Nogomet

Dalić: 'FIFA je izborom suca preuzela veliki rizik, a realno je da Stanišić sutra igra'

Branimir Korać • petak, 16.12.2022.
Dalić: 'FIFA je izborom suca preuzela veliki rizik, a realno je da Stanišić sutra igra'
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra od 16 sati igra protiv Maroka za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Očekuje se vrlo zanimljiv dvoboj, a Zlatko Dalić uporno ističe koliko je ovo velika utakmica...

Nakon polufinalnog poraza od Francuske, Marokanci su u više navrata isticali razočaranost, bilo je i priča kako ih ne zanima utakmica za treće mjesto, ali Zlatko dalić ne slaže se s tim. On je uvjeren da će Maroko biti u pravom izdanju.

"Ovo je za nas veliko finale, borba za medalju. Imamo maksimalan respekt za Maroko koji je najugodnije iznenađenje. Ovo je i za njih velika utakmica i igrat će s najboljim mogućim sastavom kao i mi. Ne razmišljamo o tome što govore, znamo da i oni žele biti treći. Nismo mogli dalje ni mi ni oni preko velesila u polufinalu, ovo je veliko finale malih reprezentacija", poručuje Dalić.

Hrvatska već ima jednu broncu i to iz 1998. godine iz Francuske.

"1998. godine je bila prva medalja za hrvatsku reprezentaciju, bila je to ogromna stvar, veliko priznanje za novu državu. To je bio početak naše blistave nogometne priče. Ovo je drugačija stvar, bili smo sada već i srebrni, ali svako novo svjetsko prvenstvo znači nam jako puno. Želimo razveseliti ljude broncom. Možda je ona 1998. godine imala veći značaj jer je bila prva, ali ni ova ne bi trebala biti manje značajna, bitna i važna. Bitno nam je da odemo kući s trećim mjestom, velika je razlika s medaljom ili bez. Mali smo, ali s velikim uspjesima."

I Dalić ima problema s ozljedama, a od igrača je tražio da mu priznaju tko ima i najmanjih problema jer sutra treba samo i potpuno spremne.

"Ovo je već sedma utakmica, stvarno puno u kratko vrijeme s obrizom da smo imali dvije s produžecima. Juranović, Brozović, Gvardiol, imaju problema, vidjet ćemo što će biti tijekom dana. Stvarno bih želio da svi budu pošteni i da mi prijave ako budu imali problema jer trebamo 100 posto spremne. Zadnja utakmica je i svi bi htjeli igrati, ali stvarno ćemo morati dobro odvagnuti jer ne želimo ući u utakmicu s igračima koji imaju problema pa da moramo rano reagirati. Zato moramo biti pošteni, znam da je teško, ali još ću razgovarati s igračima i ujutro odlučiti."

Katarski sudac je delegiran za ovaj dvoboj što je prilično neobično.

"Mislim da je Fifa uzela veliki rizik na sebe, nikoga ne podcjenjujem, ali nadam se da nećemo morati govoriti o sucima nakon susreta."

Maroko je veliko iznenađenje, ali momčadska igra ga je tu dovela.

"Maroko me podsjeća na nas u Rusiji. Nitko ih nije očekivao ovako visoko, ali kvalitetom, zajedništvom i emocijom su tu. Ima veliku pomoć navijača, a sutra će biti teže nego u prvom kolu. Izrasli su u ekipu punu samopouzdanja, motiva i energije. Za njih je to isto veliko finale. Svaka im čast na onome što su naprasvili, bit će težak protivnik. Maroko je sigurno najveće iznenađenje ovog SP-a, a od onih koji su podbacili tu su sigurno Portugal, Španjolska, Engleska, Njemačka, Nizozemska, Brazil, Italija nije niti došla, svi su oni željeli doći do polufinala-finala. Ovo je specifično da smo se mi i Maroko uvukli u tu priču i došli u borbu za odličje."

Dalić smatra kako će ovo biti drugačija utakmica od one prve.

"To je bila prva utakmica, početak i nama i njima, uvijek je važan start i da se utakmica ne izgubi. Sjećate se, igrana je u lošem terminu, nije nam odgovarao taj rani termin, bit će sada sigurno drugačije. Sav fokus je na utakmici, da se vratimo kući sretni. Napravili smo već sada veliku stvar, ali želimo još više. Nakon toga nam slijede kvalifikacije za Europsko prvenstvo, Final Four Lige nacija, puno novih izazova, ali moramo biti spremni za sutra i to nam je trenutno jedino u mislima."

Dalić smatra kako je i ovo Svjetsko prvenstvo pokazalo kako je ovo kraj jednog načina igranja, slavne

"Prošlo je vrijeme tiki-take, Španjolska je protiv Maroka imala 900 dodira i nije pobijedila. Francuzi igraju poseve suprotno, već su drugi put u finalu i to je budućnost. Brzo otvaranje, kompaktno, čvrsto, brzi igrači će biti prevaga u budučnosti. Mi uvijek imamo igrače koji dolaze, ovo je možda bude zadnje SP zlatne generacije, njih je osam iz Rusije, ali tu je i 18 novih pa možemo govoriti o novoj reprezentaciji. Dolaze mlađe snage i sigurno ćemo se dobro pripremiti za Europsko prvenstvo 2024. i naredno SP. Imamo kontinuitet i moramo ga nastaviti. Doći će novi, ali bitno je da netko ostane iz ove generacije da mogu napredovati i stasati. Mateo je učio uz Luku, Raketu, Mandžu, tako će i mladi uz njega."

Dalić je priznao kako je velika šansa da sutra od prve minute krene Josip Stanišić s obzirom na probleme koje ima Josip Juranović. Stanišić bi tako trebao na suprotnoj strani imati suigrača iz Bayerna Noussaira Mazraouija.

"Stanišić i Mazraoui su suigrači, jako dobro se poznaju. Josip je naša budućnost, imao je već zapaženih nastupa za reprezentaciju. U Bayernu ne igra puno, ali kada ti tamo samo treniraš s tim igračima, onda ti i kvaliteta raste. Moguće je da sutra vidimo taj duel njih dvojice iz Bayerna. Mazraoui ima više iskustva, a realno je da Stanišić sutra igra."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!