Ostali sportovi

Nužno je da sportaši imaju svoje mjesto u kojem im je dostupna pomoć za tjelesni i mentalni razvoj

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 28.12.2022.
Nužno je da sportaši imaju svoje mjesto u kojem im je dostupna pomoć za tjelesni i mentalni razvoj

U uspješnoj godini za hrvatski sport kojoj brojimo posljednje dane, nameću se neizbježna pitanja o trnovitom putu do sportskih uspjeha hrvatskih talentiranih i vrhunskih sportaša. Imaju li se ovi mladi ljudi na tom putu kome obratiti? Činimo li dovoljno kada su u pitanju prevencija ozljeda, mentalne barijere i problemi, obrazovanje uz sportsku karijeru i sam dugoročni razvoj naših sportaša? Odgovore na ova goruća pitanja dala je međunarodna konferencija Prevencija ozljeda i obrazovanje sportaša: cjeloviti dugoročni razvoj koja je na svom prvom izdanju okupila brojne stručnjake u području sporta.

Potrebu za sveobuvatnim mjestom koje će na razne načine pomagati razvoju sportaša prepoznala je profesorica na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Cvita Gregov koja je 2020. godine pokrenula projekt We Care.

“Osnovana su tri Centra za razvoj i skrb o sportašima (jedan u Zagrebu, te druga dva u Ljubljani i Novome Sadu), osmišljen je njihov rad, kreirana je web aplikacija za sportaše koja omogućuje traženje pomoći od strane sportaša u Centru te praćenje i komunikaciju sa sportašem te je napisan priručnik za sportaše, trenere i roditelje o prevenciji ozljeda u dualnoj karijeri sportaša”, istaknula je doc. dr. sc. Cvita Gregov te dodala: “Centar još nije službeno otvoren, ali je prošao fazu pilotiranja u kojoj su sportaši testirani baterijom testova za procjenu individualnog rizika od ozljeđivanja radi usmjeravanja preventivnih strategija te su prošli kroz radionice o dualnoj karijeri. Plan je u skoro vrijeme aplicirati na nova EU sredstva kako bi se osigurao daljnji rad centra. Vizija je da takav Centar postane jednog dana Nacionalnim.”

Danas je puno bolja situacija u odnosu na period od prije deset godina kada je u pitanju prevencija ozljeda u klubovima jer su i treneri školovaniji, a sportaši osvješteniji i educiraniji. Bez obzira na to, prostor za smanjenje rizika od ozljeđivanja je i dalje velik jer je to vrlo kompleksan i sustavan proces koji zahtjeva veliki angažman krovnih sportskih institucija i suradnju s klubovima te suradnju sa dijagnostičkim centrima. Nema institucije u Hrvatskoj koja se bavi s tim problemom te je direktno dostupna sportašima.

„Ispred Ministarstva turizma i sporta čestitam Cviti Gregov i Kineziološkom fakultetu na ovom projektu koji se savršeno nadopunjuje na ciljeve i mjere Nacionalnog programa sporta koji posebno naglašava skrb o vrhunskim sportašima, odnosno zdravlju i dualnoj karijeri. Na projektu je sudjelovalo deset suradnika različitih područja što govori koliko je kroz ovaj projekt vođeno pažnje da bude sveobuhvatan i pruži sportašima svu skrb. Sami trening ne predstavlja skrb već i prevencija ozljeda te puno toga o čemu govori ovaj projekt, a iz čega je proizašao Centar za razvoj brige o sportašima. Kroz Nacionalni program sporta i kroz novi Zakon o sportu je jasno naglašena briga o sportašima, a jedan ovakav Centar je hvalevrijedan iskorak u tom području“, istaknuo je ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta dr. sc. Krešimir Šamija.

Skrb o sportašima po pitanju stipendiranja i radnopravnog statusa se znatno poboljšala što je vidljivo u novome Zakonu o sportu. Potrebno je dodatno poraditi na tome da Fakulteti u Hrvatskoj provode smjernice koje definira Pravilnik Rektorskoga zbora o studiranju sportaša na visokim učilištima u RH kako bi se sportašima olakšao proces dualne karijere.

“U sportaše je potrebno ulagati tijekom njihove karijere. Izuzetno je bitno i obrazovanje tj. dualna karijera kako bi sportaši nakon završetka aktivnog bavljenja sportom nastavili doprinositi društvu kao akademski građani”, istaknuo je dekan Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Mario Baić.

Kada je u pitanju briga o lokomotornom zdravlju i riziku od ozljeđivanja, potrebno je jasno definirati smjernice i standarde koji se provode u sportskim klubovima jer postoje značajni deficiti. Sama činjenica da je jako mali broj klubova koji redovito registriraju ozljede i prema tome modificiraju svoje programe rada te ih sukladno tome i vrednuju, ne ide u prilog da se sustavno radi na smanjenju rizika od ozljeđivanja, odnosno prevenciji ozljeda.

„Sport je težak u tjelesnom i mentalnom smislu. Svaki dan morate biti sve bolji, boriti se s ozljedama i konkurencijom. Posebno u mlađim godinama podložni smo lošoj kritici i sve nas puno pogađa. Upravo je zato važna pomoć u novoformiranog Centra za razvoj i skrb o sportašima kako bi mladim sportašima pomogli izgraditi čvrstoću da sve negativno odbiju od sebe i iskoriste kao jedno gorivo da budu još bolji“, zaključio je bivši hrvatski košarkaški reprezentativac i trener Gordan Giriček.

Foto: Saša Rodić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!