Nogomet

Odlazak Kralja: U 83. godini preminuo jedan od najboljih nogometaša u povijesti

Branimir Korać • četvrtak, 29.12.2022.
Odlazak Kralja: U 83. godini preminuo jedan od najboljih nogometaša u povijesti
Foto: EPA

Jedan od najvećih igrača u povijesti nogometa, preminuo je u 83. godini života nakon borbe s teškom bolesti. Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, posljednjih dana proveo je u bolnici, a obitelj je bila uz njega do posljednjeg trenutka...

Dugo je Pele vodio bitku s bolesti, ali na kraju ju je ipak izgubio. Posljednjih tjedana stanje mu se jako pogoršalo, završio je u bolnici na intenzivnoj njezi i sa svakim danom bilo je sve izvjesnije kako je stigao na kraj puta.

Nakon Diega Armanda Maradone, otišao je i Pele, njegov veliki rival u svim prepirkama i izborima tko je najveći svih vremena.

Pele je rođen 23. listopada 1940. godine u brazilskoj državi Minas Gerais, otac mu je također bio nogometaš, a nakon što je kao 15-godišnjak stigao u veliki Santos, krenuo je ispisivati povijest.

Danas je to mnogima nezamislivo, ali Pele je u Santosu proveo praktički cijelu karijeru. Nije imao potrebu za odlazak u Europu iako su ga mnogi velikani željeli dovesti, slale su se nemoralne ponude, ali on je uživao u Santosu.

Tek pred kraj karijere odradio je dvije sezone u New York Cosmosu i nakon toga otišao u mirovinu.

Njegova važnost, ne samo za brazilski već i svjetski nogomet je enormna. Bio je nositelj uspjeha brazilske reprezentacije, igrač koji je oduševljavao potezima, bio daleko ispred svog vremena i postavljao rekorde nevjerojatnom lakoćom.

U 18 godina u dresu Santosa upisao je 659 nastupa i postigao 643 pogodaka dok je u dresu brazilske reprezentacije upisao 92 nastupa i zabio 77 golova. Gledajući i prijateljske utakmice, broj postignutih golova na klupskoj i reprezentativnoj razini ide na nevjerojatnih 1281.

S Brazilom je osvojio tri naslova svjetskog prvaka i to 1958., 1962. i 1970. godine, a tko zna, možda bi i ono 1966. godine kada je igrao ozlijeđen protiv Portugala i nije mogao pomoći Brazilu u tom susretu.

Sedam puta je osvajao Ballon d'Or, sa 77 golova uz Neymara je najbolji brazilski strijelac svih vremena, ali s najboljim prosjekom golova. 1959. godine postigao je nevjerojatnih 127 golova, a rekorder je i po broju hat-trickova u karijeri, čak 92.

2000. godine FIFA je proglasila Pelea i Maradonu najboljim igračima prošlog stoljeća.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!