Košarka

Dončić nakon večeri za povijest: 'Umoran sam, treba mi pivo za oporavak'

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 28.12.2022.
Dončić nakon večeri za povijest: 'Umoran sam, treba mi pivo za oporavak'
Foto: EPA

Luka Dončić upisao je jedan od najboljih nastupa u NBA ligi u novijoj povijesti i definitivno najbolju utakmicu jednog Europljanina. Nevjerojatnim triple-doubleom nosio je Dallas do pobjede...

Nakon što je sa svojim Dallas Mavericksima velikim preokretom došao do pobjede 126:121 u produžetku protiv New York Knicksa, a pritom ubacio 60 koševa uz 21 skok i 10 asistencija, Luka Dončić je priznao da se umorio. 

"Umoran sam, treba mi pivo za oporavak", našalio se sjajni 23-godišnji slovenski košarkaš nakon nevjerojatne večeri i jedinstvenog "triple-double" učinka u NBA povijesti.

Prije njega su Wilt Chamberlain i Elgin Baylor uspjevali doći do "triple-doublea" ubacivši 50 ili više koševa, ali nitko to do sinoć nije uspio napraviti sa 60 ili više koševa.

Pritom se činilo da ni Dončiću to ne može poći za rukom, kad su gostujući Knicksi poveli sa 112:103, a do kraja osnovnog dijela utakmice ostalo je 33.9 sekundi.

U preostalom vremenu Christian Wood i Spencer Dinwiddie su pogodili trice, a Dončić je ubacio šest poena. Kad su do kraja ostale 4.2 sekunde, a New York vodio 115:112, Quentin Grimes je napravio osobnu pogrešku na Luki Dončiću prije nego što se Slovenac uspio podići na šut za izjednačujuću tricu.

Dončić je pogodio prvo slobodno bacanje, namjerno promašio drugo, lopta se odbila od obruča i od ruku igrača u skoku, da bi ponovno završila u Dončićevim rukama koji je prije sirene uspio pogoditi i krenuo slaviti.

"Mislio sam da smo pobijedili. Zato sam tako počeo slaviti s navijačima. Mislio sam da smo dobili utakmicu, a onda sam vidio da je rezultat izjednačen", priznao je Dončić.

U dodatnih pet minuta Luka je ubacio sedam od Dallasovih 11 koševa i tako odveo Mavse do pobjede.

Spencer Dinwiddie je za pobjednike ubacio 25 poena, a Christian Wood je spojio 19 koševa i devet skokova.

Quentin Grimes je s osobnim rekordom od 33 koša predvodio strijelce New York Knicksa, a trojica igrača su ostvarila "double-double": Julius Randle je imao 29 poena i 18 skokova, Mitchell Robinson 20 koševa uz 16 skokova, a Immanuel Quickley je spojio 13 koševa i 15 asistencija.

Četvrtom uzastopnom pobjedom Dallas je stigao do šestog mjesta u Zapadnoj konferenciji s učinkom 19-16. Do kraja ove kalendarske godine Maverickse čekaju još dva teksaška obračuna, kod kuće protiv Houstona i na gostovanju u San Antoniju, protiv dvije najlošije momčadi na Zapadu.

FOTO: EPA/JASON SZENES

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!