Nogomet

Dalić: 'Sve što smo napravili bilo je jako dobro, dojam je još bolji nego jučer'

Branimir Korać • petak, 02.12.2022.
Dalić: 'Sve što smo napravili bilo je jako dobro, dojam je još bolji nego jučer'
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je prolaz u osminu finala Svjetskog prvenstva, Belgija je arhivirana, a sada slijedi jako eugodni Japan...

Dan nakon remija s Belgijom koji je Hrvatskoj donio prolaz u osminu finala, Zlatko Dalić bio je jako zadovoljan i impresioniran nastupom hrvatske reprezentacije.

"Pogledao sam utakmicu na miru, dobio statistiku i dojam je još bolji. Sjajna utakmica reprezentacije, kontrola, igra, obrana, napadi, faza presinga i kada se sve slegnulo mislim da je bilo izvrsno. Imali smo 2-3 situacije koje su mogle biti pogubne, ali nastale su iz naših loših postavljanja. Ne možeš očekivati da ti Belgija ne svori takve situacije posebno kada ide va banque na kraju. Puno dobrih stvari, opet 122 kilometra, tu nismo pali i sve što smo napravili bilo je jako dobro, dojam je još bolji nego jučer."

Japan je iznenadio Španjolsku i tako osigurao prvo mjesto u skupini.

"Bila je teška utakmica za obje ekipe. Španjolci su rano poveli i mislili da je gotovo, ali Japan ne odustaje. Da je Kostarika pobijedila, Španjolska bi ispala. Japan je zaslužio pobjedu, kompaktan, discipliniran, brz, odgovoran. Ispala je i Njemačka, kao i Belgija i Danska, ali to govori o kvaliteti drugih. Nakon što smo pogledali Japan, jasno je da je to sve samo ne lagan protivnik."

Nakon dvije napoorne utakmice, postavlja se pitanje je li ostalo energije, Dalić tvrdi kako tu nema problema.

"Stvarno radimo jako dobro i svaki trening je izvrstan, dečki su u dobrom stanju. Očekivali smo da će malo pasti nakon Kanade, ali bili su još bolji u nekim segmentima. Napravit ćemo pripremu, potrošnja je velika, ali imamo puno energije i motiva. Nemamo mogućnost odmaranja, nije ni potrebno, samo daj Bože da nema ozljeda. Atmosfera, zajedništvo sve nas to također nosi."

O Japanu Dalić misli sve najbolje.

"Ako netko završi prvi ispred Španjolske i Njemačke, stvarno je kvalitetan i dobar. Pokazali su da ne odustaju, obje utakmice su gubili, vratili se, vjerovali u sebe. Ključ je disciplina, moramo biti disciplinirani i strpljivi. Kažnjavaju sve brzim otvaranjima i kontrama. Moramo biti disiplinirani i imati dobru povratnu trku te spriječiti te kontre."

Hrvatska je u sjajnom nizu i na posljednja dva svjetska prvenstva ima samo jedan poraz i to u finalu protiv Francuske.

"Imamo kontinuitet, stalno smo u svjetskom vrhu i jedna smo od reprezentacija koja ima dvije medalje od našeg postanka. Moramo biti svi sretni i ponosni. To nije moj osobni uspjeh nego uspjeh svih nas, ali godi mi i veseli me. Nadam se da to nije kraj, bitan je taj kontinuitet. Postali smo reprezentacija koja zaslužuje respekt, a ne da igra u 13 sati kao svjetski doprvak. Mi smo zavrijedili rezultatima zadnjih godina nešto što nema puno reprezentacija u svijetu."

Ciljevi nisu narasli, ide se dalje utakmicu po utakmicu.

"Apetiti nisu porasli, moramo i dalje biti smireni i skromni. Prva utakmica je najbitnija, za nju se moramo pripremiti. Učinili smo korak za koji smo se spremali i idemo dalje. 2018. smo bili prvi u grupi i došla je Danska, tu smo mogli biti gubitnici, a ne pobjednici. Slično je i sada, prošli smo grupu, ali želimo više. Probat ćemo pobijediti i napraviti sljedeći korak, jako je bitno ostati na zemlji."

Japan ima dosta igrača u Europi i individualno nisu nepoznanica.

"Znamo da Japan ima puno igrača u Europi, osam ih je u Bundesligi što je jako dobro za njih da poznaju europski nogomet. Tu je i napadač iz Celtica, to su igrači s većim ciljevima i ambicijama. Poznaju europski nogomet, respektirat ćemo to, ima i igrača koje poznaju naši igrači i sigurno će biti dostojan protivnik. Nisam iznenađen, Japan je to zaslužio. Bio je 7-8 puta na SP-ima, vodio je 2:0 protiv Belgije na prošlom SP-u i trebao je pobijediti. Nisam iznenađen."

Izbornik Dalič ima dosta iskustva s azijskim nogometom, ali u klupskom planu.

"Mislim da to neće imati puno pomoći, to je bio klupski nogomet, nešto sasvim drugo, moramo se osloniti na ovo što smo ovdje vidjeli. U finalu Lige prvaka Azije izgubio sam od Korejaca, znam koliko su svi tamo fanatični i disciplinirani. No ovo je reprezentacija, nešto sasvim drugo."

Prokomentirao je izubornik i sliku Joška Gvardiola s majkom koja je obišla svijet.

"Joško je najbolji stoper na svijetu. Njegov odlazak majci je slika hrvatske reprezentacije. Čestitam njegovoj majci što je takvog sina odgojila. Slabi smo na roditelje, ali ta fotografija je fotografija godine. Dobiti takvog igrača i sina, skromnoga, a na takvom nivou, je stvar odgoja i vjere. Ja zastupam te vrijednosti i na njih sam ponosan."

Ponovno je VAR naživcirao mnoge pa tako i izbornika.

"Bio sam iznerviran da milimetar odlučuje, da je pustio crtu sekundu prije, dobiješ penal, uzme ti emociju i sve. Titulu SP-a smo izgubili zbog dvije odluke suca i to me još peče. Današnje tumačenje, ono u Rusiji nije penal. To se sve komentira kako tko hoće. Neću komentirati suđenje."

Ono što Dalića oduševljava je ponašanje Japanaca.

"Nisu bahati u najavama, izbornik dostojanstven, vesele se, disciplina kojoj težim. Imali su sedam-osam prvenstava gdje su bili, od Belgije su ispali samo zato jer se nisu branili nego i dalje napadali. To je u njihovoj naravi i to cijenim."

Za kraj veliku zahvalu zaslužio je kompletan širi stožer.

"Hvala mom stožeru koji radi sjajan posao, velika podrška, tu smo stepenica više nego prije. Malo sam pričao s Pletikosom, drago mi je zbog njega da je napokon prošao grupu. Veliku pomoć imamo od analitičara i skauta. Teško je s linije sve vidjeti, oni to snime, uslikaju, objasne, konzultiramo se i reagiramo. Puno bolje reagiramo nego što sami možemo vidjeti. Svi radimo svoj posao, zahvalio sam se svima, da nije zajedničkog rada svih, naš rezultat ne bi bio takav."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!