Nogomet

Hrvatska prvi put bez utakmica s europskim reprezentacijama u nokaut fazi

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 15.12.2022.
Hrvatska prvi put bez utakmica s europskim reprezentacijama u nokaut fazi
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija prvi put na nekom od svjetskih prvenstava u nokaut fazi neće igrati niti jednu utakmicu protiv europskih reprezentacija.

Nakon što su prošli skupinu u Katru, "Vatrene" je u osmini finala čekao Japan, a Luka Modrić i društvo slavili su boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Iduća runda donijela je peterostruke svjetske prvake Brazilce, ponovo su odlučivali jedanaesterci i ponovo je Hrvatska bila uspješna. U polufinalu je hrvatska vrsta izgubila od Argentine, a sada je u borbi za broncu čeka Maroko.

Dakle, na putu do medalje Hrvatskoj su stajale jedna azijska, te dvije južnoameričke, a sada i jedna afrička ekipa.

Zanimljivo, na svjetskim prvenstvima 1998. i 2018. kada je također, prošla skupinu, Hrvatska je igrala isključivo protiv europskih reprezentacija.

U Francuskoj 1998. godine, "Ćirini sinovi" su u osmini finala slavili protiv Rumunjske (1:0), a u četvrtfinalu protiv Njemačke (3:0). Polufinale je donijelo poraz od Francuske (1:2), a susret za broncu slavlje protiv Nizozemske (2:1).

Prije četiri godine hrvatska vrsta je nokaut fazu počela protiv Danske slavljem nakon izvođenja jedanaesteraca, uslijedila je još jedna pobjeda nakon lutrije kaznenih udaraca i to protiv Rusije, a u polufinalu i pobjeda protiv Engleske (2:1) nakon produžetaka. U finalu je Dalićeve odabranike zaustavila Francuska pobjedom 4:2.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!