Zimski sportovi

Ante Kostelić: 'Ponižavajuće je u ocjenjivanju rezultata govoriti koliko će netko milijuna zaraditi'

Petar Jenjić • četvrtak, 29.12.2022.
Ante Kostelić: 'Ponižavajuće je u ocjenjivanju rezultata govoriti koliko će netko milijuna zaraditi'
Foto: FaH

Ante Kostelić Gips prvi je čovjek u povijesti Hrvatske koji je dobio nagradu koja nosi ime po njemu. Svečanost je upriličena u hotelu The Westin...

Velika karijera Ante Kostelića obilježena je nagradom za životno djelo Hrvatskog skijaškog saveza koja će nositi ime upravo po njemu.

Danas 84-godišnji Gips zahvalio se svima koji su bili s njim kroz cijeli njegov život.

"Priznajem da, kao i većina naših života, završit će kao zbroj iluzija koje bi bilo bolje izraziti u pjesmi. Zahvalu dugujem ljudima koji su bili sa mnom, posebno kad smo trebali odvojiti program Ivice i Janice, a ja i supruga odlučili da ja ostanem pratiti Janicu. Vincencij Jovan uzeo je važnu ulogu Ivičina trenera i odmah pristao."

Još se osvrnuo na status sporta, posebno premijeru Andreju Plenkoviću koji je bio među uzvanicima.

"Volio bih da sport ima vrijednost koju može primiti institucija kao što je kod nas akademija. U Francuskoj se zove akademija znanosti, umjetnosti i sporta. Ne smije se dogoditi da neke knjige Ministarstvo kulture ne želi, nisu odgovarajuće jer knjiga o Janici ne spada u kulturu nego u sport. Nekad se zvao fizička kultura. Kultura tijela jednako je vrijedna kao kultura duha, istovjetna. A sport je plemenit. U ocjenjivanju rezultata ponižavajuće je govoriti koliko će netko milijuna zaraditi na tome. Pričati o milijunima i živjeti oko toga i za to je bijedno."

FOTO: HINA/Admir BULJUBAŠIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!