Nogomet

Dalić: 'Nisam mogao niti zamisliti da ću kao izbornik Hrvatske biti u dva polufinala na dva SP-a'

Branimir Korać • ponedjeljak, 12.12.2022.
Dalić: 'Nisam mogao niti zamisliti da ću kao izbornik Hrvatske biti u dva polufinala na dva SP-a'
Foto: FaH

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić poručio je kako ima veliko povjerenje u svoju reprezentaciju koja sutra igra možda i najveću utakmicu u povijesti reprezentacije...

Zlatko Dalić izgleda istovremeno vrlo umorno i vrlo ponosno. Napravio je s Hrvatskom još jedan veliki rezultat.

"Ušli smo među četiri reprezentacije svijeta i to je sjajan uspjeh za Hrvatsku. Dva SP-a zaredom smo to napravili, ali sada želimo više. Igramo protiv velike Argentine koju predvodi Messi, ima veliki motiv i sigurno veći pritisak nego mi. Analizirali smo i znamo što žele igrati i u kojem smjeru odvesti utakmicu. Optimist sam, vjerujem mojim igračima. Pokazali su karakter, znamo jake strane protivnika, ali i dalje igramo svojim stilom."

Hrvatska je u zadnja dva susreta došla skroz do jedanaesteraca i dosta je potrošena.

"Potrošili smo se dosta, odigrali smo u dvije utakmice produžetke, ali u polufinalu si i ne razgovaramo uopće o tome imamo li snage. Znamo da ćemo dati sve od sebe, oporaviti se i znamo koliko se moramo potrošiti, spremni smo za to. Nemamo velikih problema, svi su zdravi, spremni, nadam se odmorni, oni jednostavno ne žele biti umorni."

Utakmicu protiv Argentine s prošlog SP-a ne želi uspoređivati s ovom.

"Ovo je nova utakmica, sasvim drugačija nego 2018. Ono je bilo u grupi, nije bila na ispadanje i nešto sasvim drugo. Mi smo igrali jako dobro, zabili golove, bili borbeni i čvrsti, takvi ćemo biti i sutra, ali ta utakmica nema veze s ovom. Velika je za Argentinu i nas, ulog je velik i sutra neće biti štednje niti kalkulacija, očekujem lijepu i čvrstu utakmicu."

Dalić je ranije spomenuo kako mu u Rusiji Jorge Sampaoli nije čestitao na pobjedi, ali nije mu zamjerio.

"Neću se vraćati na to, razuumijem ja i te trenere, velike su emocije, dogodi se i ne treba zamjeriti. Gledali smo utakmicu protiv Nizozemske, ušla je u puno nekakvih nenogometnih situacija i mi to želimo izbjeći, nadam se da će sudac imati sve u svojim rukama."

Ovo bi mogla biti najveća utakmica u hrvatskoj nogometnoj povijesti.

"Mi smo rekli, ako se vratimo u prošlost, da je za mene najveća utakmica bila protiv Engleske 2018., nakon toga ova s Brazilom, a sutra bi mogla biti i najveća i najznačajnija. Ponoviti nakon četiri godine taj uspjeh s novom reprezentacijom je nešto fantastično. Ako ostvarimo pobjedu, bit će to za mene najveća u povijesti."

Dalić je izanaloizirao Argentince na osnovu utakmice i protiv Nizozemske.

"Napravili smo analizu te utakmice i one stvari koje Argentina dobro radi. Messi je u velikoj formi, ima sjajnu podršku suigrača u agresivnosti i borbenosti. Sjajan tim, dobro izbalansiran, imaju svoje prednosti, igrali su na rezultat, nakon 2:0 malo se opustili i to ih je možda i upozorilo. Očekujem sutra još bolju Argentinu, još kompaktniju i još čvršću. Velika utakmica, ali mislim da je na njima veći pritisak. Velika podrška će im biti i s tribina, ali nećemo se žaliti, idemo uživati i igrati polufinale SP-a, uživati u nogometu."

Dalićevo zadovoljstvo je i što ima širinu i na klupi igrače koji su bili od pomoći.

"Kada smo se spremali i imali popis igrača, rekli smo da imamo širinu i to se pokazalo točnim. Svi koji su ušli s klupe napravili su pravi posao, pogodili smo s izmjenama, odluke donijeli zajedno i u svakoj situaciji dobili smo dimenziju više i to se vidjelo kroz rezultat. Možemo mijenjati kada ne ide najbolje što je velika spoznaja."

Uspjeh Hrvatske u Rusiji pomogao je i ostalim reprezentacijama da sanjaju.

"Rekao sam puno puta da svatko ima pravo na san. Prije četiri godine smo omogućili taj san svima malima i dali im pravo da sanjaju. Nitko to tada nije očekivao. Potaknuti našim primjerom i svi drugi sada sanjaju pa tako i Maroko, prošli su Belgiju, Španjolsku, Portugal i imaju se pravo nadati da budu najbolji, ali imamo i mi to pravo."

Dalić se prisjetio dolaska na klupu reprezentacije i nije mogao niti zamisliti ovakav rezultat.

"Tada je bilo drugačije, nisam mogao niti zamisliti da ću kao izbornik Hrvatske biti na dva SP-a, da ću biti u dva polufinala, mislio sam da je to za neke druge face, a ne za mene. Hvala Bogu omogućio mi je, zahvalan sam, što god se dogodi, ponosan sam na reprezentaciju i moj posao. Nitko nije očekivao da ćemo dva puta ostati do kraja. Ponos je do neba, sretan sam čovjek, znam da imamo puno snova, ovo je moj san, ali nije išao do ovako visokih granica."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!