Ostali sportovi

Obje U-17 odbojkaške reprezentacije započele s pripremama za MEVZA turnire

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 28.12.2022.
Obje U-17 odbojkaške reprezentacije započele s pripremama za MEVZA turnire

U Hrvatskoj odbojkaška lopta nikada ne spava. U Hrvatskom odbojkaškom savezu praktički nema dana u godini bez neke aktivnosti vezane uz mnogobrojna natjecanja u kojima sudjeluju u svim dobnim selekcijama.

Iako je trenutno zatišje u domaćim ligama i traje zimski prijelazni rok između prvog i drugog dijela sezone, a uz to su i božićno-novogodišnji blagdani, niti tada u HOS-u nisu bez posla.

Trenutno su u prvom planu dvije selekcije, U17 muška i ženska reprezentacija Hrvatske koje su krenule s pripremama odmah dan poslije Božića. Pripremame su započele za Srednjeeuropske MEVZA turnire od 5. do 7. siječnja, ujedno i kvalifikacije za kadetsko Europsko prvenstvo 2023.

Djevojke su se okupile u Zagrebu na pripremama, a njihov izbornik Miodrag Miki Stojaković kaže: "Odradit ćemo pripreme u Domu odbojke gdje ćemo trenirati dva puta dnevno. Pozvano je 17 djevojaka, od čega su čak osam njih iz Zagreba pa će one spavati kod kuće, za razliku od ostalih devet koje su u hotelu. Tijekom priprema odigrat ćemo nekoliko prijateljskih trening-susreta s drugom ekipom Mladosti, pojačanom s nekim prvotimkama."

Djevojke će na turnir početkom iduće kalendarske godine u slovački Puchov. "U Slovačku krećemo 4. siječnja s 14 igračica. U našoj skupini II su i Slovenija, Austrija i Izrael, dok su u skupini I domaćin Slovačka, Češka, Finska i Cipar. Nakon tri međusobna susreta po skupinama, prvo i drugoplasirane ekipe igraju polufinale, a ostale se bore za plasman od 5. do 8. mjesta. Samo prvoplasirana ekipa s ovog turnira stječe pravo direktnog odlaska na EP, dok preostale četiri reprezentacije idu u dodatne kvalifikacije. Nama je cilj probati već sada riješiti naše sudjelovanje na EP. Ciljevi su visoki i nadalje, iako je došlo do smjene generacije, ovdje su djevojke 2007. i 2008. godište", rekao je na kraju Miki Stojaković.

Njegov kolega koji je izbornik mladića, Antonio Surać, svoje je pulene okupio u Zadru: "Pozvali smo 16 igrača, od kojih su dvojica iz Zadra. Također, odradit ćemo tri kontrolna meča s juniorima Zadra, koji su nedavno postali prvaci Dalmacije, a pojačat ćemo ih i s tri seniora. Ovdje smo do 4. siječnja kada krećemo za Maribor. Tamo nas u skupini II očekuje Češka, Mađarska i Austrija, dok su u skupini I domaćini Slovenci, Slovaci, Ciprani i Izraelci."

Sustav igranja isti je kao i kod djevojaka, a o ambicijama na turniru Surać kaže: "Teško je nešto unaprijed prognozirati, prije sam znao obrise svih tih momčadi, no zbog Covida puno se toga nije igralo tako da ne znam točno stanje kod ostalih. To ćemo vidjeti tek na samom turniru. No, naša je ambicija zapravo uvijek ista, dati sve od sebe, pokazati se u najboljem svjetlu i probati što prije osigurati EP dogodine."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!