Nogomet

Marić o suđenju na SP-u: 'Nikako ne možemo prihvatiti da se naprave tako grube pogreške na našu štetu'

Mihaela Bradovski • srijeda, 21.12.2022.
Marić o suđenju na SP-u: 'Nikako ne možemo prihvatiti da se naprave tako grube pogreške na našu štetu'
Foto: Damir Senčar/HINA

Suđenje u Kataru izazvalo je puno bure, bilo je onih koji su se s pravom bunili da su oštećeni, a suđenje je komentirao prvi čovjek sudačke organizacije u Hrvatskoj Bruno Marić...

Bruno Marić je u kolumni za Sportske novosti pisao o suđenju na Svjetskom prvenstvu s posebnim osvrtom na hrvatske utakmice.

Marić ističe očite sudačke pogreške u dvobojima protiv Argentine i Maroka, jedna od njih bila je vrlo skupa, ali priznaje da je suđenje u ostalim susretima bilo dobro.

"Naravno da smo bili najosjetljiviji i najemotivniji kada smo analizirali suđenje na utakmicama Vatrenih. Ali danas, nakon što su se slegli dojmovi, sve bih ponovio. Nikako ne možemo prihvatiti da se na utakmici polufinala i utakmici za broncu naprave tako grube pogreške na našu štetu. Protiv Argentine sudac je pogriješio dosudivši kazneni udarac za njih, ali morao se uključiti VAR. Sudac je možda i mogao uživo donijeti pogrešnu odluku, ali VAR je morao predložiti pregled snimke. Na utakmici s Marokom u borbi za medalju, sudac je apsolutno uživo morao svirati kazneni udarac zbog prekršaja na Gvardiolu, jer je incident bio izoliran i potpuno razvidan. Ali da se VAR ne uključi, potpuna je enigma, rekao bih skandal", piše Marić.

Dodaje Marić i kako je unatoč kritikama bilo i jako dobrih izvedbi sudaca, a neke pozitivne stvari volio bi uvesti i među hrvatske suce:

"Nije u Kataru sve bilo crno, istina, bilo je izvrsnih izvedbi sudaca, primjene VAR tehnologije, ne može se to poreći. Ono što mi se osobito svidjelo je činjenica da suci nisu dodjeljivali opomene za svaki kontakt ruke i glave/lica suparnika. Ruka kao alat, kako mi znamo kolokvijalno reći, ponekad se pogrešno tumači i kod nas. To ćemo preslikati s ovog Svjetskog prvenstva. O tome ćemo razgovarati sa sportskim sektorom naših prvoligaša, ali i medijima prije nastavka HNL-a. Nažalost, bilo je više onoga što me čini nezadovoljnim, nego onoga što me veseli. To je na svojevrstan način nama bilo s jedne strane i korisno da se senzibiliziraju nogometaši, navijači, klubovi, mediji i svi koji sudjeluju u našem nogometu. Ovakvo suđenje pokazatelj je kako smo u Hrvatskoj na dobrom putu, te da su naše pogreške bitno manje nego puno onih kojima smo svjedočili na Svjetskom prvenstvu."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2022.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!