Ostali sportovi

Diplomati iz 11 država potvrdili koliko je badminton popularan sport

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 23.12.2022.
Diplomati iz 11 država potvrdili koliko je badminton popularan sport

Veleposlanstvo Republike Češke u Zagrebu, Hrvatski badmintonski savez uz podršku HOO-a, Agram Cluba te privatne škole American Academy, organizirali su božićni Diplomatski badmintonski turnir u Zagrebu s ciljem dodatne promocije ovog atraktivnog olimpijskog sporta. Stoga su rezultati ostali u drugom planu.

Budući da je prosinac mjesec u kojem Republika Češka završava s predsjedanjem Europskom Unijom, jedna od aktivnosti koju je podržala, osim kulturnih i političkih, odnosila se i na sportski događaj.

"Sport koji je bio odabran za turnir je badminton, jer omogućuje natjecanje u mješovitim, muško-ženskim parovima, te je, poslije nogometa koji je trenutačno u Hrvatskoj zbog uspjeha Vatrenih apsolutni broj 1, jedan od najpopularnijih sportova. Isto tako, malo više kretanja nama diplomatima ne škodi, pogotovo jer se bliže blagdani te će svi, prema običaju, više biti s obiteljima, dok će sportske aktivnosti biti prebačene u novu godinu. Također smo željeli doprinijeti popularizaciji badmintona u Hrvatskoj te kroz diplomatski turnir ukazati na čari tog sporta", izjavio je Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj.

Direktorica HOO-ova Ureda za međunarodnu suradnju i korporativno komuniciranje Mia Baćić nadovezala se na veleposlanikove riječi te istaknula kako badminton kao olimpijski sport ima rastući trend u Europi po broju natjecatelja te da europski natjecatelji polako ruše dominaciju Azijaca. Dodala je kako bi primjer da diplomati igraju badminton trebao biti motivacija i djeci te izrazila nadu da će Hrvatska aktualne badmintonske nade u skoromj budućnosti ispraćati na svjetska prvenstva i olimpijske igre.

Na turniru se natjecalo 11 timova iz 13 veleposlanstava te konzularnih predstavništava akreditiranih u Zagrebu.

"Vrlo smo ponosni što su badminton i hrvatska badmintonska zajednica prepoznati kroz rad saveza i što je savez partner ovog događaja. Suorganizacijom turnira ukazujemo predstavnicima drugih država na sposobnosti Hrvatske, doprinosimo brendiranju Hrvatske kao sportske nacije te pokazujemo kako i manji savezi znaju organizirati sportska događanja na visokoj razini. Nadamo se da će turnir postati tradicija te da će i druga mjesta u Lijepoj našoj biti promovirana kroz naš lijepi sport. Isto tako želimo djeci u Hrvatskoj pokazati da je važno kretati se, te da će uz bilo koji sport koji odaberu biti zadovoljni. U badmintonu imamo visoki postotak visokoobrazovanih sportaša koji su završili zahtjevne škole i to što su diplomati odabrali badmintonski sport za svoj turnir, također je jedan od pokazatelja njegove popularnosti u široj javnosti#", poruka je predsjednika Hrvatskog badmintonskog saveza Ratka Galjera.

Rezultati hrvatskih sportaša u različitim sportovima usmjerili su javna tijela da u nadolazećem razdoblju povećaju financijska sredstva za izgradnju infrastrukture za dvoranske i izvandvoranske sportove. Vrstan primjer kako bi trebala izgledati moderna dvorana sa svim sadržajima je zagrebački Agram Club.

Ovaj jedinstveni multifunkcionalni sportski kompleks obuhvaća vrhunske sportske dvorane, teretanu, bazen, wellness i beauty sadržaje, gdje uz profesionalno osoblje svaki član na jednom mjestu može pronaći sve potrebno.

Predstavnica suorganizatora turnira Yamini Singh, direktorica Privatne srednje škole AMAC (međunarodna škole iz mreže American Academy) također se nadovezala na govornike te istaknula da američki obrazovni sustav omogućuje studentima da se bave natjecateljskim sportom te da budu dobri studenti s uspjehom u novoj karijeri nakon završetka karijere aktivnih sportaša:

"U našim školama omogućujemo natjecateljima individualni program. Svakako u našoj mreži škola imamo aktivne sportaše, natjecatelje ili rekreativce, a među njima su i badmintonaši. Ondřej Kania, direktor i vlasnik mreže American Academy, studirao je u Americi, igrao košarku i nakon studija otvorio tvrtku koja je slala studente na srednje i visoke škole te sveučilišta diljem svijeta, a poslije je osnovao međunarodne škole. Osim znanja, sport također utječe na prijem na željene škole te dobivanje stipendija. Za škole je iznimno važno da budući student, osim svladavanja gradiva, razvija i druge sposobnosti", kroz sport, rad, planiranje vremena, suočavanje s uspjesima i neuspjesima te doprinos društvu u kojem živi. Budući da je Ondřej Kania sportaš, te se u njegovoj obitelji također bave sportom, odlučio je poduprijeti Diplomatski turnir u badmintonu, jer kvalitetno obrazovanje je dobra kombinacija za kvalitetan sport, a to badminton uistinu jest.

Završna poruka HBS-a odnosi se na činjenicu da je zimsko razdoblje godine upravo idealno vrijeme za badminton u dvorani. Zato svima toplo preporučuju da se s djecom potraži klub/udruga ili naprosto školska dvorana, te zaigra badminton kako bi se doživjelo: Borbenost, Ambiciju, Druženje, Maksimum, Individualnost, Nadmudrivanje, Tempo, Oduševljenje, Napetost. Uz brojne hrvatske badmintonaše na turniru je sudjelovao i Aria Daniel Dinata, Indonežanin koji želi nastupati za Hrvatsku, a budući da ga je HBS procijenio kao mogućeg olimpijskog kandidata, HOO je dao preporuku za njegov primitak u hrvatsko državljanstvo. (hoo)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!