka, tandema Sasa Olle i Rebeka Olle u Škoda Fabia R5, dok je dodatnu 1,3 sekundu zaostatka upisala i treća mađarska posada Peter Ranga-Janek Czako u identičnom automobilu. I trostruko mađarsko slavlje je moglo početi.

Pitanje je – a gdje je nestao startni broj 2 i do sada dvostruki pobjednik Santa Domenice Austrijanac Simon Wagner uz suvozačicu Anna Mariu Seidl. Krenuo je izvrsno, ostvario izjednačeno vrijeme s kasnijim pobjednikom Butorom na prvom brzincu u vremenu 6:59,7 minuta, da bi u drugom prolasku doživio u svojoj Škoda Fabia R5 okretanje na krov što ga je stajalo rezultata i borbe za pobjedu. Butor je u drugom brzincu skinuo svoje vrijeme za sedam sekundi i lako preuzeo vodeću poziciju. Wagner je u poretku pao u drugi dio tablice, da bi preostala dva brzinca i vremenima 6:45,2, te 6:40,5 minuta, što je bio i najbolji prolazak dana, uspio tek stići na 22.mjesto među 45 onih koji su uspješno okončali svoj nastup.

Među prvih deset u ukupnom poretku rezultat su ostvarile čak četiri hrvatske posade, od kojih je najuspješniji bio, tko drugi do trofejni veteran Niko Pulić, ovog puta za volanom Škoda Fabia Rally2 Evo i uz suvozača Tomislava Sajka. Bili su šesti, mjesto iza Mislav i Marko Mikulec (Ford Fiesta Rally3), a potom brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3). Desetim mjestom generalke svoj je nastup zaključio domaćin i jedan od inicijatora ove manifestacije Nenad Lončarić s Tajanom Vojvodić Pinky u već legendarnoj Subaru Imprezi Sti.

Mađar Sasa Olle pobjednik je Valvoline Masters Trophyja za vozače starije od 50 godina i to ispred Nike Pulića i Nenada Lončarića. U skromnoj i malobrojnoj konkurenciji tek tri juniora (do 23 godine) do pobjede je stigao Slovenac Rok Lazar ispred naših Franka Vrbanovića i Ivana Huljeva.

Najuspješnijom suvozačicom u Hoosier co-driver ladies Trophyju proglašena je Rebeka Olle, drugoplasirana u ukupnom poretku, ispred Dore Ravenščak koja je bila osma ukupno i Tajane Vojvodić Pinky desete. Odmah iza njih je višestruka prvakinja Slovenije Blanka Kacin koja je bila suvozačica nekada čestoj pobjednici brojnih rallya, ali i Mitropa Cupa Slovenki Asji Zupanc, ovog puta nakon više godina povratnice na rally staze. One su bile jedina ženska posada i u konačnom su poretku, s Mitsubishi Lancerom Evo IX, osvojile 12. mjesto.

Pobjednici po klasama: RSSD1 Butor-Makai, D2 Mikulec-Mikulec, D3 Angl-Maddalozzo (Italija,Peugeot 208 Rally4), D4 Ceccatto-Minuzzo (Italija, Seat Ibiza), D5 Lazar-Jasenko (Slovenija,VW Polo 1.4 16V); RWD Trophy Kobal-Cotič (Slovenija, BMW 325i Compact); Historic Trophy Akgül-Steinbauer (Austrija, Mazda 323 GT-R); Production Car Trophy Lončarić-Vojvodić.

Organizator je Simonu Wagneru dodijelio i posebno priznanje 3. Memorijal Robert Vojvodić, ustanovljeno kao znak sjećanja na prerano preminulog nekadašnjeg vozača, te jednog od osnivača AKK Sveta Nedelja i inicijatora Rally show Santa Domenica.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!