Nogomet

Moriyasu: 'Imam veliko poštovanje prema Hrvatskoj, ali želimo dominirati i pobijediti'

Branimir Korać • nedjelja, 04.12.2022.
Moriyasu: 'Imam veliko poštovanje prema Hrvatskoj, ali želimo dominirati i pobijediti'
Foto: FaH

Japan je osvojio prvo mjeso u skupini sa Španjolskom, Njemačkom i Kostarikom, a sutra će prijetiti i Hrvatskoj u osmini finala Svjetskog prvenstva...

Japanski izbornik Hajime Moriyasu zadovoljan je kako se momčad priprema i kako izgleda uoči dvoboja protiv Hrvatske.

"Grupna faza je bila jako teška, sada nastavljamo s nokaut fazom. Veselim se utakmici protiv Hrvatske. Imali smo tri dana odmora, odmorili smo se, stabilizirali i dobro se pripremamo. Sutrašnja utakmica bit će vrlo teška, spremali smo se za nju zadnja tri dana i nadamo se da ćemo pokazati na terenu ono što smo radili na treningu."

U Rusiji prije četiri godine Japan je u osmini finala igrao protiv Belgije i izgubio 3:2 nakon što je vodio 2:0.

"Na prošlom SP-u pokušali smo proći u četvrtfinale, ali u tome nismo uspjeli. Mislim da smo se dobro borili u tom susretu i zavrijedili proći dalje. Bili smo jako nesretni zbog tog poraza. Možda bi neki drugi izbornik drugačije postupio, ali to je bilo za sve nas i vrijedno iskustvo. Možemo to proanalizirati i vidjeti što ne smijemo ponoviti. Iskoristit ćemo sve lekcije iz prošlosti i nadam se da ćemo biti spremni za sutra. Sve što smo dosad napravili je važno."

Moriyasu osjeća kako je Japan napredovao i individualno i momčadski.

"Moji igrači su prilagodljivi i fleksibilni, mi ćemo biti borbeni kao momčad, spremni smo na 120 minuta borbe, imamo i 5+1 izmjenu, želja nam je da nastupimo kao tim i budemo dominantna momčad. Najviše smo napredovali u građenju zajedništva. Japan je uvijek igrao kompaktno i organizirano, to se vidjelo i na treninzima. No i kao pojedinci smo bili jako dobri. U našem radu sam upravo to najviše osjetio, svaki pojedinac je dodatno napredovao."

Istovremeno hrabrost i opuštenost je ono što traži od svojih igrača.

"Dat ćemo sve od sebe za pobjedu i prolaz. Imamo veliku želju za tim. Htio bih da igrači zadrže najvišu razinu motivacije, samo pobjeda nam igra, a da bi pobijedili, morat ćemo biti i hrabri i opušteni. Naravno da će se boriti i biti hrabri, ali moraju biti i pametni i ne zaboraviti što moraju napraviti. Moramo imati ravnotežu između hrabrosti i odgovornosti. Protiv Španjolske i Njemačlke smo se borili i svaki igrač pojedinačno je dao maksimum od sebe."

Hrvatsku poštuje, ali želi pobjedu.

"Hrvatska je zemlja koja ima sjajne igrače, bili su srebrni na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Naš cilj će naravno biti pobjeda. Imam veliko poštovanje za hrvatsku reprezentaciju, moj dojam je da su dosta snalažljivi, mogu se lako prilagoditi različitim situacijama. Na prethodnom SP-u tri puta su bili u produžecima, i ovdje su imali dva neriješena rezultata. Uporni su, čvrsti, dosljedni."

Za razliku od susreta s Njemačkom i Španjolskom, Japan će pokupšati krenuti agresivnije.

"Morat ćemo malo više pritiskati protivnika već u prvom dijelu. Od igrača tražim da budemo malo agresivniji, nije bilo lako jer su i Njemačka i Španjolska jaki. Nekada želite, ali to ne ide kako ste planirali. Nama nije bila namjera braniti se, nije niti sada, nadam se da ćemo biti hrabri. Hrvatska može igrati na razne načine i nadam se da ćemo moći igrati kako želimo i na kraju dominirati."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!