Rukomet

Povijesni doseg: Danska treći put zaredom osvojila titulu svjetskog prvaka!

Branimir Korać • nedjelja, 29.01.2023.
Povijesni doseg: Danska treći put zaredom osvojila titulu svjetskog prvaka!
Foto: EPA

Danska je obranila titulu svjetskog prvaka, treći put zaredom osvojila je titulu i to kao prva kojoj je to uspjelo u povijesti! U finalu u Stockholmu odigrala je sjajnu utakmicu i svladala Francusku s 34:29 te opravdala status prvog favorita za zlato još od prije početka Prvenstva...

Danska je potvrdila dominaciju i upisala je još jednu pobjedu protiv elitnog protivnika, u finalu Svjetskog prvenstva svladala je Francusku s 34:29 i tako potvrdila status najbolje reprezentacije svijeta.

Danci su prvi u povijest uspjeli spojiti tri titule svjetskog prvaka, a sljedeće godine pokušat će pojačati tu svoju dominaciju kada će uz titulu svjetskog prvaka napadati i titule europskog prvaka i olimpijskog pobjednika. Za neke od ovih igrača to bi trebao biti zadnji reprezentativni pohod te će napraviti sve da u tome uspiju.

Na ovom Svjetskom prvenstvu Danska je igrala sjajan rukomet, dominirala je u svim susretima osim u susretu protiv Hrvatske. Tu su se Danci žalili na grubu igru, iako Hrvatska nije igrala ništa čvršće nego ostali danski protivnici na ovom SP-u.

Francuzi su u ovom susretu imali dosta problema, nisu imali pomoć vratara, praktički cijelim tijekom susreta su se borili i vraćali iz minusa, a protiv Danske je tako možda i najteže igrati.

Već u prvih sedam minuta Danska je pobjegla na 6:2 i dala naznaku kakvo bi finale moglo biti. Održavala je stečenu prednost sve do završnice prvog dijela kada se probudio Nedim Remili i povukao Francuze te smanjio zaostatak na minus jedan.

Davalo je to nadu da bi finale moglo biti dramatično do samog kraja, na početku drugog dijela dva puta je i poravnala, ali Danska onda odgovara serijom 3:0 i nakon tog odlaska na 20:17, nije više bilo povratka za Francusku.

U nekoliko navrata došla je na gol zaostatka, ali bliže od toga nije uspjela, danska vodila do samog kraja.

Kada je u finišu susreta, dvije i pol minute prije kraja kod 32:29 za Dansku Landin obranio sedmerac, priči je bio kraj. Landin se još jednom pojavio kada je to bilo najbitnije i dansko slavlje moglo je početi.

Fantastično je finale odradio Rasmus Lauge Schmidt koji je skupio deset golova uz samo jedan promašaj, Simon Pytlick dodao je devet golova, a Mathias Gidsel šest. Kod poraženih Nedim Remili postigao je šest golova, a Dika Mem pet.

FOTO: EPA/Jessica Gow

SP 2023., završnica

finale

Francuska29:34Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!