Ostali sportovi

Ženska kadetska odbojkaška reprezentacija odigurala EP, odbojkaši idu u dodatne kvalifikacije

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 09.01.2023.
Ženska kadetska odbojkaška reprezentacija odigurala EP, odbojkaši idu u dodatne kvalifikacije

Hrvatska ženska U17 reprezentacija osigurala je prvim mjestom već na prvom MEVZA turniru u slovačkom Puchovu, kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, nastup na smotri najboljih kadetskih selekcija Starog kontinenta ove godine.

U pet susreta koliko su odigrale u tri dana, trijumfirale su u svakom od njih. Pobijedile su u skupini Austriju s 3:0 (20, 18, 20), potom Izrael 3:0 (14, 15, 19) te u borbi za prvu poziciju Sloveniju s 3:1 (25:17, 25:10, 24:26, 25:22). U polufinalu su pak savladale Češku s 3:0 (11, 11, 20) te u finalu ponovo s 3:1 (18:25, 25:22, 25:18, 25:17) nadigrale Sloveniju.

Sjajan je to rezultat ove potentne generacije predvođene izbornikom Miodragom Mikijem Stojakovićem, koju niti vijest o iznenadnoj smrti predsjednika HOS-a Ante Bakovića nije uspjela destabilizirati. Baš naprotiv, kao da su djevojke dobile novu snagu i želju za dokazivanjem, s crnim florom na dresu i minutom šutnje pred svaku utakmicu postale su nepobjedive.

"Ovo je bilo za našeg preminulog dragog predsjednika, jer znamo kako se uvijek veselio svakom našem uspjehu", prenio je izbornik Stojaković mišljenje svih igračica i stručnog stožera te dodao: "Pokazali smo snagu i kvalitetu, ovo je sjajna generacija pred kojom je lijepa budućnost."

O dominaciji hrvatske izabrane U17 vrste govori i podatak da su tri igračice dobile i pojedinačne nagrade: Lara Francetić je MVP turnira, Carla Stošić najbolji libero, a Ana Prkačin najbolja organizatorica igre.

Muška U17 kadetska reprezentacija igrala je istovremeno na kvalifikacijama za EP na MEVZA turniru u Mariboru. Mladići pod vodstvom izbornika Antonija Suraća na kraju su zauzeli 6. mjesto čime su dobili priliku za dodatne kvalifikacije za EP u travnju. I oni su tamo turnir odigrali s crnim florom na dresu i minutom šutnje za preminulog predsjednika HOS-a Antu Bakovića.

Kadeti su u skupini izgubili 1:3 od Austrije, 2:3 od Mađarske te 0:3 od Češke. Ključnom se na kraju pokazala utakmica u drugom krugu protiv Slovačke koju su naši kadeti dobili s 3:2 (22:25, 25:19, 25:27, 25:20, 17:15). Na kraju su u borbi za peto mjesto ponovno izgubili 0:3 od Čeha.

"Zadovoljan sam što smo stekli pravo dodatnih kvalifikacija. Mislim da imamo vrlo zanimljivu generaciju kadeta s kojima ćemo sada do dodatnih kvalifikacija pokušati još podići kvalitetu. Zapravo, mislim da najviše za ostalima zaostajemo u fizičkom smislu i tu još ima jako puno prostora za napredak, dok smo u svim ostalim elementima odbojkaške igre vrlo konkurentni sa svima", rekao je nakon turnira izbornik Surać.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!