Nogomet

Leko: ''Od deset ljudi, devet mi je reklo 'nemoj se vratiti, jesi li lud''

Petar Jenjić • srijeda, 04.01.2023.
Leko: ''Od deset ljudi, devet mi je reklo 'nemoj se vratiti, jesi li lud''
Foto: FaH

Novi trener Hajduka Ivan Leko održao je prvu press konferenciju. Sretan je što se vratio u klub, iako su mu mnogi govorili da mu to ne treba u životu. Sa sobom je doveo i tri pomoćnika, a najavio je da će igrati oni koji pokažu najviše na treningu, bez obzira na to imaju li 17 ili 37 godina...

Na današnjoj press konferenciji službeno je predstavlje novi trener Hajduka Ivan Leko koji preuzima momčad od Mislava Karoglana.

"Ovo je poseban trenutak za mene, emocije su stvarno na visokom nivou. Čitao sam po novinama svoje stare izjave kako sam se nadao da ću jednog dana postati trener Hajduka. Kada sam dolazio danas, vratile su mi se slike iz prošlosti. Htio bih zahvaliti predsjedniku i sportskom direktoru koji su mi pokazali toliko vjere. U meni se dogodio osjećaj da je sada moment."

"Mislim i vjerujem da nogomet nije posao, biti trener je moj život, ljubav, emocija i strast. Jako sam sretan što sam ovdje i što sutra krećemo s treninzima. Imamo sliku kakav bi nogomet željeli igrati. Prijatelji, obitelj, poznanici su mi govorili što ćeš ovdje, ali jako sam sretan što sam tu. Od sutra krećemo, pa što nam Bog da."

Leko je došao napraviti iskorak s Hajdukom i o eventualnom naslovu prvaka ne želi još pričati.

"Svi mi želimo da Hajduk bude prvi, ne bih pričao o tome. Došao sam jer klub raste. Hajduk je napravio veliki iskorak u posljednje dvije godine. Želim dati nešto da kada završi ta priča da se kaže da sam napravio nešto. Sigurno ćemo biti bolji. Igrat ćemo bolje, a rezultat nitko ne može garantirati."

"Jedna je stvar gledati Hajduk sa strane, a druga trenirati i osjetiti igrače. Veselim se upoznavanju igrača, stvaranju momčadi i vjere da je u nogometu sve moguće. Bio bih jako razočaran sam sa sobom kada dođe trenutak da odem, da je lošije nego kada sam došao. Bit ćemo bolji u svemu. Što je dobar nogomet? Imamo deset različitih vizija za ostvariti rezultat: Guardiola, Simeone, Ancelotti. Vjerujem u jednu vrstu nogometa i cilj je uvjeriti igrače u to. Poštovanje prema svima, ali velika vjera u dobar i krvav rad. Hajduk je ogromna obitelj skupa s ljudima, s navijačima. Ako svi gledamo u istom smjeru, mogu se napraviti velike stvari. To je moć vjere, vjerovati u nešto što ne vidiš."

Iako se već neko vrijeme pisalo o njegovom dolasku, njegovi poznanici uglavnom su mu govorili da se ne vraća.

"Od deset ljudi, devet mi je reklo 'nemoj se vratiti, jesi li lud', ali vjerujem svom osjećaju. Nastojat ću stvoriti strukturu nečega, da svi dolaze sretni sa smješkom i da možemo biti bolji nego jučer u ponašanju, tehnici i taktici. Veselim se tome, pa nakon par mjeseci ćemo vidjeti gdje su nam limiti. Ne kupujem vrijeme. Najlakše je reći treba mi par godina, kao Kloppu u Liverpoolu. Ono što treniramo, tako ćemo igrati. Imamo tri stvari. Imat ćemo rezultat, igrat ćemo takav nogomet da će ljudi voljeti doći na stadion i igrači će napredovati. Imao sam sreću da je tako bilo svugdje gdje sam bio."

Sa sobom je Leko doveo i trojicu svojih pomoćnika s kojima radi već neko vrijeme.

"Imat ćemo miks, tri čovjeka koja su već sa mnom radili. To je bitno za način rada, ići će puno brže, a imat ćemo i par momaka iz Akademije. Vjerujem da treba dati šansu i igračima i trenerima da napravimo dobar tim ljudi. Nogomet nije posao, nego život. Moramo se prilagođavati, pratiti trendove. Volim balans i momke koji osjećaju boje, klub i koji su jako motivirani, žele bolji ugovor, transfer, velika svjetla i reflektore. Igrači sa strane trebaju donijeti kvalitetu, ali ne samo dribling, već i ljudski i socijalni. Stvorit ćemo način igre koji neće ovisiti o nikome, gdje svatko zna kako se igra brani."

"Imaš li 17 ili 37 godina, nije bitno. Tko je bolji, taj će igrati. Bez obzira na ugovor, na odnose s predsjednikom. Vrata su tu i tko god pokaže na treningu da je bolji, dobit će priliku. Znam što volim, sustav ili sistem nisu toliko važni. Volim da mi momčad igra proaktivno i da se protivnici adaptiraju na nas. Sve na kraju ovisi o igračima", nastavio je Leko.

Kratko se osvrnuo i na Marka Livaju.

"Sretan sam što ga imamo s nama. Pokazao je ne samo kvalitetu, nego i mentalitet i liderstvo. Jako je bitan, veselim se da je tu. Ostali će imati priliku da uz igranje i treniranje s njim budu bolji. Vidjet ćemo tko će se od mladih profilirati."

FOTO: HINA/Mario STRMOTIĆ

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!