Ostali sportovi

Odbojkašice Mladosti nisu mogle više od dobrog otpora jakim Talijankama

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 10.01.2023.
Odbojkašice Mladosti nisu mogle više od dobrog otpora jakim Talijankama
Foto: FaH

Prva utakmica osmine finala Kupa CEV u Domu odbojke očekivano je završila pobjedom favorizirane talijanske ekipe Savino Del Bene Scandicci, koja je s 3:0 (19, 22, 19) pobijedila odbojkašice Mladosti.

Talijanke su od početka uspostavile kontrolu igre na terenu, i to ne u najjačem sastavu, jer su startale u meč bez Kineskinje Zhu Ting, Ruskinje Antropove i Nizozemke Belien, ali i talijanske reprezentativke Pietrini.

Zanimljivo je da su Talijanke stigle s brojnim stručnim stožerom od 11 ljudi, ali i samo jednom organizatoricom igre, Isabellom Di Iulio.

Prvi set rezultatski prilično izjednačen negdje do polovice, kada nakon 12:13 Scandicci odlazi na 17:13, a trener Mladosti Miodrag Stojaković traži prvi time-out. No, više se nisu uspjele njegove igračice približiti talijanskoj mega-ekipi. Kod 22:16 uzeo je i drugu minutu odmora, da bi set bio okončan rezultatom 25:19 nakon 22 minute igre.

Nakon što je u prvom setu očito prošla impresioniranost mladostašica najjačom ekipom s kojom su se ikada susrele, kada su uvidjele da s njima mogu ravnopravno igrati, malo su 'otpustile ruku' što je rezultiralo njihovim vodstvom od 4:0.

Natjeralo je to vrhunskog stručnjaka na talijanskoj klupi Massima Barbolinija na uzimanje minute odmora, svjesnog koliko opuštanje njegovih igračica može biti kobno za krajnji rezultat.

Ponesene tim novim zanosom u igri mladostašice vode 5:1, 8:5, 12:9 i 15:12, održavajući tri poena prednosti. Talijanke su najprije izjednačile prvi puta na 17:17, a onda i povele s 20:19. Sada Stojaković traži minutu odmora, kod 22:19 odmah i drugu, što je donijelo ploda jer su mladostašice 'ponovno u igri'. Koliko je ovaj set bio važan Barboliniju govori i činjenica da je u finišu seta uveo Antropovu koja je sjajno riješila jedan poen, no isto je tako bio prisiljen uzeti i drugi time out kod 24:22, nakon kojega njegova ekipa osvaja i taj posljednji, 25. poen.

U trećem setu Talijanke podižu nivo igre, očito svjesne da se s domaćom ekipom nije za šaliti, te vode 7:2, nakon čega slijedi prvi mladostaški time-out. Na vrijeme, jer su gošće zaustavljene u naletu pa ponovno gledamo izjednačen susret.

Sada Barbolini traži minutu odmora kod vodstva 9:7, ali mu ne pomaže jer mladostašice stižu do izjednačenja od 9:9, ali i vodstva 14:12 na servise Katarine Pavičić. Koje doduše ne traje dugo, posljednji su puta u setu vodile sa 16:15. Ali, Scandicci se morao i te kako pomučiti za pobjedu koja nije došla samo tako. Mladostašice su pokazale vrlo hrabru igru, punu potencijala kojeg ova iznimno mlada ekipa ima. Veselje Talijanki kod svakog osvojenog poena zorno je pokazivalo koliko su bile fokusirane i koliko su morale izvlačiti iz sebe i posljednje atome snage.

Na kraju je statistički presudio broj neforsiranih pogrešaka, Mladost 22, a Scandicci 10. Ostali elementi odbojkaške igre vrlo slični na obje strane.

Prije početka susreta održana je i minuta šutnje za prerano preminulog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza Antu Bakovića koji je svoj odbojkaški put započeo baš u Mladosti.

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!