Ostali sportovi

Četvero hrvatskih predstavnika odabrano za prestižni IJF Masters u Izraelu

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 19.12.2022.
Četvero hrvatskih predstavnika odabrano za prestižni IJF Masters u Izraelu

Jeruzalem je domaćin završnog turnira iz IJF World Judo Tour serije. IJF Masters, prestižni turnir koji pobjedniku donosi čak 1800 bodova na Svjetskoj rang ljestvici održava se u Izraelu od 20. do 22. prosinca. Koliko je ovaj turnir bitan, govori činjenica da je prijavljeno dvanaest od 14 mogućih natjecatelja koji su broj jedan na rang ljestvici u svojoj kategoriji.

Uzbuđenje raste jer su se samo pozvani sportaši pripremali za dolazak u Izrael na trodnevni događaj. Ovi sportaši su rangirani kao najbolji na svijetu, stoga ima mjesta samo za 36 natjecatelja iz svake kategorije, a iz Hrvatske se za pozivnicu završnog turnir godine izborilo četiri natjecatelja. Dok se u Zagrebu slavio još jedan veliki trijumf brončanih nogometaša, prema Jeruzalemu su se uputile Iva Oberan (-63kg), Barbara Matić (-70kg), Lara Cvjetko (-70kg) i Zlatko Kumrić (-100kg).

Natjecanje se održava u Pais Areni Jerusalem kapaciteta 11.000 ljudi, a prema riječima organizatora sve ulaznice za IJF Masters Jeruzalem rasprodane su u manje od pet sati nakon puštanja u prodaju.

Završni turnir prokomentirala je dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić:

"Pa iskreno IJF Masters mi je nekako prekasno, inače to uvijek bude nekih desetak dana prije i sad mi je sve nekako u Božićnom duhu, nismo toliko radili judo kao inače. Trenutno nam je fokus više na bazične pripreme i fizičku pripremu jer se potrebno pripremiti za nadolazeću 2023. sezonu. Ne mogu reći da sam 100 posto spremna, ali odradit ćemo i to."

Još 2017. godine u St. Peterburgu Matić je osvojila svoju prvu medalju i jedinu medalju na IJF Mastersu, tada je bila srebrna (op.a. finale Matić – Portela) kada je na turniru nastupalo samo 16 najboljih iz svake kategorije. Od prošle godine totalno drugačiji format, kakav je točno plan za ovu godinu?

"Iskreno plan je da prođe bez bilo kakvih ozljeda da se mogu čim bolje spremiti za iduću godinu. Naravno borba po borba, da rezultat bude što bolji, tu smo sada Lara i ja, svaki bod, svaka pobjeda mi znači pa ne mogu ići najopuštenije, naravno dati ću sve od sebe", dodala je za kraj Matić.

Uz Barbaru koja je trenutno broj dva na svjetskoj rang ljestvici, u borbu za bodove odlazi već ranije spomenuta Lara Cvjetko, trenutno broj šest u kategoriji -70kg koja je kratko dala svoj osvrt:

"Ovo mi je prvi nastup na Mastersu, nakon finala i Svjetskog prvenstva dosta su se slegli dojmovi i to mi se čini sve nekako davno te na neki način krećem sve ispočetka kao da mi je prvi turnir da ikada nastupam. Na IJF Masters gledam kao kada sam gledala na SP, tko bi mogao biti, rekla sam si bit će svi najbolji, nemam što razmišljati, dakle svi najbolji su tamo, znam što me sve čeka. Dat ću sve od sebe, idemo borbu po borbu i nadam se najboljem rezultatu", kazala je Cvjetko.

Prvi je ovo IJF Masters za Cvjetko, ali prvi je i za njenog trenera Dragana Crnova, koje je dodao:

"Ovo mi je prvi puta da ću sudjelovati na Mastersu kao trener. Imali smo ove godine jako uspješnu sezonu, Ana Viktorija Puljiz osvojila je početkom godine broncu na Europskom seniorskom prvenstvu, na Mediteranskim Igrama. Lara je nastavila srebrom sa Svjetskog prvenstva, a prije toga medaljama na Grand Prix-evima u Portugalu i Hrvatskoj, tako da ambicije su sigurno velike, ali pritisak nam nije na leđima, Lara je mlada, 21-godina tek, cijela karijera je ispred nas. Idemo korak po korak i njezinu karijeru gradimo prema još nekim većim rezultatima."

Prvi dan u Pais Areni na strunjaču izlaze judašicei judaši težinskih kategorija; -48kg, -52kg, -57kg, -60kg i -66kg.

Ono što nas interesira su drugi i treći dan kada nastupaju predstavnici Hrvatske. Drugi dan rezerviran je za kategorije: Ž -63kg, -70kg, M -73kg, -81kg, odnosno kada na strunjaču izlaze Barbara Matić, Lara CVvjetko i Iva Oberan. Treći ujedno i posljednjeg dana turnira borit će se Zlatko Kumrić u kategoriji -100kg.

Uz natjecatelje na IJF Masters putuju izbornik ženskih reprezentacije Vladimir Preradović, glavni trener muške reprezentacije Tomislav Marijanović, glavni trener ženske reprezentacije Dragan Crnov i trener reprezentacija Mateo Semiz.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!