Nogomet

Argentina i Brazil su veliki favoriti, ali ne zaboravite na Saudijsku Arabiju

Sportnet • petak, 09.12.2022.
Argentina i Brazil su veliki favoriti, ali ne zaboravite na Saudijsku Arabiju
Foto: EPA

Kakve su nam šanse protiv Brazilaca u petak, zaslužuju li Nizozemci biti u četvrtfinalu i koja je momčad odigrala svoju najbolju utakmicu do sada na turniru i onda bila lagano poražena? Pogledali smo napredne statistike i nisu ohrabrujuće kad je u pitanju Hrvatska…

Osmina finala Svjetskog prvenstva je iza nas, a momčad Brazila nastavlja tamo gdje je stala u grupnoj fazi natjecanja. Brazil je protiv Južne Koreje odigrao najdominantniju utakmicu od svih drugih momčadi osmine finala i time lagano prošao dalje u četvrtfinale gdje ide na Hrvatsku i gdje su na papiru izraziti favoriti protiv nas.

Brazil je u utakmici protiv Koreje uputio 16 udaraca, od čega ih je devet išlo u okvir gola, a od 16 upućenih udaraca njih 14 je bilo upućeno unutar 16 metara i imali su xG ukupni od 2.91. Koreja je, pak, uputila osam udaraca od kojih je šest išlo u okvir, ali od tih osam tek su četiri udarca bila upućena unutar 16 metara s ukupnim xG od 0.45.

Slika 6 od 6.

Slika 7 od 7.

Najveći gubitnik ovoga kola su Amerikanci, koji su nadigrali Nizozemce, imali su više šuteva, više posjeda, bolji xG, ali svejedno su uspjeli izgubiti utakmicu. Amerikanci su u utakmici protiv Nizozemaca imali impresivnih 61.31 posto posjeda lopte u nogama, imali su 16 udaraca, od čega je osam išlo u okvir, imali su xG od 2.28 i unatoč svemu tome su uvjerljivo poraženi od Nizozemaca. Nizozemcima je ovo treća utakmica u kojoj unatoč slabijoj igri izvlače pobjedu, jedini protivnik kojeg su Nizozemci nadigrali je bio Katar.

Slika 1 od 1.

Slika 2 od 2.

Poljaci su protiv Francuza odigrali svoju najbolju utakmicu na Prvenstvu. U toj utakmici su uputili 11 udaraca prema golu Francuza što im je rekord na ovom natjecanju, do sada im je bio rekord osam udaraca protiv Saudijaca. Imali su posjed od 47.31 posto, također rekord na natjecanju, 466 dodavanja ili 167 dodavanja više nego u utakmici protiv Meksika koja je njihova druga najbolja utakmica po pitanju dodavanja. Kao zanimljivost svakako treba istaknuti i prvo zaleđe Poljske na turniru.

Slika 3 od 3.

A što s Hrvatskom uoči velikog ogleda s Brazilom? Igramo s momčadi koja na Prvenstvu ima najbolju obranu i najbolji napad. Brazil je momčad čiji su protivnici u utakmicama stvorili najlošije šanse od svih ekipa na SP-u, Brazilov xGA je 1.19. Također su momčad koja je stvorila najizglednije šanse s xG od 9.52. Za usporedbu, Hrvatska na turniru ima xG od 3.93 i xGA od 4.09

Kada smo kod individualnih statistika igrača, ovo je bilo kolo Goncala Ramosa. Od pet golova koje je Portugal postigao, u četiri je sudjelovao Ramos (gol ili asistencija). Za to mu je trebalo pet udaraca od kojih je svih pet uputio u okvir gola, ukupni zbroj xG mu je 1.6.

Slika 4 od 4.

Uloga kreatora kola je pripala Pulisicu, koji je protiv Nizozemaca bio glavni pokretač Amerikanaca s xA 1.45, dok se titula asistenta kola dijeli između tri igrača (Dumfries, Joao Felix, Foden), svaki je imao po dvije asistencije.

Titula golmana kola odlazi Andriesu Noppertu (iako je zapravo najbolji bio Livaković, zar ne?), koji je imao sedam obrana, čiji je xG iznosio 1.14, dok je xGOT iznosio 0.88.

Slika 5 od 5.

Kada gledamo parove četvrtfinala, glavni favoriti za prolazak dalje na papiru su, na našu žalost, Brazilci pa onda Argentinci i Portugalci. Brazilci su najbolji napad i najbolja obrana, protivnici im jako malo pucaju na gol, a oni šutevi koji i idu prema golu nisu iz izglednih šansi, dok su njihove šanse izgledne. Uz to im ide u prilog što je Hrvatska odigrala produžetke protiv Japana i sigurno smo iscrpljeniji od Brazilaca.

Najveća prednost naše reprezentacije jest što nam jako često odgovara uloga podcijenjene momčadi i često kada prepustimo posjed protivniku i kada protivnik ima inicijativu znamo iznenaditi. Iako je Brazil favorit na papiru, Dalić i reprezentativci su već ovakve utakmice pobjeđivali, tako da nada ipak nije ugašena u potpunosti.

Kada je u pitanju Argentina protiv Nizozemaca, Nizozemci su uz Maroko statistički najlošija momčad koja je u četvrtfinalu i definitivno najveće iznenađenje po svojoj igri u dosadašnjem dijelu natjecanja. Dok je Argentina uz Brazilce najdominantnija momčad na Prvenstvu. Ako Argentina napokon digne završnicu na razinu onda bi ovo mogla biti lagana pobjeda Argentine

Portugal protiv Maroka je na papiru slična utakmica onoj Brazila i Hrvatske, samo što Portugal ipak nije toliko dominantan, a Maroko je defenzivno dobro odradio dosadašnji dio turnira. Također su odigrali teških 120 minuta, emotivno i fizički su iscrpljeniji.

Jedina utakmica koja na papiru nema izrazitog favorita je utakmica Francuska - Engleska, radi se o dvije podjednako dobre momčadi. Francuzi imaju blagu prednost, imaju malo bolji napad od Engleza, ali su Francuzi također imali i lakše protivnike u dosadašnjem dijelu natjecanja. Svakako jedna od težih utakmica za predvidjeti.

Naravno, nemojte zaboraviti kako ovo nisu kladioničarski savjeti, već isključivo tumačenje naprednih statistika s raznih platformi. Nogomet je nepredvidiv, ne zaboravite da su Saudijci na papiru trebali izgubiti od Argentine pa su na kraju pobijedili.

AUTOR: Stipe Podrug

FOTO: EPA/Rungroj Yongrit

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!