Tenis

Polufinalist Australian Opena na udaru zbog političkih poruka nakon pobjeda

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 24.01.2023.
Polufinalist Australian Opena na udaru zbog političkih poruka nakon pobjeda
Foto: EPA

Ruski tenisač Karen Hačanov, nakon plasmana u polufinale Australiana Opena u Melbourneu, našao se na udaru kritika Azerbajdžana zbog svoje poruke podrške Nagorno-Karabahu i Armeniji.

Hačanov, kojemu je otac Armenac, do sada je dva puta na Australian Openu u kameru ispisao riječi podrške Nagorno Karabahu, a na tribinama sa zastavama ove regije bodrili su ga i Armenci koji žive u Australiji.

Na to je danas reagirao Azerbajdžanski teniski savez (AFT), koji je poslao protestno pismo sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) i nazvao postupke 26-godišnjeg Rusa "provokacijom" i "činom mržnje".

"Savez osuđuje ovaj čin i traži kažnjavanje tenisača. Ujedno je pozvao krovni teniski savez na poduzimanje strogih mjera za sprječavanje ovakvih incidenata u budućnosti", stoji u priopćenju AFT-a.

ITF još nije odgovorio, no Hačanov je na konferenciji za novinare nakon četvrtfinalnog meča protiv Amerikanca Sebastiana Korde rekao da mu nitko od dužnosnika turnira nije rekao ništa o daljnjim porukama.

"Imam armenske korijene. S očeve strane, s djedove, čak i s majčine strane. Ja sam polu-Armenac. Da budem iskren, ne želim ići dublje od toga. Samo sam htio pokazati podršku za moje ljude, to je to," rekao je polufinalist US Opena.

Armenija i Azerbajdžan već se desetljećima spore oko kontrole nad većinski armenskom regijom Nagorno-Karabah, koja se nalazi unutar međunarodno priznatih granica Azerbajdžana.

Najgore borbe u regiji dogodile su se nakon raspada Sovjetskog Saveza između 1991. i 1994., kada je poginulo oko 30.000 ljudi. Nakon što je dogovoren prekid vatre, ali ne i konačno rješenje sukoba, borbe su ponovno izbile 2020. godine, odnijevši više od 6500 života, a ponovno izbijanje nasilja u regiji dogodilo se prošlog rujna i odnijelo je stotine života.

Azerbajdžan ima 10.14 millijuna stanovnika, a Armenija 2.8 milijuna, no zato ima izrazito veliku dijasporu koja se procjenjuje na oko 8 milijuna Armenaca izvan domovine.

FOTO: EPA/FAZRY ISMAIL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!